Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-21-2012, 07:29 PM
matt0722 matt0722 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 20
Default I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

In my sessions I seem to get stuck at around like 15-20 tracks before I start getting the CPU overload message. This is just in playback not recording. Usually, my tracks only have like an EQ and compressor on them with an occasional more powerful plugin. I also have my H/W buffer size maxed at 1024. What do I need to do to maximize my tracks and use PT to it's full potential?

I am using a Macbook with OS X version 10.6(I know I need to update) and it has 4gb of RAM.

Matt

P.s. I have done all of Avid's recommended optimization stuff except turn off Blue Tooth because I use Macs blue tooth keyboard but I wasn't sure if that could really be that big of a problem.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-21-2012, 08:03 PM
alags alags is offline
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: united states
Posts: 46
Default

Check out this video
http://www.google.com/url?sa=t&sourc...OespdBEKchZzEw

Sent from my SGH-T769 using Tapatalk 2
Reply With Quote
  #3  
Old 07-22-2012, 09:04 AM
WernerF WernerF is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York City
Posts: 3,052
Default Re: I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

You haven't given us any info on which MacBook you are using. The type and power of the processor is key to the answer to your question.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-22-2012, 09:29 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,789
Default Re: I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

If he's only getting 15-20 tracks it would have to be a Macbook from the 90's or something. Something's clearly set up wrong here.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-22-2012, 10:21 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,063
Default Re: I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
If he's only getting 15-20 tracks it would have to be a Macbook from the 90's or something. Something's clearly set up wrong here.
He'd need a time machine (TARDIS) to have a Macbook from the 90's; earliest MB's were 2006 or so.

But agreed there's something wrong here if indeed he's getting the problem on playback and not record, especially at a 1024 buffer. Looking at his equipment profile he's using a Zoom R24 as his I/O and his MB has 10.6.8 but no mention of exactly which MB he has. He's probably recording to and pulling audio from his internal system hard drive which is always a no-no, especially for any decent amount of tracks, not that 15-20 tracks should be a strain.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #6  
Old 07-23-2012, 10:15 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 35,174
Default Re: I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

Then again, his 15-20 tracks might all be stereo, which equates to 30-40 tracks of audio
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 07-23-2012, 10:38 AM
bradch00 bradch00 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Lions Bay, Canada - Kuala Lumpur, Malaysia
Posts: 1,180
Default Re: I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

Matt;
It would be easier for us to help you if you put your system specs in your signature, I found this from a previous post of the OP, have at 'r folks...

"Computer model and processor speed: Macbook and 2ghz intel core 2 duo
OS: Mac OS x version 10.6.8
Pro Tools 9 version 9.0.5.
4gb of RAM
Attached directly to the computers USB ports I have my Zoom R24 interface and a 10-port USB hub, plugged into that I have a USB MIDI converter, my Ilok, my Alesis USB speakers, and occasionally a USB micro card reader and a 40 GB hard drive. I have unplugged all of this down to just the bare minimum to run pro tools and record (Zoom R24, and Ilok).
I also have an external monitor plugged in via a converter.
and 1 firewire disk drive and 1 firewire hard drive but like I said I have unplugged all of this and the problem persists so it is not in the connections."


So I guess I have to ask, what drive are you recording to?
__________________
Pro Tools 12, Studio One V3.x
iMac 27" 5k i7 4Ghz, 32GB RAM 1TB Flash (OS X 10.10.x)
OWC Thunderbay Mini (4TB SSD)
Interface: Antelope Audio Zen-Studio
Presonus Faderport & Faderport 8
Black Lion Sparrow Mk2 A/D, FMR-RNP-RNC, MIDI Xpress 128
BM5A, KRK VXT4, Equator D5
Macbook Pro 8GB RAM, 512GB SSD Audio(mobile rig)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-23-2012, 01:26 PM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,063
Default Re: I seem to be very limited in the amount of tracks I can playback

Quote:
Originally Posted by bradch00 View Post
Matt;
It would be easier for us to help you if you put your system specs in your signature, I found this from a previous post of the OP, have at 'r folks...

"Computer model and processor speed: Macbook and 2ghz intel core 2 duo
OS: Mac OS x version 10.6.8
Pro Tools 9 version 9.0.5.
4gb of RAM
Attached directly to the computers USB ports I have my Zoom R24 interface and a 10-port USB hub, plugged into that I have a USB MIDI converter, my Ilok, my Alesis USB speakers, and occasionally a USB micro card reader and a 40 GB hard drive. I have unplugged all of this down to just the bare minimum to run pro tools and record (Zoom R24, and Ilok).
I also have an external monitor plugged in via a converter.
and 1 firewire disk drive and 1 firewire hard drive but like I said I have unplugged all of this and the problem persists so it is not in the connections."


So I guess I have to ask, what drive are you recording to?
Given what you found, and if he has indeed disconnected everything except what he says, I'd assume he's recording to his system drive.

What's confusing is when he says he has 1 firewire disk drive and 1 firewire hard drive. Those are both disk drives, right?

I'm also thinking he's run out of bandwidth on either the FW or USB bus (or both). 40 gig hard drive on the USB bus? Do they even make drives that small anymore?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT9 Limited Playback of WMV bwacs Windows 0 05-19-2011 10:26 AM
Amount of MIDI tracks... greenwall Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 05-28-2010 02:35 PM
playback limited to 16 tracks ??!! majorlabel Pro Tools M-Powered (Win) 5 04-13-2006 11:31 PM
? about amount of tracks Matt Whritenour 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 11-03-2003 01:55 PM
DIGI 002 MAX amount of Rec tracks at once? fourthtunz 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 24 08-07-2002 12:45 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:40 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com