Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-22-2011, 08:53 PM
stvnscott stvnscott is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 53
Default Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Browntown is a good example. I'm hearing some weird fuzzy phasing when I crank up the gain. I had never heard that before installing the expansion pack.

Anyone else hearing it?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-22-2011, 08:55 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,622
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Thats how its always worked for me, crank the gain get more "hair"

perhaps try adjusting the speaker breakup.

Chris wrote a great article about it

http://duc.avid.com/showthread.php?t=297417
Reply With Quote
  #3  
Old 03-22-2011, 09:09 PM
stvnscott stvnscott is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 53
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

No, this really crappy sounding. Not a good thing at all. I'll see about recording a clip of it.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-22-2011, 09:14 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,622
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Quote:
Originally Posted by stvnscott View Post
No, this really crappy sounding. Not a good thing at all. I'll see about recording a clip of it.
yeah that would be great
Reply With Quote
  #5  
Old 03-22-2011, 09:27 PM
stvnscott stvnscott is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 53
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Here you go. Pretty sinister stuff. My 11R went from having balls of steel to just balling up! Tried all the obvious stuff. Turned it off and back on. Reset to factory settings. Unplugged USB. Unplugged AES. Went all analog. Changed guitars. Changed cords. Nothing seems to make a difference.

This is the stock Browntown patch:

http://soundcloud.com/stvnscott/fuzzyphasing-11r-guitar
Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2011, 10:45 PM
teletotheworld teletotheworld is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 4
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

I'll put in my $.02...

Hmm. What cab are you using? Have you checked the meters in the 11 rack to see if you're clipping? Just by looking at the wave form on soundcloud it looks as if you're clipping the output pretty hard. Sounds like it too.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-23-2011, 02:30 AM
Leonb Leonb is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 28
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Hi,

Did you check the samplerate ?
When connected to a pc/mac it could be that it has been reset to 44.1kHz
96 kHz sounds better for high gain sounds

Leon
Reply With Quote
  #8  
Old 03-23-2011, 05:36 AM
stvnscott stvnscott is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 53
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Quote:
Originally Posted by teletotheworld View Post
I'll put in my $.02...

Hmm. What cab are you using? Have you checked the meters in the 11 rack to see if you're clipping? Just by looking at the wave form on soundcloud it looks as if you're clipping the output pretty hard. Sounds like it too.
The patch is the stock Browntown patch. I think it is the Green 25W cabinet.

The levels are all good throughout. The meters are hitting about 50% across the board except for the guitar input, which is less (PAF pickups). I don't think you can trust Soundcloud waveforms.

Here's another clip. I took the Browntown patch and changed the amp to the 67 Plexi Variac and the cab to the 20W 4x12. I turned speaker breakup off. This one is actually worse. I wish you guys could be in the room with me to hear this. It is very balled up and has a crazy phase thing going on that I've never heard before. I don't think this is in the cabinets or speaker breakup. I've turned off the cab sims and used Red Wirez IRs in Sonar and get the same thing.

Check this out:

http://soundcloud.com/stvnscott/more...ess-11r-guitar

Again, this never happened before installing the expansion pack.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-23-2011, 10:45 AM
Leonb Leonb is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 28
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

Hi,
I listened at the same preset, and did some other tests, and you are right about the phasing ( no cabsim, poweramp into 2x12 ). It occurs mainly with highgain plexi sounds.
Turning the speakerbreakup down reduces the effect, but does not eliminate it.

My first guess would be that the speakerbreakup is not 100% out of the circuit. Chris told us about the combfilter effect of that breakup algorith. Could be just that.

But I really can't tell for sure if it's different from the "old" plexi, and I can't tell if its "the real thing" or an artefact either.

Anyone ?

Leon
Reply With Quote
  #10  
Old 03-23-2011, 11:18 AM
derker derker is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 622
Default Re: Anyone Else Hearing a Fuzzy Phasing Thing in EXP with High Gain Patches?

OP- Are you sure this is a new issue for you? You have a clip dated from a few weeks ago entitled "Eleven Rack Buzz", that seems to exhibit some noise issues.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can 11r do the high gain? derker Eleven Rack 4 10-05-2012 01:03 PM
RESOLVED: Fuzzy patches after playing in standard C. Hotcrazyfruit Eleven Rack 10 03-24-2011 03:55 PM
High Gain Patches and Weird tones SimonBarSinister Eleven Rack 9 01-11-2011 06:10 PM
The Monsters Of High Gain Benoni Eleven Rack 13 12-17-2010 06:59 PM
what's this 'high definition' thing? daddykev 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-11-2002 04:39 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:40 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com