Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-20-2019, 02:57 PM
SteveGarman SteveGarman is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Oklahoma City, OK,USA
Posts: 335
Default Can I run PT 2018 Ultimate?

I have a MacPro Mid 2012 running PT 12.8.3, It's a 2x2.4 6-core with 32 gigs of ram and an ATI Radeon HD5770, 1024mb running OS 10.13.4.
I probably wouldn't need Ultimate, but I'm paying for it on subscription and might as well have it if it will run OK. I have an HD I/O interface and Sync HD, an SSD system drive and fast OWC drives for everything else. Can I run Ultimate? Appreciate your help!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-20-2019, 03:30 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 991
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

Quote:
Originally Posted by SteveGarman View Post
I have a MacPro Mid 2012 running PT 12.8.3, It's a 2x2.4 6-core with 32 gigs of ram and an ATI Radeon HD5770, 1024mb running OS 10.13.4.
I probably wouldn't need Ultimate, but I'm paying for it on subscription and might as well have it if it will run OK. I have an HD I/O interface and Sync HD, an SSD system drive and fast OWC drives for everything else. Can I run Ultimate? Appreciate your help!
I don't see why not I am running it with my Mac Pro (below)
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB, Radeon Pulse RX 580 8GB GDDR5 Dual HDMI Graphics Card..... OS- Mojave 10.14.6, and PTHDN 2019.6 on on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Samsung 970 EVO 1TB and PT sessions storage on 2nd Samsung 970 EVO 1 TB -- both in dual drive Crest I/O PCIE controller adaptor card


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #3  
Old 01-20-2019, 08:02 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,830
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

If you want to use the HD i/o Interface you need a HDX or HD Native pcie or the HD Native thunderbolt box as the old TDM cards doesn’t work above HD10.

You also need a digilink license for that so check that it is included in your Ultimate license. Otherwise it’s a $299 expense.
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #4  
Old 01-21-2019, 10:27 AM
SteveGarman SteveGarman is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Oklahoma City, OK,USA
Posts: 335
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

I neglected to mention I have an HDX card in my MacPro now plus outboard for the HD I/O 8x8x8 and Sync HD. Does that improve my chances for success with Pro Tools Ultimate? I am running 12.8.3 now and it seems very happy in OS 10.13.4

Steve
Reply With Quote
  #5  
Old 01-21-2019, 12:22 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,805
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

So your current software is 12.8.3 HD? Yes? "Ultimate" is simply "HD" in the new numbering scheme(and you MUST use the Ultimate version if you wish to come up to date. The non-Ultimate version of PT will not work with the HDX card or HD IO box.


Can you run Ultimate? Probably, but this is the important thing to answer:
Can the tower run the proper version of OSX that is compatible with the version of Ultimate you have access to?


Having said that, I would not make any change without a backup strategy. If the update goes sour, you want an easy way to get back to your current working setup. Then, might you get more bang for your buck by upgrading the CPU to the fastest 6-core, or going all the way and upping your computer to dual 6-cores
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 01-22-2019, 06:33 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 991
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
So your current software is 12.8.3 HD? Yes? "Ultimate" is simply "HD" in the new numbering scheme(and you MUST use the Ultimate version if you wish to come up to date. The non-Ultimate version of PT will not work with the HDX card or HD IO box.


Can you run Ultimate? Probably, but this is the important thing to answer:
Can the tower run the proper version of OSX that is compatible with the version of Ultimate you have access to?


Having said that, I would not make any change without a backup strategy. If the update goes sour, you want an easy way to get back to your current working setup. Then, might you get more bang for your buck by upgrading the CPU to the fastest 6-core, or going all the way and upping your computer to dual 6-cores
If I am not mistaken I think his Mac as is, can run up to PTHD 2018.12 on HS 10.13.6 beyond that, looks like to go to Mojave he would (like me) have to upgrade the graphics card
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB, Radeon Pulse RX 580 8GB GDDR5 Dual HDMI Graphics Card..... OS- Mojave 10.14.6, and PTHDN 2019.6 on on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Samsung 970 EVO 1TB and PT sessions storage on 2nd Samsung 970 EVO 1 TB -- both in dual drive Crest I/O PCIE controller adaptor card


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #7  
Old 01-22-2019, 08:41 AM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 219
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

El Capitan and above all use the Metal framework that apple brought in to replace open gl and open cl. I would recommend an upgraded graphics card using any of the new OS’s.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
  #8  
Old 01-22-2019, 04:50 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 991
Default Re: Can I run PT 2018 Ultimate?

Quote:
Originally Posted by the.engineer View Post
El Capitan and above all use the Metal framework that apple brought in to replace open gl and open cl. I would recommend an upgraded graphics card using any of the new OS’s.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Interesting I did not realize that. I am still running the stock (ATI Radeon HD 5570 1020MB) graphics card with HS 10.13.6 with no issues. I know Apple specifically recommends that Mid 2010 --Mid 2012 machines upgrade from the stock graphics for Mojave. but was not aware of it for El Cap -S and HS .
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB, Radeon Pulse RX 580 8GB GDDR5 Dual HDMI Graphics Card..... OS- Mojave 10.14.6, and PTHDN 2019.6 on on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Samsung 970 EVO 1TB and PT sessions storage on 2nd Samsung 970 EVO 1 TB -- both in dual drive Crest I/O PCIE controller adaptor card


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2018 vs. PT Ultimate - What is the difference? danieleither Pro Tools 2018 2 01-16-2019 11:38 PM
2018.12 Ultimate - VCA Bug TrentWilliams Pro Tools 2018 2 12-15-2018 01:12 PM
Pro tools ultimate 2018 Jaymoney0079 Pro Tools 2018 3 11-28-2018 11:12 AM
PT 2018.4 Ultimate bugs ? Glazik Pro Tools 2018 26 07-10-2018 11:56 PM
S6 M10 v3.5 works with PT ultimate 2018.4 ? vudoo Pro Tools | S6 3 05-30-2018 03:06 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com