Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-05-2017, 07:34 PM
tonyreed tonyreed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 37
Default pro tools not starting up

Im running pro tools 12.5 LE on the system listed below. The consistent problem I have is that the dam program wont even start properly. What it will do is actually let you open the arrange window - but without pro tools actually being open. Only the finder window is open. And mostly it takes a few minutes of the icon bouncing up and down and the coloured ball spinning to even get that far. I turn it all off and on and start again. Sometimes it starts properly and other times like today - not at all.
And Im going to say this - I honestly doubt there is a program on the market so widely used as pro tools that is so unreliable. I use lot of software for all sorts of professional reasons. Nothing comes close to this. Id hate to relying on this for an income.

OS 10.11 Elcapitan
2.8Ghz intel core i5
8Ghz ram
Focusrite saffire interface.
pro tools EL 12.5
Reply With Quote
  #2  
Old 03-05-2017, 08:49 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,662
Default Re: pro tools not starting up

Did it every work OK?

What changed?

Start at the "Help us help you" link up the top of this Web page.

Don't open a session, just Launch Pro tools.

This stuff should be second nature to any Pro Tools user...

Trash prefs.

Try that. If not OK then....

Temp. move all plugins out of the Plugin folder.

Does that work now? If so put plugins back in batches and see if you can find the one causing problems. (Looks like this is not the cause here, but try it anyhow).

If that does not work hold done 'N' while Pro Tools is starting up and select Built-In Output as the playback engine.

El Capitan is a mess, I would not waste a lot of time if the above does not work. Do a clean new install of Sierra (check all your other software and drivers are compatible first) on a separate drive or spare partition and do a new install of ILM and Pro Tools to that. And test. If that is OK reinstall all your plugins and other apps and drivers. Full clean installs do not use migration assassin.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-05-2017, 11:25 PM
tonyreed tonyreed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 37
Default Re: pro tools not starting up

OK thanks very much Daryl. I have done most of that. I upgraded about a year ago to 12.5 and a new imac with El Capitan and have had this problem ever since. It doesnt always happen probably about 50% of the time. But yes I did do a complete re install at one point and remove plug ins. All to no avail. I have done all the pref settings to. So I am assuming its likely to OS related. Sorry about the cranky note - I was particularly frustrated today
Reply With Quote
  #4  
Old 03-05-2017, 11:42 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,662
Default Re: pro tools not starting up

And you tested using Built In Output?

Did you create a new Admin account and repeat the tests from there?

If you have done most of that then give up on El Crapitan and move to Sierra.

Go grab a new drive to do a full clean install into if you need to, so you don't need to risk your current install and can boot back to that if you run into problems.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP! Pro Tools LE 8.0.1 not starting sfahlsing 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-31-2012 09:19 AM
Pro tools 8 not starting brandonertman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-01-2010 07:00 PM
Pro Tools 8 not starting brandonertman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-01-2010 04:04 PM
Need help starting pro tools xplode911 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 03-25-2009 10:33 AM
Pro Tools Not Starting KeeN 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-19-2007 09:50 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:28 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com