Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > AAX Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-17-2019, 12:20 PM
senghor senghor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Finland, Europe
Posts: 244
Default mono -> stereo. How to do it in PT?

Hi!

How to make a mono track stereo. I can of cause duplicate the track, but I want to make it stereo. It will of cause be "double mono", but this way I can process them on same track and at the same time make it wide.
__________________
Win10 Home Premium, SP1
Intel i7-4770K @3,5GHz, RAM 16GB
GA-Z87N-WIFI (rev. 1 and 2)
Scarlett 6i6 and pre-amps, Pro Tools 2019.10
Reply With Quote
  #2  
Old 11-17-2019, 01:01 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,319
Default Re: mono -> stereo. How to do it in PT?

Many times when you are about to insert a plugin on a mono track you are given two options, mono and mono-stereo, use the latest
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #3  
Old 11-17-2019, 04:13 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,899
Default Re: mono -> stereo. How to do it in PT?

It really depends on what the end goal is. Making a mono sound have width is tricky(at best) and some things might not translate well if the final mix gets played back on a mono system(the track might simply sound mono, or it might disappear due to phase cancellation). Duplicating by itself does nothing. If you take the duplicate and nudge it in time(600-1600 samples) will help some. Using Elastic Pitch to change the pitch slightly(6-11 cents sharp or flat) will help some. If you are the player, then double-track the part. If its a guitar track, play it again. If its an electric guitar part, change amp settings or use a different guitar or pickup setting. If its a vocal part, double-tracking is the ideal way. There are some plugins that create a double so you might demo some of those and print the results(Izoptope Vocal Doubler, ReVoice Pro and Sonnox Voxdoubler are 3 options).

Mono Electric guitar tracks will work great without doubling if you pan to one side and send to a mono reverb on the opposite side(Dverb works nicely). remember to use a MONO AUX track for this
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 11-17-2019, 04:37 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,319
Default Re: mono -> stereo. How to do it in PT?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
It really depends on what the end goal is. Making a mono sound have width is tricky(at best) and some things might not translate well if the final mix gets played back on a mono system(the track might simply sound mono, or it might disappear due to phase cancellation). Duplicating by itself does nothing. If you take the duplicate and nudge it in time(600-1600 samples) will help some. Using Elastic Pitch to change the pitch slightly(6-11 cents sharp or flat) will help some. If you are the player, then double-track the part. If its a guitar track, play it again. If its an electric guitar part, change amp settings or use a different guitar or pickup setting. If its a vocal part, double-tracking is the ideal way. There are some plugins that create a double so you might demo some of those and print the results(Izoptope Vocal Doubler, ReVoice Pro and Sonnox Voxdoubler are 3 options).



Mono Electric guitar tracks will work great without doubling if you pan to one side and send to a mono reverb on the opposite side(Dverb works nicely). remember to use a MONO AUX track for this
Unless you want to take advantage of a certain plugin's built in stereo features
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #5  
Old 11-17-2019, 05:11 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,669
Default Re: mono -> stereo. How to do it in PT?

Quote:
Originally Posted by senghor View Post
Hi!

How to make a mono track stereo. I can of cause duplicate the track, but I want to make it stereo. It will of cause be "double mono", but this way I can process them on same track and at the same time make it wide.
Plugin Alliance bx_stereomaker is my go to usually.

There's also Schoeps Mono Upmix

For something free, grab WIDER from Polyverse

Also, if you just duplicate your mono track and pan full LEFT/RIGHT, you'll still be right down the middle, just louder. Check it on a scope.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-18-2019, 05:44 AM
dougdi dougdi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Nyack
Posts: 29
Default Re: mono -> stereo. How to do it in PT?

+1 for BX Stereomaker.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
making mono track into stereo or double mono in PT7LE VeganMuso 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 02-02-2012 06:36 AM
A question about mono/stereo plug ins on mono tracks. rockguitarist1255 Pro Tools 10 2 12-24-2011 08:33 PM
Stereo Aux vs Mono Aux and Turning that Mono into stereo via a stereo Plugin JesseF 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 02-14-2010 10:01 AM
Mono/stereo Stereo mono..... What happen here ? jeam25 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-18-2004 10:28 AM
stereo file to mono and mono too stereo ? surchur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 03-19-2003 08:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com