Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-28-2019, 02:19 PM
james8oasis james8oasis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Arlington, VA
Posts: 2
Default How to create an ascending note in MIDI of 2 Octaves?

Hi, I'm trying to create a single note in MIDI that spans 1-2 octaves. It seems I can only do about 2 tones. Can you help?

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2019, 04:21 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,327
Default Re: How to create an ascending note in MIDI of 2 Octaves?

Go to the the pitch bend settings on the VI you are using and set it to 2 octaves. Draw a line in the corresponding automation lane.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2019, 06:14 PM
james8oasis james8oasis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Arlington, VA
Posts: 2
Default Re: How to create an ascending note in MIDI of 2 Octaves?

Thanks for your reply. Where in the settings do I do that? When I choose pitch bend on the instrument track I only have a range of like 2 tones. If you want o email me a screen shot or anything, you can also email me at brianhubermusic@gmail.com. I appreciate it!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2019, 06:22 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,774
Default Re: How to create an ascending note in MIDI of 2 Octaves?

Quote:
Originally Posted by james8oasis View Post
Thanks for your reply. Where in the settings do I do that? When I choose pitch bend on the instrument track I only have a range of like 2 tones. If you want o email me a screen shot or anything, you can also email me at brianhubermusic@gmail.com. I appreciate it!
It's not in PT settings but in each vi you're using. And to find that out you have to actually read the manual that comes with the vi. That's if you want to do it by way of pitch bend.

You could always use a series of notes increasing in pitch.

A lot depends on how smooth you want the pitch change to be. Pitch bend by way of a MIDI message will give you a smooth change and separate notes will give you stair-stepped notes.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2019, 07:46 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,327
Default Re: How to create an ascending note in MIDI of 2 Octaves?

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
It's not in PT settings but in each vi you're using. And to find that out you have to actually read the manual that comes with the vi. That's if you want to do it by way of pitch bend.

You could always use a series of notes increasing in pitch.

A lot depends on how smooth you want the pitch change to be. Pitch bend by way of a MIDI message will give you a smooth change and separate notes will give you stair-stepped notes.
This ^^^, just open the instrument you are using on that track, see if there's any settings icon or button, find the range of the pitch bend wheel and change it to 2 octaves, that will change it in Pro Tools too. The easiest way is to read the manual and find how to do it as it is different for every plugin.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi 101 really missing? Set high note/low note on track's input robinsonsdca macOS 4 11-10-2011 02:23 PM
Midi Problem - Notes being recorded in 2 octaves Zoeski 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 02-08-2010 05:17 PM
'Create Click Track', can it play the same note? luris Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 05-07-2008 06:03 AM
EXPORT MIDI from Stryke NOTE FOR NOTE... riggi Virtual Instruments 1 03-10-2008 08:32 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:31 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com