Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-16-2006, 02:11 PM
pakobo7 pakobo7 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: currently Japan, from Hawaii
Posts: 36
Default Fixing Clipping in Master in Master Fader

Hey there!

If the only meter that's clipping out is my master fader, is turning down the master fader the best solution? I'm afraid of doing two things when trying to fix these clip outs...

1. I'm afraid if I turn down the master fader too far that my overall volume will be too low. I'm already at -6.0 on the master fader track.

2. I'm afraid of creating an unnatural sound if I adjust the track volume in certain places. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2006, 04:36 PM
sykobilly65 sykobilly65 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: N.E Arkansas
Posts: 93
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

hey, you'll have to turn down your other tracks because they're feeding your master fader or 2)you can apply a limiter on your master fader & set the output ceiling to about -0.3 to -0.6 db, then if you want it louder you can adjust the threshold on the limiter. i think there's a free master limiter plugin out there and i think it's on roger nichols website. spkguitar has a link to it on his page as well. but never adjust your master fader leave it at -0.0.... i hope this helps ya out.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-12-2006, 05:24 PM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,415
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

Quote:
Hey there!

If the only meter that's clipping out is my master fader, is turning down the master fader the best solution? ...
YES! 32 bit float mixing has hundreds of dB of headroom.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #4  
Old 09-13-2006, 04:10 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,608
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

Quote:
hey, you'll have to turn down your other tracks because they're feeding your master fader
No. This can be true in an analogue environment, but in PT you can safely rely on the master fader to control your overall volume.
Quote:
but never adjust your master fader leave it at -0.0....
No. The master fader is there to be used.

But try a limiter/compressor as suggested to retain volume on your material.

Beware: master faders in PT differ in a BIG way from other types of faders: plugins on master fader are POST fader. That means manipulating it might influence the behaviour of its plugins. The main idea behind this I think is that if you want to bounce to a file with a different bit-depth (24-16bits) you will want to use dithering, and that should always be the last thing to happen to the 0s and 1s before the file is written to disk.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six core i5 3.0 gHz, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 2i2 3rd gen, Dynaudio BM6's, Command 8 and iPad w/Avid Control.
Pro Tools 2020.11, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-13-2006, 07:25 AM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,415
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

Master faders also allow you to keep hot bus levels from clipping plug-ins.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #6  
Old 09-15-2006, 02:32 AM
finnburger finnburger is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

So is it the best way to route all tracks to a aux bus first and put the mastering limiter there? Or just put it in the first insert of the master fader? Any difference on sound?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-15-2006, 03:26 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,608
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

Quote:
So is it the best way to route all tracks to a aux bus first and put the mastering limiter there? Or just put it in the first insert of the master fader? Any difference on sound?
Most often I bus everything to an aux when mixing, yes. But I use that for mix bus compression, coloration and EQ if I want it, and have the master fader free for adjusting listening volume, whithout it influencing the compressor. Then if I want to bounce I can put a brickwall limiter on the master fader, plus dither, and use the aux fader for volume automation and fade outs, again without the compression being affected because aux plugins are pre fader.

Difference in sound? It´s all ones and zeros.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six core i5 3.0 gHz, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 2i2 3rd gen, Dynaudio BM6's, Command 8 and iPad w/Avid Control.
Pro Tools 2020.11, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-15-2006, 05:22 AM
HotRats_Reloded HotRats_Reloded is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Italy
Posts: 86
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

The best way to avoid clipping is to control your levels (tracks, busses, plug-ins) while you're mixing.

Take care of level and you'll get a mix with no clipping at all on your master fader
at unity gain.

It's also a good idea to leave some (or more) headroom while tracking.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-15-2006, 10:04 PM
dogselur dogselur is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Bremerton, Wa.
Posts: 81
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

Massey Plugins has a great free limiter plugin that can be upgraded. Check it out. at www.masseyplugins.com
Reply With Quote
  #10  
Old 09-16-2006, 09:38 AM
Jagg76 Jagg76 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 31
Default Re: Fixing Clipping in Master in Master Fader

What approach would you take with aux tracks clipping? (reverb, delay, etc...)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Master Fader clipping Von_Dingle Pro Tools 9 4 10-24-2011 11:47 AM
Master Fader is Clipping, what now? Peulock Pro Tools TDM Systems (Mac) 21 03-08-2009 07:06 AM
Master Fader Clipping 4times4mil 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 11-12-2006 01:44 PM
Master inserts are post-fader? Was: L1+ on Master = clipping s2n Pro Tools TDM Systems (Mac) 10 11-20-2001 07:41 AM
Master fader clipping? brasssail Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 03-15-2000 09:40 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:19 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com