Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-04-2014, 12:43 AM
alidav alidav is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: canada
Posts: 74
Default 8 channel audio interface and stand alone preamp

can you suggest me a 8 channel audio interface for mac that can use with my alesis hd 24 as stand alone preamp?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-04-2014, 06:34 AM
dr_daw's Avatar
dr_daw dr_daw is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cariboo, BC
Posts: 1,215
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

Focusrite Liquid saffire 56 or Saffire Pro 40. Great pre's.
__________________
FBR recording - https://www.facebook.com/fromthebase...cordsrecording
@FBRrecording - Instagram
Rig
MBP 15" High Sierra 10.13.3, i7 2.6Ghz, 8Gb DDR, 750Gb 7200rpm, PT 2018.10, Focusrite Saffire Pro 40, Octopre MkII, Glyph GPT50, Avalon 737sp, AMS Neve 1073's, API 512c, DW drums, Fender Guitars/Amps, AKG, Rode, Sennheiser, Neumann U87 & KM184's, Coles 4038, Equator D5 monitors
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2014, 07:41 AM
alidav alidav is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: canada
Posts: 74
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

do they work in both ways
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2014, 09:10 AM
dr_daw's Avatar
dr_daw dr_daw is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cariboo, BC
Posts: 1,215
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

Both units are most definitely capable, here's the documentation on how:

http://d3se566zfvnmhf.cloudfront.net...tandalone1.pdf

The info for Pro 40 here:

http://global.focusrite.com/firewire...saffire-pro-40

The info for LS56 here:

http://global.focusrite.com/firewire...uid-saffire-56
__________________
FBR recording - https://www.facebook.com/fromthebase...cordsrecording
@FBRrecording - Instagram
Rig
MBP 15" High Sierra 10.13.3, i7 2.6Ghz, 8Gb DDR, 750Gb 7200rpm, PT 2018.10, Focusrite Saffire Pro 40, Octopre MkII, Glyph GPT50, Avalon 737sp, AMS Neve 1073's, API 512c, DW drums, Fender Guitars/Amps, AKG, Rode, Sennheiser, Neumann U87 & KM184's, Coles 4038, Equator D5 monitors
Reply With Quote
  #5  
Old 03-05-2014, 02:35 AM
alidav alidav is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: canada
Posts: 74
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

I heard 56 liquid saffire doesn't work with protools is that true?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-05-2014, 04:50 AM
VRW VRW is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,318
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

Hey, you missed to leave more info about your whole system, e.g. Mac or PC, PT which version, which price range the interface should be etc.
Anyway I will post a bunch of options, starting with the low priced stuff then going up step by step.
Focusrites have been listed already previously, here are some of the others.

0-500.-
Presonus AudioBox 1818
http://www.sweetwater.com/store/detail/AudioBox1818 449.95
https://www.presonus.com/products/AudioBox-1818VSL
http://duc.avid.com/showthread.php?t=347886
(seems to work with PT11)

500-1000.-
Roland Octa Capture
http://www.sweetwater.com/store/detail/OctaCapture 599.-
http://www.roland.com/products/en/UA-1010/

Motu 828x
http://www.sweetwater.com/store/detail/828x/ 849.-
http://www.motu.com/products/motuaudio/828x
(new with Thunderbolt connection)

RME Multiface 2
http://www.sweetwater.com/store/detail/Multiface2/ 949.-
http://www.rme-audio.de/en_products_multiface_2.php


Motu 896mk3
http://www.sweetwater.com/store/detail/896mk3Hy 995.-
http://www.motu.com/products/motuaudio/896mk3

1000-2000.-
RME Fireface 800
http://www.sweetwater.com/store/detail/Fireface800 1799.-
http://www.rme-audio.de/en_products_fireface_800.php
http://duc.avid.com/showthread.php?t=351356
(works well with PT11)

Universal Audio Apollo Duo
http://www.sweetwater.com/store/detail/ApolloDuoTB/ 1999.-
http://www.uaudio.com/interfaces/apollo.html

2000-3000.-
Universal Audio Apollo Quad
http://www.sweetwater.com/store/detail/ApolloQuadTB/ 2499.-
http://www.uaudio.com/interfaces/apollo.html

Apogee Symphony 8x8
http://www.sweetwater.com/store/detail/SymphIO8x8/ 2995.-
http://www.apogeedigital.com/products/symphony-io.php

Universal Audio Apollo 16
http://www.sweetwater.com/store/detail/Apollo16TB/ 2999.-
http://www.uaudio.com/interfaces/apollo-16.html

3000-4000.-
Apogee Symphony 8x8 Thunderbolt
http://www.sweetwater.com/store/detail/SymphIO8x8TB/ 3490.-
http://www.apogeedigital.com/products/symphony-io.php


Good luck and lots of success, VRW


MacMini i7Quad, 16GB Ram, MBP Mid 2012 i5, 16GB Ram, MacOS 10.9.2, Apogee Quartet+Duet 2, Genelec Active, Yamaha NS10,
Pro Tools 11.1.2, Logic 10.0.6, Waves, MCDSP, Duende Native, Softube, HOFA, IK Multimedia etc
Reply With Quote
  #7  
Old 03-05-2014, 06:52 AM
dr_daw's Avatar
dr_daw dr_daw is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cariboo, BC
Posts: 1,215
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

Quote:
Originally Posted by alidav View Post
I heard 56 liquid saffire doesn't work with protools is that true?
Whoever told you that is completely insane. That couldn't be more un-true, there are hundreds if not thousands of users using that interface with Pro Tools. Everything on that unit is identical to the pro 40 with the exception of one more ADAT out and the 'Liquid pre's' and the pro 40 works flawlessly.
__________________
FBR recording - https://www.facebook.com/fromthebase...cordsrecording
@FBRrecording - Instagram
Rig
MBP 15" High Sierra 10.13.3, i7 2.6Ghz, 8Gb DDR, 750Gb 7200rpm, PT 2018.10, Focusrite Saffire Pro 40, Octopre MkII, Glyph GPT50, Avalon 737sp, AMS Neve 1073's, API 512c, DW drums, Fender Guitars/Amps, AKG, Rode, Sennheiser, Neumann U87 & KM184's, Coles 4038, Equator D5 monitors
Reply With Quote
  #8  
Old 03-05-2014, 01:08 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,742
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

Avoid the Roland units as the drivers are not working for everybody. Avoid M-Audio completely for now(drivers again). What's the purpose of using the HD24 at all here? I would lean towards an LS56 with a pair of OctoPre Mk II's(Dynamic) for 24 IO. The standard OctoPre Mk II lacks the ADAT output converters(so if 8 outputs is enough, you could save some cash).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 03-05-2014, 01:24 PM
alidav alidav is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: canada
Posts: 74
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

thanks for your answers, have you used it? I have some questions about it
mostly ill use it as stand alone preamp, on my hd 24 i do not need right now more then 8 channel, and need a good daw interface also, is it stable and reliable?

i am seeing that there are many of those used for sale on internet ( at least in italy) and i am trying to undestand why
another point, my actual computer, a 2009 mac book pro has not the thunderbolt, so will I use the fw400? my previous experience about card and daw was about a MAUDIO 1814, and it could work only directly connected to computer in daisychain, and therefore had to connect a fw800 drive to the Maudio fw400.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-05-2014, 04:00 PM
dr_daw's Avatar
dr_daw dr_daw is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cariboo, BC
Posts: 1,215
Default Re: 8 channel audio interface and stand alone preamp

Must be a bit of a language barrier here, I'm a bit confused by what you're saying.

I personally don't have experience with the LS56 but the Pro 40 is essentially the same with a few less features. It locks up well via ADAT, runs well for me in PT 10.3.8 on MBP 9,1 with OSX. But that's because my system is spec'd for Pro Tools and ALL optimizations are done. I currently run a daisy chain with my Pro40 and Glyph GTP50 drive no problem.

Thunderbolt is irrelevant to this conversations. Neither of these units are thunderbolt, they are just thunderbolt compatible...meaning that you can use a thunderbolt to FW adapter. That's originally how I was set up, but needed that port for second monitor.

I go FW800 to drive, FW800 - 400 cable to the Pro 40, ADAT locked to an Octopre MKII for 16 ch's Analogue in and 2ch's SPDIF connected to a PC's M-audio Delta 1010lt card.

What OS are you running?

How much ram?

Specs on external drive?

Processor specs?

Avid has a list of requirements for compatible systems, if you want stable and reliable...do EXACTLY what they tell you to, pick a machine off their list, do all the optimizations, follow ALLL guidelines and you should be laughing.
__________________
FBR recording - https://www.facebook.com/fromthebase...cordsrecording
@FBRrecording - Instagram
Rig
MBP 15" High Sierra 10.13.3, i7 2.6Ghz, 8Gb DDR, 750Gb 7200rpm, PT 2018.10, Focusrite Saffire Pro 40, Octopre MkII, Glyph GPT50, Avalon 737sp, AMS Neve 1073's, API 512c, DW drums, Fender Guitars/Amps, AKG, Rode, Sennheiser, Neumann U87 & KM184's, Coles 4038, Equator D5 monitors
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
advice about audio mixer stand alone, pt interface and lightpipe converter? alidav macOS 2 03-04-2014 07:31 AM
888 24 Stand Alone Preamp? mikeofsines Digidesign Hardware & Software 2 01-12-2010 10:12 PM
M-Audio Interface-Highest Quality 1-2 Channel USB or Firewire Box for M-Power bilco Pro Tools M-Powered (Mac) 4 09-26-2009 10:41 AM
Help connecting M-Audio Octane 8-Channel Preamp sbriffe Pro Tools M-Powered (Mac) 4 01-09-2008 08:57 AM
002 rack as stand-alone Preamp jbw Tips & Tricks 2 03-21-2004 01:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:35 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com