Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-02-2019, 05:31 PM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default GUI issues - 2019.5 and Mojave

Hello all,

Just wondering if anyone else is experiencing this GUI bog down / issues? it's only with certain plugins but when they are open (UAD Shadow Hills, AutoTune Pro Native, UAD BX Tuner and others) the whole screen bogs down. meters on the plugins themselves, pro tools channel meters get super choppy etc.

My setup also seems to crash / glitch out a lot easier than it used to..

OS Mojave 10.14.5
MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015)
2.5 GHz Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Intel Iris Pro 1536 MB
Reply With Quote
  #2  
Old 06-02-2019, 07:23 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 2,754
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

Absolutely! It was a well-documented bug prior to 2019.5 but has been fixed (for many) with this latest version of PT -- I'm surprised that you're still seeing it. I suspect that the answer will be yes but do you have the latest versions of those particular plugins? Have you reset the vram since upgrading to Mojave? It often repairs GUI-related issues.

https://support.apple.com/en-us/HT204063
Reply With Quote
  #3  
Old 06-02-2019, 07:51 PM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
Absolutely! It was a well-documented bug prior to 2019.5 but has been fixed (for many) with this latest version of PT -- I'm surprised that you're still seeing it. I suspect that the answer will be yes but do you have the latest versions of those particular plugins? Have you reset the vram since upgrading to Mojave? It often repairs GUI-related issues.

https://support.apple.com/en-us/HT204063
thanks for the response. I did find a few past OS / PT versions posted about having issues and for some apparently the fix was setting pro tools to open in "low resoultion". I tried that and a PRAM / VRAM reset but my session today still had issues.

I do have the most recent UAD version installed and the most recent auto tune version as well.

I just did a re-install of pro tools in hopes that something just clicks..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-02-2019, 09:00 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 2,754
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

Quote:
Originally Posted by BrandonUnis View Post
I just did a re-install of pro tools in hopes that something just clicks..
Let us know -- there will be a fix for this, if you haven't already done so.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-03-2019, 10:11 AM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
Let us know -- there will be a fix for this, if you haven't already done so.
I have a larger mix to do today, will let you know if a fresh pro tools install did anything.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-03-2019, 01:52 PM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
Let us know -- there will be a fix for this, if you haven't already done so.
still pretty buggy today. I also tried a fresh re-install of the OS. the only thing I haven't tried is completely erasing my HD and starting from scratch.

I reallllyy can't afford that to be the fix. I'm able to at least work but it's far from perfect.

Running out of ideas here
Reply With Quote
  #7  
Old 06-03-2019, 03:40 PM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 216
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

I was having 9093 errors on my setup, so I went through every single plugin and checked if there was an update. There were loads more than I thought, it may not just be the ones you describe above. Did you try moving all the non stock plug ins to the unused folder and bring them back in one by one or in groups?

When you reinstalled tools did you try a session before installing any of the plug ins that were cashing an issue?


James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon R9 280X 3072 MB | 256GB Samsung SM951 SSD Blade (PCIe) System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
  #8  
Old 06-03-2019, 04:18 PM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

Quote:
Originally Posted by the.engineer View Post
I was having 9093 errors on my setup, so I went through every single plugin and checked if there was an update. There were loads more than I thought, it may not just be the ones you describe above. Did you try moving all the non stock plug ins to the unused folder and bring them back in one by one or in groups?

When you reinstalled tools did you try a session before installing any of the plug ins that were cashing an issue?


James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon R9 280X 3072 MB | 256GB Samsung SM951 SSD Blade (PCIe) System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24

When I did the re-install all my plugins stayed on my computer I just deleted the app.

I don't think it's a pro tools exclusive issue because I can get the same lag to happen inside UAD Console with the same few plugins. I just noticed that today. It seems OS related to me..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-03-2019, 04:52 PM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

So there's something that keeps popping up in my Activity Monitor "wILTCmxV" if I stop that process it seems to work fine but then it pops back up and slows things down again. Pro tools uses the most CPU and this uses the second most.

Does this thing mean anything to anyone? I google it and get nothing!
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-2019, 10:21 AM
BrandonUnis BrandonUnis is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Canada
Posts: 38
Default Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave

on the recommendation of someone on the UAD forum I did a malware scan and low and behold that same weird character popped up! So far my setup is running perfectly as it did before!

Not sure if that has been there for a while or if it was new but it only became an issue when I made the jump to mojave.

Fingers crossed that was the fix! I really appreciate everyone's advice!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2019 iMac i9 + PT 2018 + Mojave rwbreck General Discussion 39 06-17-2019 05:27 AM
Mojave Thinks PT 2019.5 is a 32-bit App moogboy100 Pro Tools 2019 3 05-28-2019 09:44 AM
PT 2019 Mojave performance improvements bartosz idzi Pro Tools 2019 8 05-17-2019 01:10 PM
PT 2019 Mojave macPro 5,1 off the wall Pro Tools 2019 20 05-13-2019 06:00 PM
new SSD for PT 2019 and Mojave question. Anibal Pro Tools 2018 0 05-09-2019 09:14 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:34 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com