Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-29-2011, 11:46 AM
Jon Jo Wilson Jon Jo Wilson is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 24
Default Mbox 2 pro confused ???

Hi there I have a Mbox 2 pro with PT LE installed 8.2. at the moment as it was the most stable version last year before Avid got there hands on it. So I have not dared updating anything since, In fact I don't use PT since switching to REAPER.

So here's my question Avid as far as I'm concerned left PT in a right mess and abandoned me as a new PT user that's my opinion but now I'm left with an Mbox 2 pro and if I want to upgrade too PT9 I have to pay throw the nose for there new software ... My main concern is that my Mbox 2 is now not going to be supported by AVID like new ASIO drivers or up to-date flash software....

I have read through some of the sticky's but are still confused as to whether I have to update PT LE to 8.4 to get the latest ASIO drivers or if I can just download the standalone driver as I use Reaper now instead.

Can some please just explain what I should do as I'm a little confused

running XP pro 32bit sp3
Reply With Quote
  #2  
Old 01-29-2011, 12:02 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

not sure version you are 'actually' on...there is no 8.2 for Windows. regardless the PT9 stand-alone drivers are W7 only. since you are on XP you should stay with your current drivers IMO. hope that helps..
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #3  
Old 01-29-2011, 12:58 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,206
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

If you are only concerned with using Reaper on XP, why do you need to do anything at all?

If you decide to go with W7, you can download a driver that will function well for your Mbox 2..
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2020.5 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2011, 02:35 PM
Jon Jo Wilson Jon Jo Wilson is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 24
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

I want the best performance from my Mbox using the latest ASIO drivers will do that ..... whether I use PT or not .... wanting to know if I update to Pro Tools LE 8.0.4 as the Asio drivers are installed during installation will give me that wont it ???? or will it not ... I'm also thinking of updating to windows 7 at some piont or should I just leave well alone if everything's working ... Just with having a MBOX2 pro I'm starting to feel like it's not supported any-more and do not want to be left using obsolete gear that's why my first post sound's a bit miffed with AVID as with anyone that bought one with PT 8 must be feeling the same way surely...??
Reply With Quote
  #5  
Old 01-29-2011, 02:46 PM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

Quote:
Originally Posted by Jon Jo Wilson View Post
I want the best performance from my Mbox using the latest ASIO drivers will do that ..... whether I use PT or not .... wanting to know if I update to Pro Tools LE 8.0.4 as the Asio drivers are installed during installation will give me that wont it ???? or will it not ... I'm also thinking of updating to windows 7 at some piont or should I just leave well alone if everything's working ... Just with having a MBOX2 pro I'm starting to feel like it's not supported any-more and do not want to be left using obsolete gear that's why my first post sound's a bit miffed with AVID as with anyone that bought one with PT 8 must be feeling the same way surely...??
I'm not sure where you're getting these "feelings" from...

My MBox 2 works just fine with Pro Tools 9, as it has with 8 and 7... on both Mac and Win. You can definitely rest assured that the MBox 2 series will always be compatible with Pro Tools 8, and I can't see them dropping them at all for Pro Tools 9.

Avid has only left the two very oldest LE interfaces in the dust, (circa 1999, and 2002) and that was well over a year ago already. Even the 002 is still compatible, and it's far older than your MBox. I can't see the MBox 2 series getting dusted any time soon, as it represents the largest population of LE users.

Installing any version of PT8 comes with the ASIO drivers for your MBox.
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #6  
Old 01-29-2011, 02:57 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,206
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

And the latest public Mbox 2 driver is here.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2020.5 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #7  
Old 01-29-2011, 02:59 PM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

Quote:
Originally Posted by TOM@METRO View Post
And the latest Mbox 2 driver is here.
But just to clarify... do not install it if you are still running any version of Pro Tools prior to 9. This is for Pro Tools 9, or standalone use.
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #8  
Old 01-29-2011, 03:00 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

Quote:
Originally Posted by Jon Jo Wilson View Post
I want the best performance from my Mbox using the latest ASIO drivers will do that ..... whether I use PT or not .... wanting to know if I update to Pro Tools LE 8.0.4 as the Asio drivers are installed during installation will give me that wont it ???? or will it not ... I'm also thinking of updating to windows 7 at some piont or should I just leave well alone if everything's working ... Just with having a MBOX2 pro I'm starting to feel like it's not supported any-more and do not want to be left using obsolete gear that's why my first post sound's a bit miffed with AVID as with anyone that bought one with PT 8 must be feeling the same way surely...??
IIRC cats were havin' quite the issue with the 8.0.4 ASIO drivers in Reaper...tho i can't remember if that was XP or W7 or both. you might wanna check the Reaper forums too regardin' this.
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #9  
Old 01-29-2011, 04:13 PM
remis remis is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Perth, Western Australia
Posts: 424
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

Quote:
Originally Posted by TOM@METRO View Post
[COLOR=black][FONT=Verdana]
If you decide to go with W7, you can download a driver that will function well for your Mbox 2..
I wouldn't say the current mbox2 pro driver works "well" with W7 and PT. I have a couple of issues with it. Firstly the issue of playback freezing if you pause a video or song (this is outside of PT, ie using the mbox as my system sound card). this is an issue avid have acknowledged and said there may be a fix at some point...just like the 003 driver eh? But also for some reason the mbox doesn't always seem to register that a session has been opened and I get no sound until I open 1 specific session I've discovered will always click the mbox into life. I think I noticed this issue come in around the W7 beta version of 8.03 but at the time figured my old pc was incompatible (which it mostly was) but the same thing happens with my i7. None of this happens if using my 11r as the main sound card and interface, but the 64buffer of the mbox2 pro is what's keeping me from using just the 11r...
__________________
PT10, Focusrite Liquid Saffire 56, Eleven Rack, i7 950 @3.80GHz, Noctua NH-D14 CPU cooler, GA-X58A-UD3R, Corsair CMD12GX3M6A1600C8 12GB, SAPPHIRE VAPOR-X HD5770 1GB GDDR5 PCIE, Caviar Black 500GB 32MB Cache OS drive, 2x Caviar Black 1TB 64MB Cache Sata3 (Audio and library), Broadcom BCM94322MC wireless network adapter
W7 - 312 dverbs @ 64 buffer/ 403 dverbs @ 1024
Reply With Quote
  #10  
Old 01-29-2011, 04:30 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,552
Default Re: Mbox 2 pro confused ???

Quote:
Originally Posted by Jon Jo Wilson View Post
Can some please just explain what I should do as I'm a little confused

running XP pro 32bit sp3
Windows 7 64-bit, REAPERx64, and Pro Tools 9.1 have been a good solid system on my end, and what I would recommend myself to advanced users. You'll be fine with the Mbox 2 Pro. There's been a big improvement with the ASIO drivers in PT 9. They are also multi client finally. I think you'll be happy with the new changes.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
now i am really confused (mbox mini) doug skillmore 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 06-16-2011 10:44 AM
mbox 3 and 7.4 - totally confused as to installation rhythmtechnologies 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 05-16-2011 05:05 PM
:confused: Pro Tools HD playback thru Mbox/Mbox Micro? JazzBum 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-06-2010 07:27 PM
Sorry...still confused. Can't get Soundtrack Pro to work with Mbox Pro The Mighty Burner 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 03-04-2010 07:16 AM
PT7 Installer Confused? Mbox vs. 002 antennaguy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 05-28-2007 07:45 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com