Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-07-2011, 09:30 AM
half drag half drag is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 25
Default PT 9 install - Virtual Instrument "Sample Content"

The PT 9 installation guide states that some virtual instrument "sample content" is included and that it's very large and may take up to 20 minutes to install. What exactly is this? Is this a *sample library* unrelated to the "6 virtual instruments" included with PT, or is it *examples of what can be done with the 6 virtual instruments included with PT*?

If the former, then is it cool to utilize off the system drive where presumably the standard pro-tools install will put it? I understand that a third (non-system, non-record) hard drive is preferred for use of samples but I do not have a 3rd drive and I don't intend to get one at this time. My system drive *is* 7200 RPM so I'm hoping all will be good to utilize from there if this in fact is a sample library.

If the latter, then is it just completely useless clutter that isn't helpful and I should just not install b/c it takes 20 min and it's a waste of space, etc.? Or is it actually worth checking out, or at least not worrying about so I might as well go ahead and install it? Or what is it...

thanks.
__________________
* * * * *
PT 9.0 - Mac Book Pro 15" - Intel Dual Core i5 2.53GHz - 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
w/ internal 500GB Serial ATA Drive @ 7200 RPM & NVIDIA GeForce GT 330M with 256MB
* * * * *
Profire 2626, Digidesign Mbox 2 Mini
* * * * *
OWC Mercury Elite-AL Pro 1.0TB Quad - 7200 RPM Serial ATA external record drive
(1.0TB Hitachi Deskstar™ 7K1000.C internal mechanism) w/ Oxford Semiconductor 924 (OXUF924DS) chipset
* * * * *
CASIO CZ-1 synthesizer
Reply With Quote
  #2  
Old 01-07-2011, 01:43 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: PT 9 install - Virtaul Instrument "Sample Content"

Quote:
Originally Posted by half drag View Post
The PT 9 installation guide states that some virtual instrument "sample content" is included and that it's very large and may take up to 20 minutes to install.
In relation to the Pro Tools 9 Installer, then that will be the sample content belonging to the Creative Collection that comes bundled for free with any Pro Tools system. The content belongs to Mini Grand, Xpand!2 and Boom.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #3  
Old 01-07-2011, 01:54 PM
half drag half drag is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 25
Default Re: PT 9 install - Virtaul Instrument "Sample Content"

Thanks. I suppose it's worth having some sample content to toy with. And I guess if the installer puts it on the system drive then that's OK too.

Appreciate the response.
__________________
* * * * *
PT 9.0 - Mac Book Pro 15" - Intel Dual Core i5 2.53GHz - 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
w/ internal 500GB Serial ATA Drive @ 7200 RPM & NVIDIA GeForce GT 330M with 256MB
* * * * *
Profire 2626, Digidesign Mbox 2 Mini
* * * * *
OWC Mercury Elite-AL Pro 1.0TB Quad - 7200 RPM Serial ATA external record drive
(1.0TB Hitachi Deskstar™ 7K1000.C internal mechanism) w/ Oxford Semiconductor 924 (OXUF924DS) chipset
* * * * *
CASIO CZ-1 synthesizer
Reply With Quote
  #4  
Old 01-07-2011, 02:07 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: PT 9 install - Virtaul Instrument "Sample Content"

Quote:
Originally Posted by half drag View Post
And I guess if the installer puts it on the system drive then that's OK too.
If you have a dedicated sample drive, it would be best to move that content off the system drive.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #5  
Old 01-07-2011, 03:30 PM
half drag half drag is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 25
Default Re: PT 9 install - Virtaul Instrument "Sample Content"

Gotcha. Thanks. I don't have a dedicated sample drive. I will play with fire till I get burned I guess. I don't think I'll be very sample heavy but will want to experiment. If everything goes all kerplooey I guess I'll have to go get a drive then, or not sample.

Seriously though - do you think I should actually skip install that step because it really just won't work out on the system drive at all? Or is the way to do it anyway to full install and then move the content, as you say?
__________________
* * * * *
PT 9.0 - Mac Book Pro 15" - Intel Dual Core i5 2.53GHz - 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
w/ internal 500GB Serial ATA Drive @ 7200 RPM & NVIDIA GeForce GT 330M with 256MB
* * * * *
Profire 2626, Digidesign Mbox 2 Mini
* * * * *
OWC Mercury Elite-AL Pro 1.0TB Quad - 7200 RPM Serial ATA external record drive
(1.0TB Hitachi Deskstar™ 7K1000.C internal mechanism) w/ Oxford Semiconductor 924 (OXUF924DS) chipset
* * * * *
CASIO CZ-1 synthesizer
Reply With Quote
  #6  
Old 01-07-2011, 03:55 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: PT 9 install - Virtaul Instrument "Sample Content"

Quote:
Originally Posted by half drag View Post
do you think I should actually skip install that step because it really just won't work out on the system drive at all? Or is the way to do it anyway to full install and then move the content, as you say?
Moving the content is an ideal configuration, as it will diminish performance. Pro Tools Creative Collection not only offers five Virtual Instruments but Pro Tools Creative Collection also includes FX plug-ins and although you can check or un-check elements of the Pro Tools Installer, having the Creative Collection Content installed on your system drive isn't going to do any serious damage, it is just 'ideal' to place the content on a separate drive.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #7  
Old 01-07-2011, 04:08 PM
half drag half drag is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 25
Default Re: PT 9 install - Virtual Instrument "Sample Content"

But being on the system drive is less the problem than actually running it/using it from the system drive intensively, correct? I.e., I'm thinking the best option for me is to install it on the system drive, then ignore it or use it lightly, and ultimately at some point move it to a dedicated drive if I plan on making intensive use of the samples, etc.

I won't beat the dead horse further (just this last blow) but let me know if you agree. B/c that's what I plan to do since I got no dedicated drive at this time. My thinking being that it won't be much a hindrance to running PT by simply sitting on the system drive but not running or being utilized in intensively in sessions, etc.

What's a good drive, just another OWC like listed in my sig?
__________________
* * * * *
PT 9.0 - Mac Book Pro 15" - Intel Dual Core i5 2.53GHz - 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
w/ internal 500GB Serial ATA Drive @ 7200 RPM & NVIDIA GeForce GT 330M with 256MB
* * * * *
Profire 2626, Digidesign Mbox 2 Mini
* * * * *
OWC Mercury Elite-AL Pro 1.0TB Quad - 7200 RPM Serial ATA external record drive
(1.0TB Hitachi Deskstar™ 7K1000.C internal mechanism) w/ Oxford Semiconductor 924 (OXUF924DS) chipset
* * * * *
CASIO CZ-1 synthesizer
Reply With Quote
  #8  
Old 01-07-2011, 04:13 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: PT 9 install - Virtual Instrument "Sample Content"

Quote:
Originally Posted by half drag View Post
But being on the system drive is less the problem than actually running it/using it from the system drive intensively, correct? I.e., I'm thinking the best option for me is to install it on the system drive, then ignore it or use it lightly, and ultimately at some point move it to a dedicated drive if I plan on making intensive use of the samples, etc.
That will be fine, as I said, it's an 'ideal' situation.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strike..Can not find "set content location application" moniz.m Virtual Instruments 1 01-13-2013 06:17 PM
Scary Story: Audio & MIDI content disappears on "Save" scripguy macOS 2 06-27-2012 10:54 AM
Creative Content Collection "*.big" files MIDI Xpand!2 Adekyn macOS 6 09-03-2011 09:58 PM
Photoshop CS5 "Content Aware Fill" to make RTAS Plug-In! DrFord General Discussion 7 05-09-2010 03:55 PM
"Free" Virtual Instrument Box set with purchase? thopman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 06-30-2009 08:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com