Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-22-2010, 07:02 PM
bbirney bbirney is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, Maine, USA
Posts: 9
Default ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

I am attempting to send MIDI data from several MIDI tracks to an S90 ES attached to my computer via USB. The S90 has its MIDI settings set to use "USB" for "MIDI IN/OUT", and has its recieve channel set to "OMNI". It is in "MULTI/SEQ PLAY" mode, for multi-channel receiving. Finale 2010 is able to send signals successfully.

Pro Tools 8.0.4 can receive signals from the instrument; I can record to the MIDI tracks in question. However, when I try to play them, I get nothing. Here is a screenshot illustrating how I have set the channel output.

I notice that all of the MIDI output channels have "[Emulated]" by them. I can't find any information, in the Reference, on Google or on these forums, about what that might mean.

This guy had a similar problem, but his solution won't work for me; I need the MIDI to go to the real synth, not a soft synth.

This guy fixed his similar problem by repairing Pro Tools repeatedly. I hope that is not the solution.

From my profile:

Windows 7 Pro 64-bit
M-Audio FireWire 1814
Yamaha S90 ES
Pro Tools 8.0.4
Yamaha USB-MIDI Driver 3.0.4
M-Audio driver version 5.10.0.5058

Very much hope someone out there can help.

Thanks,

Ben Birney

SANDRA REPORT:

SiSoftware Sandra

Computer
Model : HP-Pavilion FQ563AA-ABA a6750f
Workgroup : WORKGROUP
Host Name : Hoobajoob
User : Benjamin M. Birney

Processor
Model : AMD Phenom(tm) 9650 Quad-Core Processor
Speed : 2.3GHz
Cores per Processor : 4 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Quad-Core
Integrated Data Cache : 4x 64kB, Synchronous, Write-Back, 2-way, Exclusive, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 4x 512kB, ECC, Synchronous, Write-Back, 16-way, Exclusive, 64 byte line size
L3 On-board Cache : 2MB, ECC, Synchronous, Write-Back, 32-way, 64 byte line size, 4 threads sharing

Computer
Mainboard : MSI Aspen
BIOS : Phoenix Technologies, LTD 5.07 11/27/2008
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB FireWire/1394 i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 8GB DIMM DDR2

Chipset
Model : HP RS780 Host Bridge
Front Side Bus Speed : 2x 1.8GHz (3.6GHz)
Memory Bus Speed : 2x 100MHz (200MHz)

Chipset
Model : AMD F10h Athlon 64/Opteron/Sempron HT Hub
Front Side Bus Speed : 2x 1.8GHz (3.6GHz)
Total Memory : 8GB DIMM DDR2
Memory Bus Speed : 2x 400MHz (800MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Samsung M3 78T5663QZ3-CF7 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)
Memory Module : Samsung M3 78T5663QZ3-CF7 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)
Memory Module : Samsung M3 78T5663QZ3-CF7 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)
Memory Module : Samsung M3 78T5663QZ3-CF7 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)

Video System
Video Adapter : ATI Radeon HD 4800 Series (800 SM4.1 850MHz, 1GB DDR5 4x975MHz, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
Adapter : ATI Radeon HD 4800 Series (800SP 10C 850MHz, 1GB 4x975MHz)

Storage Devices
INTEL SSDSA2M160G2GC (159GB, SATA, 2.5", SSD, NCQ) : 148GB (C:) (D:)
Seagate ST3750630AS (750.2GB, SATA, 3.5", NCQ) : 699GB (F:) (G:)
Generic USB SD Reader (USB) : N/A (H:)
Generic USB CF Reader (USB) : N/A (I:)
Generic USB SM Reader (USB) : N/A (K:)
Generic USB MS Reader (USB) : N/A (L:)
ATAPI DVD A DH16A6L-C (RAID, DVD+-RW, CD-RW) : N/A (E:)
ELBY CLONEDRIVE (SCSI, SCSI-2, BD-R, HD-DVD-R, DVD-R, CD-R, 256kB Cache) : N/A (J:)

Logical Storage Devices
HP (C:) : 135GB (NTFS) @ INTEL SSDSA2M160G2GC (159GB, SATA, 2.5", SSD, NCQ)
HP (F:) : 685GB (NTFS) @ Seagate ST3750630AS (750.2GB, SATA, 3.5", NCQ)
FACT_IMAGE (D:) : 13GB (NTFS) @ INTEL SSDSA2M160G2GC (159GB, SATA, 2.5", SSD, NCQ)
FACT_IMAGE (G:) : 13GB (NTFS) @ Seagate ST3750630AS (750.2GB, SATA, 3.5", NCQ)
Removable Drive (H:) : N/A @ Generic USB SD Reader (USB)
Removable Drive (I:) : N/A @ Generic USB CF Reader (USB)
Removable Drive (K:) : N/A @ Generic USB SM Reader (USB)
Removable Drive (L:) : N/A @ Generic USB MS Reader (USB)
Optical Drive (E:) : N/A @ ATAPI DVD A DH16A6L-C (RAID, DVD+-RW, CD-RW)
Optical Drive (J:) : N/A @ ELBY CLONEDRIVE (SCSI, SCSI-2, BD-R, HD-DVD-R, DVD-R, CD-R, 256kB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : HP IXP SB600 SMBUS Controller
LPC Hub Controller 2 : HP SB700 LPC host controller
LPC Legacy Controller 1 : T0 B0-73
Audio Device : HP IXP SB600 High Definition Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semiconductor 888 High Definition Audio
Audio Device : ATI (AMD) HD48x0 audio
Audio Codec : ATI (AMD) AA01h
Disk Controller : HP SB700 SATA Controller [Non-RAID5 mode]
Disk Controller : HP SB700 IDE
USB Controller 1 : HP SB700 USB OHCI0 Controller
USB Controller 2 : HP SB700 USB OHCI1 Controller
USB Controller 3 : HP SB700 USB EHCI Controller
USB Controller 4 : HP SB700 USB OHCI0 Controller
USB Controller 5 : HP SB700 USB OHCI1 Controller
USB Controller 6 : HP SB700 USB EHCI Controller
USB Controller 7 : HP SB700 USB OHCI2 Controller
FireWire/1394 Controller 1 : HP IEEE 1394 Host Controller
FireWire/1394 Controller 2 : VIA VT6315 Series Firewire Controller
SMBus/i2c Controller 1 : ATI SB600 SMBus
SMBus/i2c Controller 2 : ATI AFS SMBus

Printers and Faxes
Printer : Amyuni Document Converter 400 (2400x2400, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : Bullzip PDF Printer (4000x4000, Colour)
Printer : Brother PC-FAX v.2.1 (200x200)
Printer : Brother MFC-7820N USB Printer (1200x1200)

Scanners and Cameras
Scanner : Brother MFC-7820N LAN (Scanner, 600x2400, USB)

Peripherals
Media Player : Apple Inc. Apple iPhone (Digital Camera, 316.63MB)
Media Player : ()
Media Player : ()
Media Player : ()
Media Player : ()

Network Services
Network Adapter : Realtek PCIe GBE Family Controller (Ethernet, 100Mbps)
Wireless Adapter 1 : USB Wireless 802.11 b/g Adaptor (802.11g (ERP), AES-CCMP, 11Mbps)

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7600
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 7.0

Performance Tips
Warning 100 : Large memory sizes should be made of Registered/Buffered memory.
Tip 2546 : Large memory modules should be ECC/Parity.
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-02-2010, 04:45 PM
bbirney bbirney is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, Maine, USA
Posts: 9
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

Bump. I'd really apreciate some help with this. Has anyone else solved this problem? Seems to have started in 8+.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-02-2011, 07:18 AM
bbirney bbirney is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, Maine, USA
Posts: 9
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

Five months later, I have another project to work on, and still no resolution. Lovely.

I will try a clean re-install of ProTools.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-02-2011, 08:38 AM
bbirney bbirney is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, Maine, USA
Posts: 9
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

I performed a full, clean re-install for ProTool 8.0.4, M-Audio's FireWire 1814 driver, and, just for kicks, the Yamaha USB -MIDI driver. Exact same behavior.

Is MIDI output intended to fail silently in ProTools 8? Is this an undocumented "feature"?
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2011, 04:09 PM
bbirney bbirney is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, Maine, USA
Posts: 9
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

And the answer: run Pro Tools as administrator in Windows 7. MIDI now works fine.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-12-2011, 08:28 AM
ossi69 ossi69 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Here
Posts: 11
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

I just joined to this forum, after I got all my gear in Christmas, I have had a few questions, but looks like simple solutions like yours is not answered. Would expect at least some kind of answers.... I'll take my stuff back to the store. (Its within 30 days)

Over Grand worth of sales going back to Avid, M-Audio or whoever they are... disappointed, I'll be using FL-Studio and other softwares, with my gear.

Not worth buying m-audio or avid products... just because everything is just so confusing....merger did not really go smoothly with this ;(
Reply With Quote
  #7  
Old 01-12-2011, 08:34 AM
bbirney bbirney is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, Maine, USA
Posts: 9
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

Ossi - if your problem is anything like the one I describe here, the solution should be effective. Sounds like you have some other issues too; I'm sorry you've not been able to find solutions. I admit, I actually paid Avid $40 for a phone support incident to get the solution to this one. Their website claims that some products come with free incidents; perhaps you have a few lying around that you could use to get answers?

The community here seems to be pretty quiescent, unfortunately.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-19-2018, 06:01 AM
pjt777 pjt777 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 1
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

Much appreciate you coming back with that solution bbirney. just spent 4hours trying everything. Run as admin was indeed the answer.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-19-2018, 06:58 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,051
Default Re: ProTools 8.0.4 doesn't send MIDI to Yamaha S90 ES; midi out ports [Emulated]

Starting with Windows 7 and continuing thru current Windows, its standard practice to
A-right-click installer and choose Run as Admin for all programs
B-Run PT as Admin
Sorry you both missed that one and had to struggle, but glad you have it sorted


The other thing that trips up many newbies is midi routing as its not exactly obvious or intuitive. I'm not sure about Macs, but for Windows users, the Midi Studio menu is where it all happens(and many newbies are not aware of that setup)
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Emulated MIDI notedmusic Pro Tools Software (Win) 20 07-22-2018 03:58 PM
Midi [emulated] in Protools (not sending signal) Qcthakidd 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 12-27-2010 08:45 AM
003 midi ports not there in midi studio setup? Unable to record midi now? TREBLEBLEED 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 12-22-2009 12:06 AM
PTLE "Emulated" MIDI Ports? timtimtimtim 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-10-2007 03:49 PM
MIDI ports (emulated), Yamaha O1V clock problem Neil Meckelborg 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 05-10-2005 10:49 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:16 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com