Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-05-2020, 09:33 AM
derrickhou derrickhou is offline
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: Canada
Posts: 1
Default Pro Tools 2020.5/2020.3 Compatibility with Catalina 10.15.4?

Hi everyone,

I recently purchased a new Macbook Pro 16-inch because my old one stopped working and it came with Catalina 10.15.4.

At the moment, Pro Tools says it's not compatible with this version of OS but is anyone currently running their Pro Tools on this OS successfully? I need to purchase a reinstatement plan for my Pro Tools because my old one expired with my perpetual license but I don't want to right now unless Pro Tools actually works.

Thanks in advance

Last edited by derrickhou; 06-05-2020 at 09:45 AM. Reason: Provide more Information
Reply With Quote
  #2  
Old 06-05-2020, 10:45 AM
christianlukegates christianlukegates is offline
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: cardiff
Posts: 3
Default Re: Pro Tools 2020.5/2020.3 Compatibility with Catalina 10.15.4?

Hi


I'm having a major issue with CPU spike when using Pro Tools (2020.5, but also when i attempted .3 and 2019.12) on my new MBP 16". Currently trying to get to the bottom of it, (have posted a thread awaiting moderation). The issue renders it completely useless for me, tho am unsure if anyone else has experienced this
Reply With Quote
  #3  
Old 06-05-2020, 02:00 PM
GoButtonGuy GoButtonGuy is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Las Vegas
Posts: 29
Default Re: Pro Tools 2020.5/2020.3 Compatibility with Catalina 10.15.4?

Quote:
Originally Posted by derrickhou View Post
Hi everyone,

I recently purchased a new Macbook Pro 16-inch because my old one stopped working and it came with Catalina 10.15.4.

At the moment, Pro Tools says it's not compatible with this version of OS but is anyone currently running their Pro Tools on this OS successfully? I need to purchase a reinstatement plan for my Pro Tools because my old one expired with my perpetual license but I don't want to right now unless Pro Tools actually works.

Thanks in advance
Yes with 10.15.5 dev beta 6 (IIRC it’s the golden master for the .5 release), Ultimate 2020.5, 2020 i5 Mini with 16GB. I’ve been able to run PT, Live, Spitfire BBC and Soundgrid Studio concurrently. None of the sessions are very big, under 30 tracks, mostly audio, some midi and most of the plug instances in Live not PT with plugs running on the Soundgrid. Loads on the Mini are pretty minimal 20-30%ish spiking at 50-60% across all six cores though not spiking every core when it does. It’s pretty responsive. I’ve got the samples, projects and audio on an external SSD with some other space on a spinning disk and a Time Machine spinning disk (both WD Red) So far no spinning disk issues like they’ve mentioned.

I’ve got .6 beta 1 available but I’m holding off for a while.

Bad news is they won’t support you if you do have issues.
__________________
What happens in Vegas, we make happen...
Reply With Quote
  #4  
Old 06-05-2020, 02:36 PM
_JJ_ _JJ_ is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 91
Default Re: Pro Tools 2020.5/2020.3 Compatibility with Catalina 10.15.4?

2020.5 and OS 10.15.5 is working for me but I ask very little of it. Had heavy fan activity on my MBPro when first using 2020.5 so I checked Activity Monitor and found Avid's Video Engine eating up my processor. Don't need that so I disabled it (Setup >> Playback Engine) and now all seems happy.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-26-2020, 07:46 AM
RicoRoss RicoRoss is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Australia
Posts: 24
Default Re: Pro Tools 2020.5/2020.3 Compatibility with Catalina 10.15.4?

I recently upgraded to Catalina 10.15.6. Call me a risk taker! I have a subscription version of PT 2020.5. No DSP/CPU problems seem to be apparent but I receive a message on boot up of PT that some video protocols are not compatible esp. Quicktime. As I am not doing any post production work atm. I am content to wait till Avid performs their predictable catch-up trick. "Watch me pull a rabbit out of my hat" routine. As for the rest, Pro Tools is working very consistently.
__________________
13" Retina MacBook Pro, OS X Sierra 10.12.6
Pro Tools 2018.4

Apogee Ensemble Thunderbolt
LaCie d2 with SSD add-on
UAD Octo Satellite
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CPU spike- Catalina / 2020.5 christianlukegates macOS 18 08-21-2020 05:50 PM
Is 2020 better w Catalina? Rectifried Pro Tools 2020 13 04-06-2020 09:28 AM
Downmixer in 2020.3 (Catalina) Michael Carnes Pro Tools 2020 5 04-05-2020 04:51 PM
Pro Tools (2020.3) on MacBook Air 2020 compatibility pellekuipers Pro Tools 2020 1 04-04-2020 08:01 AM
Cannot install Pro Tools 2020.3.0 on Catalina in any which way moyno85 Pro Tools 2020 3 04-04-2020 03:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:19 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com