Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-12-2019, 04:15 AM
StillHollow StillHollow is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Northern Virginia
Posts: 59
Default Pro Tools 2019 on Windows

How are you all fairing with 2019.5 on Windows? It seems all posts I’ve seen thus far have been from Mac users.

Just installed myself on Windows 10 Pro and will dive in today before reporting back.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-12-2019, 04:20 AM
nige108's Avatar
nige108 nige108 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Melbourne Australia
Posts: 263
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

Continuous playback doesn’t seem to work all the time. Still get audio glitches adding or removing some plugs. If I minimise PT it gets stuck to the taskbar. You have to hover over and right click and choose restore.
To be honest I see no improvement over 2018.7.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 05-12-2019, 02:37 PM
profdraper profdraper is offline
Member
 
Join Date: Dec 1999
Location: Brisbane
Posts: 126
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

Video playback is still hopeless on Windows and has been for quite some time. Sluggish playback on internal video window or BM decklink; always many Video engine has stopped errors, etc. Worked perfectly in PT 11. Still asks for Quicktime install, unbelievable. All that rant about not stopping while playing, yet film does not work as is should and does in other DAWs like Nuendo & without the gobbledgook around Quicktime, codecs etc. Yes, MFX, sure, but still problematic. Other DAWs just load up the .mp4 or whatever & get on with it.
__________________
PC-1: Dell T7910 workstation: Win10 Pro; 64GB Ram; 2 x 12 core 3.0Ghz Xeons; LG 34UHD & BenQ SW2700 displays; Nvidia 1080Ti GPU; DeckLink MiniMon 4k; RME UFX+, RME ADI-8; UAD Quad PCIe; Samsung SSDs. Pro Tools HD, Nuendo, Wavelab, DaVinci Resolve Studio, Adobe Premier. PC-2: 2015 11" MacBook Pro: 16GB, iTB SSD. Logic, Studio One, DP9, Reaper, DaVinci Resolve
Reply With Quote
  #4  
Old 05-12-2019, 09:22 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,746
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

2019.5 working here and its got some minor quirks, but having said that, performance is mostly amazing I'm running sessions at a 64 buffer that never would have run before. Last version(at 64 buffer) would stop and throw an error if I tried to open or instantiate Ozone 8(not a single stop or error since installing. Plus, the System Usage meter shows essentially no change between the 64 buffer and the 1024 buffer(so it seems they have done some serious work on stability)

Now to the quirks I've had:
1-twice(so far) a session has opened but would not play(close and re-open PT solved it both times)
2-last night, I was working on a session and doing some Elastic Audio edits and the audio LOOKED like I moved it, but sounded like I didn't. I quit for the day and tried again today and it worked fine.
3-twice(so far out of a dozen times) I booted(from everything off) and once Windows opened, Pro Tools opened itself, but without the startup window(but worked fine).

None of these issues is a show-stopper for me, but might be a big deal for others(especially those with clients in the room). Should you try it? I give the same answer I give with any update; absolutely, try it, but have a backup plan!!!!! I cloned my system drive(with PT 2018.10), installed the cloned drive and installed 2019.5 on that. If things go sour, I swap back to the old drive
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2019, 11:30 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,173
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

It's running well for me on Win 10. Overall playback is smoother and PT itself feels snappier. Plugins seem to load a little faster and rarely glitch playback.

I had one issue where PT wouldn't open just after I installed it, but refreshing my playback settings seemed to do the trick.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #6  
Old 06-07-2019, 07:09 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,593
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

Just installed it (2019.5 Ultimate) last night to replace 12.4 HD. Everything seems just fine, even though I haven’t yet had the opportunity to give it a good shakedown.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-07-2019, 07:13 AM
LightWing's Avatar
LightWing LightWing is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Titusville, FL
Posts: 506
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

Quote:
Originally Posted by StillHollow View Post
How are you all fairing with 2019.5 on Windows? It seems all posts I’ve seen thus far have been from Mac users.

Just installed myself on Windows 10 Pro and will dive in today before reporting back.
Runs great.
__________________
Patrick

www.LightWingStudios.com

Musical Instrument Protection Accessories...Made In America.

AxeShield HD, AmpShield HD, KeyShield HD, AxeSak, AxeGlove & AxeCap

Win 10 Pro, PT 2019.5 Native, Presonus Studio One 4.5, Dell Precision T5500, Dual Processors (12 Cores), 72GB RAM, 4@500GB SSD, 2@4TB HD, Nvidia 2GB HDMI Card, Vizio 39" TV as Monitor, Presonus AudioBox USB Interface, Mackie HR-828 Monitors, Katana Head, Fishman Triple Play, AIR Music & East West Plugins, 9 Guitars...& an AMAZING wife. :)
Reply With Quote
  #8  
Old 06-07-2019, 07:37 AM
philgrab philgrab is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: California
Posts: 128
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

All good on the Western Front (LA). The playback issues I was having were related to a card not seated in the Computer. Once I pushed it in, all good. Overall, I've had no problems on the Windows platform and 2019.5.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-07-2019, 08:20 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,746
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

Quote:
Originally Posted by LightWing View Post
Runs great.
Less filling!
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #10  
Old 06-09-2019, 10:10 PM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,030
Default Re: Pro Tools 2019 on Windows

At what sample rate are you guys running?
Are you using alot of live/realtime Virtual Instruments?
Live meaning not froozen or bounced.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2019.5 on Windows 1903 gnjlee Pro Tools 2019 3 05-11-2019 05:47 PM
Massey: AAX return to Windows in 2019! senghor AAX Plug-ins 2 01-28-2019 01:34 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com