Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-08-2016, 02:16 AM
Reckoner36 Reckoner36 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary
Posts: 3
Default Pro Tools freezes on "Building Edit (or) Mix Window" when opening sessions

Hey everybody,

I've spent the past few days trying to work past this issue to no avail, and I would greatly appreciate some help.

I'm using a Mid 2010 (6,2) Macbook Pro (2.4 GHz Intel, 8 GB 1067 MHz DDR3 RAM) with Mountain Lion 10.8.5. Pro Tools 10.3.10. Mbox Pro 3 Firewire.

Everything was working fine a few days ago, until suddenly I was unable to open any session or create a new session without it freezing at either an empty progress bar, "Building Mix Window", or "Building Edit Window". The rainbow wheel spins indefinitely. This happened when I disconnected my computer from my interface and went to work away from home using the Built-In Output. I've had this problem before, but solved it for quite some time by updating Pro Tools 10.3.2 to 10.3.10. Since this issue came up again, I have: Deleted my pro tools preferences, tried to open pro tools with no plugins, reset my pram, completely replaced my HDD with a SSD, installed a fresh operating system (still 10.8.5), re-installed pro-tools, tried older version of pro-tools, tested my ram, and just about anything else I've found on forums with no luck.

I'm really not sure what else to try, and I'm all ears if anyone has a suggestion. It worked reliably for a long time and I don't know how this could come out of the blue. Let me know if there's any more information I can provide... Thanks so much,

-Josh.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-08-2016, 02:43 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Pro Tools freezes on "Building Edit (or) Mix Window" when opening sessions

A couple thoughts you could try:

1) repair disk permissions on the system drive with Disk Utility, reboot and try to launch PT

2) hold down the N key during launch until the Playback engine opens - does PT launch, and are you able to select the preferred hardware (if not selected already)?
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2016, 02:50 AM
Reckoner36 Reckoner36 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary
Posts: 3
Default Re: Pro Tools freezes on "Building Edit (or) Mix Window" when opening sessions

Thanks very much for the reply.

I've repaired disk permissions & rebooted many times.

PT itself always launches fine, but then I'm never able to open a session. I've tried selecting all the different outputs, but nothing works.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2016, 03:35 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Pro Tools freezes on "Building Edit (or) Mix Window" when opening sessions

Next I would try to delete databases, reboot and try again. Link below...

PT Prefs Helper
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #5  
Old 04-13-2016, 12:38 AM
Reckoner36 Reckoner36 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary
Posts: 3
Default Re: Pro Tools freezes on "Building Edit (or) Mix Window" when opening sessions

I found a very strange solution to my problem...

Apparently there is some issue with the graphics card in my model of Macbook Pro. The graphics card switches between two different modes, and I think this feature was stopping Pro Tools from building its interface.

I went to System Preferences > Energy Saver > and unchecked "Automatic graphics switching".

It has been working perfectly since.

Thanks for answering Stig.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-13-2016, 10:08 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Pro Tools freezes on "Building Edit (or) Mix Window" when opening sessions

Ok, I see. I've never even heard of that. Thanks for reporting back.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Pro Tools quit unexpectedly" when opening (holding "n" no longer fixes it)[RESOLVED] andrew24c macOS 4 07-23-2014 07:21 PM
Pro Tools 11 - constantly get "your settings have changed" message opening sessions kirkbross Pro Tools 11 10 10-22-2013 07:36 PM
PT load freezes at "build edit window" georgeearth 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 08-25-2011 10:54 AM
PT 8 LE freezes on " building edit window" during launch georgeearth Tips & Tricks 0 08-22-2011 04:20 PM
Pro Tools Launch stalls at "build edit window" when ethernet cable is connected CGD107 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-06-2010 09:47 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com