Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #341  
Old 03-29-2017, 03:19 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 958
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Quote:
Originally Posted by mu-tron-kid View Post
HD Driver 12.7.1 finally fixes this issue!
http://avid.force.com/pkb/articles/f...e-Audio-on-Mac





One MAJOR drag with AVID's solution is that it is "either / or" as to which software is accessing the HDX Cards: If you are running Izotope RX Spectral Repair as Audiosuite, RX cannot use the HDX Hardware to output the audio you are working on!
This is the same disastrous workflow issue that existed before.
Bummer..... must be an HDX issue Izotope RX works fine with HDNative PCIe cards ?????
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB........PTHDN 2018.12 on OS 10.13.6 High Sierra on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Apple 1TB HDD and PT sessions storage on Apple 2TB HDD--


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #342  
Old 03-30-2017, 07:03 AM
Ken Skoglund Ken Skoglund is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Sweden
Posts: 64
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Finally! I was just about to go buy an optical cable because I needed to use Logic. Tried Source Nexus, but its to involved. Now it works with Logic, and all system audio it seems. My iZoptope RX works fine on my HD native card, have not tried in my HDX system yet.
Reply With Quote
  #343  
Old 04-06-2017, 01:19 AM
steins steins is offline
Member
 
Join Date: Jan 2000
Location: Norway
Posts: 374
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Let's see if I got this right. I've installed the new HD driver on a HD Native system running PT 12.5.2 and a HDX system running PT 12.7.1. On the HD Native system, I'm able to use the HDN engine from other apps while PT is running. On the HDX system, PT seems to hijack the HDX engine once PT starts. From what I can read in the release notes, this is the way it is supposed to work. But really? This leaves the HDX system running PT 12.7.1 just as useless regarding Core Audio as it was before. If I understand things right, I can downgrade the HDX system to PT 12.5 in order to use Core Audio the way it is supposed to, but then I can't use the DSP on the HDX card.

Am I missing something here?

Stein Tore
__________________
Stein Tore Sønsteli
Studio at home: Pro Tools Ultimate 2018 (HDN), Mac Pro 5.1 OS X High Sierra, Avid I/O's, D-Command ES 8-fader.
Studio at work: Pro Tools Ultimate 2018 (HDX-1), Mac Mini 2018 OS X Mojave, RedNet/Dante I/O's, S6 24-fader.
Reply With Quote
  #344  
Old 04-06-2017, 04:36 AM
mu-tron-kid mu-tron-kid is offline
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: Ithaca College School Of Music, NY
Posts: 155
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

This is correct, except, the only change on the HDX systems is that core audio can now access the HDX hardware when Pro Tools is NOT open.
PT 11 - 12.5 HD Drivers were not available to core audio at all.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Brian Dozoretz
Mac Pro, osX.10.12.6, PT 2018.3 HDX, 2 x Alpha/Deltalink
2 x iMac, osX.10.12.6, PT 2018.3 HD Native PCIe + HD Omni
iMac, osX.10.12.6, PT 2018.3 HD Native PCIe T-Bolt expansion chassis + HD io, Artist Series Mix x 2, Artist Series MC Transport
VENUE SC48 3.1
SSL Duality via ipMIDI / ∂elta Automation Plug-In
Reply With Quote
  #345  
Old 04-11-2017, 07:46 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 958
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Quote:
Originally Posted by steins View Post
Let's see if I got this right. I've installed the new HD driver on a HD Native system running PT 12.5.2 and a HDX system running PT 12.7.1. On the HD Native system, I'm able to use the HDN engine from other apps while PT is running. On the HDX system, PT seems to hijack the HDX engine once PT starts. From what I can read in the release notes, this is the way it is supposed to work. But really? This leaves the HDX system running PT 12.7.1 just as useless regarding Core Audio as it was before. If I understand things right, I can downgrade the HDX system to PT 12.5 in order to use Core Audio the way it is supposed to, but then I can't use the DSP on the HDX card.

Am I missing something here?

Stein Tore
To clarify the only two apps I can use on my HDN system while Pro Tools is running are Izotope RX using the configuration available specifically for pro tools within that app.. Or with Reason slaved (via Rewire) to Pro tools... Any other App running independently like iTunes, YouTube , SoundCloud, or Final Cut Pro X.... I first have to quit Pro tools for them to work..
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB........PTHDN 2018.12 on OS 10.13.6 High Sierra on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Apple 1TB HDD and PT sessions storage on Apple 2TB HDD--


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #346  
Old 04-11-2017, 12:34 PM
mu-tron-kid mu-tron-kid is offline
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: Ithaca College School Of Music, NY
Posts: 155
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Pro Tools 12.5.2 HDN does work with Pro Tools, Web Audio, iTunes, etc. all playing out the hardware (HD Omni) at the same time.

I believe 12.6+ "breaks" this functionality, as noted in the 12.7.1 HD Driver Read Me.
__________________
Brian Dozoretz
Mac Pro, osX.10.12.6, PT 2018.3 HDX, 2 x Alpha/Deltalink
2 x iMac, osX.10.12.6, PT 2018.3 HD Native PCIe + HD Omni
iMac, osX.10.12.6, PT 2018.3 HD Native PCIe T-Bolt expansion chassis + HD io, Artist Series Mix x 2, Artist Series MC Transport
VENUE SC48 3.1
SSL Duality via ipMIDI / ∂elta Automation Plug-In
Reply With Quote
  #347  
Old 04-11-2017, 04:14 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 958
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Quote:
Originally Posted by mu-tron-kid View Post
Pro Tools 12.5.2 HDN does work with Pro Tools, Web Audio, iTunes, etc. all playing out the hardware (HD Omni) at the same time.

I believe 12.6+ "breaks" this functionality, as noted in the 12.7.1 HD Driver Read Me.
humm? where are you getting this info. here are the Read Me's on Core Audio for 12.5.2


"Known Issues with CoreAudio Hardware Drivers

Limitations of the Avid CoreAudio driver with CoreAudio Manager
Pro Tools HD and Pro Tools with 003 systems require exclusive access to Pro Tools hardware.You cannot use CoreAudio applications and Pro Tools with these systems at the same time. To use Pro Tools, make sure you quit any CoreAudio applications before launching Pro Tools on these systems. To use a CoreAudio application with these systems, make sure you quit Pro Tools before starting the
CoreAudio application.
"


What appears to have changed with 12. 7.1 is this :


Known Issues with CoreAudio Hardware Drivers

Limitations of the Avid CoreAudio Driver
When using Pro Tools HD software with HDX or HD Native hardware, Pro Tools HD software requires exclusive access to the hardware.
Consequently, you cannot use CoreAudio applications and Pro Tools HD software at the same time on these systems.The Avid
CoreAudio Driver and the operating system handle transitioning between applications automatically, so there is no need to quit all
CoreAudio applications before launching Pro Tools HD as with previous versions of this driver.
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB........PTHDN 2018.12 on OS 10.13.6 High Sierra on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Apple 1TB HDD and PT sessions storage on Apple 2TB HDD--


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...

Last edited by K Roche; 04-11-2017 at 04:24 PM.
Reply With Quote
  #348  
Old 04-11-2017, 04:21 PM
Marco Bernardo's Avatar
Marco Bernardo Marco Bernardo is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lisboa, Portugal
Posts: 782
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
To clarify the only two apps I can use on my HDN system while Pro Tools is running are Izotope RX using the configuration available specifically for pro tools within that app.. Or with Reason slaved (via Rewire) to Pro tools... Any other App running independently like iTunes, YouTube , SoundCloud, or Final Cut Pro X.... I first have to quit Pro tools for them to work..
That is the way it should be!!!

Pro tools is not a multi client driver... Period!

Now you can use it as I/o with Coreaudio, no access to DSP,etc...
__________________
Marco Bernardo

Dialog Editor, Sound Designer, Re-Recording mixer

nMacPro 6Core/D500/512GB/64Gb ram | PT HD 12 HDN Thunderbolt | HD OMNI | Avid Artist Mix | Novation Impulse 25 | Waves Mercury Native | Audioease All In Bundle | SoundToys | McDSP Classic Pack | DUY Overpack | Arturia Beatstep Pro

Last edited by Marco Bernardo; 04-11-2017 at 04:54 PM.
Reply With Quote
  #349  
Old 04-11-2017, 04:51 PM
mu-tron-kid mu-tron-kid is offline
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: Ithaca College School Of Music, NY
Posts: 155
Default Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Re-Read my original update post, approx 6 posts above yours.
The "read me" for HD Driver 12.7.1 has a specific mention to the "audio server" style approach for lower versions. This is a trade off of not being able to use DSP plug-ins with HDX systems, but a bonus for HDN users, like yourself, that have PT 12.5.2 installed.
Yes, JUST update the HD Driver to 12.7.1. NOT your PT HD version:
http://avid.force.com/pkb/articles/f...e-Audio-on-Mac


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Brian Dozoretz
Mac Pro, osX.10.12.6, PT 2018.3 HDX, 2 x Alpha/Deltalink
2 x iMac, osX.10.12.6, PT 2018.3 HD Native PCIe + HD Omni
iMac, osX.10.12.6, PT 2018.3 HD Native PCIe T-Bolt expansion chassis + HD io, Artist Series Mix x 2, Artist Series MC Transport
VENUE SC48 3.1
SSL Duality via ipMIDI / ∂elta Automation Plug-In
Reply With Quote
  #350  
Old 04-12-2017, 01:53 AM
steins steins is offline
Member
 
Join Date: Jan 2000
Location: Norway
Posts: 374
Default Re: Avid Core Audio with HDX/HD Native on Yosemite/later Mac OS

Quote:
Originally Posted by Marco Bernardo View Post
That is the way it should be!!!

Pro tools is not a multi client driver... Period!

Now you can use it as I/o with Coreaudio, no access to DSP,etc...
Why is that the way it should be? I for one would like to use Spotify, SoundMiner and Pro Tools at the same time using the Omni HD output. As I can do now with PT HDN 12.5.2 and the new HD 12.7.1 driver, but not with Pro Tools 12.7 and HD 12.7.1 driver on my HDX system.

BTW, Avid lists this under "Known issues". Things defined as an issue implies a fix sometimes in the future, doesn't it?

Stein Tore
__________________
Stein Tore Sønsteli
Studio at home: Pro Tools Ultimate 2018 (HDN), Mac Pro 5.1 OS X High Sierra, Avid I/O's, D-Command ES 8-fader.
Studio at work: Pro Tools Ultimate 2018 (HDX-1), Mac Mini 2018 OS X Mojave, RedNet/Dante I/O's, S6 24-fader.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid Core Audio HD Driver Breaks Maschine in Yosemite ronwasserman macOS 41 12-10-2015 04:05 PM
Native instruments Maschine not opening in Yosemite OS bc of Avid Core audio Driver? amos922 Pro Tools 12 4 06-18-2015 12:27 PM
Avid hd native core card used $1200 Killbert Buy & Sell 3 01-14-2014 06:16 PM
AVID HD NATIVE PCIe CORE CARD CHEAP!!! Killbert Buy & Sell 0 01-09-2014 06:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:05 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com