Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-14-2019, 02:00 PM
Pat H Pat H is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: UK London Hoxton
Posts: 9
Default Protools on windows Local Audio support

Is thee any chance Avid will incorporate support for Windows audio hardware any time soon?
The ASIO4ALL driver works buts its clunky to configure.

Be great if Avid could use the onboard hardware straight off.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-14-2019, 03:46 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,669
Default Re: Protools on windows Local Audio support

Pro Tools on Windows works best with an ASIO driver.

In the current version of Pro Tools, you should be able to choose 'Windows Audio Device' for your playback engine. It may or may not work well for you.

Besides ASIO4ALL you could use the ASIO driver from FL Studio. It works pretty well. You can download the trial for free and you will get the driver too. The driver will continue to work even if you uninstall FL Studio.

USE PRO TOOLS WITHOUT AN INTERFACE | FL STUDIO ASIO
https://youtu.be/l4suZJiaAt4

There is also an even BETTER solution with Voicemeeter Potato, yes, that is the name and how you spell it.

With Potato you can route all of your audio through it and hear it through whatever interface/speaker set you want.

I have a video that is about screen recording your DAW and capturing sound using Potato. But, it would probably give you an idea of what you could do with Potato even is you aren't interested in the screen recording part.


The ULTIMATE Guide To Screencast Your DAW - Voicemeeter Potato & OBS/Streamlabs
https://youtu.be/Dr9kF9yRQ74
Reply With Quote
  #3  
Old 10-14-2019, 03:58 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,901
Default Re: Protools on windows Local Audio support

Good info^^^ Meanwhile, your overall experience with Pro Tools is going to be best when using a "real" interface with a solid driver. ASIO4ALL is really a "last-ditch" option to get playback
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ProTools 12 Native, a local USB Audio Interface and Dante DVS MixInTheCloud Third Party Interfaces 7 02-10-2019 01:36 PM
When will PT support native audio on Windows PCs? pianosdr Pro Tools 11 1 06-08-2016 02:43 AM
changing from protools 8 audio only to protools 8 with video support djkaz macOS 5 09-04-2013 05:00 PM
BlackMagic support for windows 7 and Protools 9 SNAZ Pro Tools 9 0 01-21-2011 01:43 AM
Digi Support October 22 News from Windows 7 & ProTools flautista 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 14 10-25-2009 12:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:54 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com