Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-12-2014, 03:12 PM
shacke shacke is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: London, England
Posts: 86
Default PTLE8 digitranslator

Hi, hope someone can help please. I tried downloading an OMF for the first time and got a message saying digitranslator is required. I then tried installing digitranslator from my installation disks and it installed ok. However when I tried starting PT, a message appeared saying the license wasn't found on my iLok. I tried another route and got this challenge/reponse page which had no other guidance on how to go about it. How do I install the option please?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-12-2014, 03:38 PM
nigelpry's Avatar
nigelpry nigelpry is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Home
Posts: 2,166
Default Re: PTLE8 digitranslator

DigiTranslator is unlocked in PT8LE only by the presence of a Complete Production Toolkit iLok licence ... CPTK was a paid upgrade for PT LE that unlocked access to most PT HD features ... and DigiTranslator was a HD only feature at the time of PT8.

DigiTranslator functionality is included free in all versions of PT9.

It might also be unlocked by a DV toolkit licence ... I'm pretty sure it is, but can't remember for certain.
__________________
Mac Pro 2009 with 2010 firmware, 12-Core 3.46ghz, 64gb RAM & working Thunderbolt, OS 10.14.6 and Windows 10
Macbook Pro 2011 17", 2.2ghz i7, 16gb RAM OS 10.12.6
Digi 003 Console, Focusrite OctopreLE and MOTU Traveler for extra analog-ADAT conversion, UAD Apollo Quad Silver with Thunderbolt card, Apollo x4 and pci-e Octo, Adam A77X monitors.
Pro Tools 2020.3, Media Composer 8.9, Sibelius 8.7, Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 10, Logic Pro X 10.4.8, Mainstage 3.
Various apps, soft synths, FX plugins.
Plenty of hardware synths, rack gear, microphones etc.
And then there's the studio ;-)
Reply With Quote
  #3  
Old 10-12-2014, 07:37 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,795
Default Re: PTLE8 digitranslator

Actually this is not correct.

Neither the Complete Toolkit nor the DV Toolkit unlock the Digitranslator function in PT8. It is only unlocked by having a specific Digitranslator license on your Ilok.

Both the Complete and DV Toolkits were bundled with that license when they were sold at the time of PT8, but it was a separate Ilok license (just like the other bundled plugins).

So all he needs is a Digitranslator license (and he may need the installer as well, but that's already available on his disc). He may be able to find that used from someone for perhaps $50-75 since so many people have it and it was not needed after the release of PT9 and onward.

Just wanted to set the record straight, because if he bought a DV or Complete Toolkit Ilok license on its own, he still would be missing that functionality. But he could buy the Digitranslator license on its own and have what he needs.

To Shacke,

The fact that it's on the install discs does not mean it was free with PT8, as Digi/Avid would often include installers on the discs for separately purchased plugins just for the sake of convenience, though it also causes confusion, as you have found out.

So your choices are either to buy a used Digitranslator Ilok license from someone, or upgrade to any version of Protools 9 and up, as that functionality was from that point on built in to Protools standard.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2014, 10:43 PM
nigelpry's Avatar
nigelpry nigelpry is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Home
Posts: 2,166
Default Re: PTLE8 digitranslator

nst7,

Thanks very much for clearing that up.

I'd completely forgotten about that, it's been a long time since I bought CPTK.

It is true that from PT9 onwards, the omf/aaf import/export functionality is included as a standard part of Pro Tools though. You only need it in Pro Tools 8 (and earlier).

Here's a link to an ebay ad by a guy in Portugal selling a licence at the moment ... $150 + $25 iLok licence transfer fee.

http://www.ebay.com/itm/Avid-Digitra...item35d3b76776
__________________
Mac Pro 2009 with 2010 firmware, 12-Core 3.46ghz, 64gb RAM & working Thunderbolt, OS 10.14.6 and Windows 10
Macbook Pro 2011 17", 2.2ghz i7, 16gb RAM OS 10.12.6
Digi 003 Console, Focusrite OctopreLE and MOTU Traveler for extra analog-ADAT conversion, UAD Apollo Quad Silver with Thunderbolt card, Apollo x4 and pci-e Octo, Adam A77X monitors.
Pro Tools 2020.3, Media Composer 8.9, Sibelius 8.7, Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 10, Logic Pro X 10.4.8, Mainstage 3.
Various apps, soft synths, FX plugins.
Plenty of hardware synths, rack gear, microphones etc.
And then there's the studio ;-)
Reply With Quote
  #5  
Old 10-13-2014, 08:06 AM
shacke shacke is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: London, England
Posts: 86
Default Re: PTLE8 digitranslator

Thanks for your help guys.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-13-2014, 08:13 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,795
Default Re: PTLE8 digitranslator

Good find on the Ebay link, Nigel.

However, now that all this new licensing stuff has been announced, everything has changed.

At this point, for only $199, he could upgrade to PT11 and get 10 with it, plus the year of support. A few days ago this wouldn't have been nearly so cheap and now it's a no brainer vs. paying $150 for a Digitranslator license.

Of course this also assumes his computer and OS will be compatible.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-13-2014, 02:58 PM
shacke shacke is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: London, England
Posts: 86
Default Re: PTLE8 digitranslator

My Mac is 10.6.8 and not compatible with PT11, ditto my plug-ins. However, is it possible to get PT11 and only install PT10? Also where have you seen it for $199 seems to be $399 everywhere I've looked?
Reply With Quote
  #8  
Old 10-13-2014, 03:29 PM
shacke shacke is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: London, England
Posts: 86
Default Re: PTLE8 digitranslator

I found the $199 upgrade offer which is a good price. does anyone know please whether I can get the PT11 and only install PT10? Thanks.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-13-2014, 03:48 PM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,830
Default Re: PTLE8 digitranslator

Yes. You may get PT11 and only install PT10.
__________________
Obsidian Dragon
Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro14,3
Processor Name: Intel Core i7
Processor Speed: 3.1 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 4
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 8 MB
Memory: 16 GB
MacOS 10.15.6 running Protools 2020.9.1
Reply With Quote
  #10  
Old 10-13-2014, 04:13 PM
shacke shacke is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: London, England
Posts: 86
Default Re: PTLE8 digitranslator

Thanks for that.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
first mac pro to ptle8.3 redchair 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 11-14-2011 08:12 AM
Using PTLE8 without 11R? aaron.ferrer Eleven Rack 1 10-05-2011 03:47 PM
MCU Pro and PTLE8... help! cwhite771 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 11-05-2009 06:29 AM
10.5.7 and PTLE8? Overlord of the Undertone 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-01-2009 10:50 PM
PTLE8 and Mac Pro? kastadyne 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 12-24-2008 10:03 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:12 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com