Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-10-2018, 02:50 AM
rajaorr's Avatar
rajaorr rajaorr is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Napa, CA
Posts: 7
Default Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Hi Everyone,

I've been receiving this alert every time I close Pro Tools:
"segmentation fault in thread mainthread at address 0x0"

I uninstalled and reinstalled Pro Tools several times and this alert keeps popping up. I looked up this issue on different forums but they all seem to be related to Avid Media Composer and not Pro Tools which his why I started this new thread. This error is not preventing me from working Pro Tools but it's annoying.

System info:
Mac Pro 6.1 Late 2013 - 3.5 GHz 4-Core Intel Xeon E5
macOS Sierra 10.12.6
16GB RAM
Pro Tools v12.2

If anyone has any ideas or suggestions as to how I can fix this I will be eternally grateful!

Cheers,
Raj

Last edited by rajaorr; 01-12-2018 at 11:06 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2018, 03:00 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,061
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Hi, welcome to the DUC.

You really won't receive any useful help here unless you provide detailed information about your system.

Help Us Help You
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2018, 10:55 AM
rajaorr's Avatar
rajaorr rajaorr is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Napa, CA
Posts: 7
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Done!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2018, 09:28 PM
rajaorr's Avatar
rajaorr rajaorr is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Napa, CA
Posts: 7
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Hello? Can anyone help me?
Reply With Quote
  #5  
Old 01-12-2018, 06:05 AM
andresix andresix is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Brussels, Belgium
Posts: 2
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Hey, I would also love some help with this topic, same issue here.

We have 10 different PT systems and this seems to be the only one where it happens.

MacPro 6.1 Late 2013 - 3.5 GHz 6-Core Intel Xeon E5
macOS Sierra 10.12.6
32GB RAM

PT 12.7.1
6x Digidesign 192 Digital
1x Sync HD
2x HDX card

To recap: when closing PT, error message pops up:
"segmentation fault in thread mainthread at address 0x0"

It seems to be linked to databases. Trashing those fixes the problem, for a moment.

From my tests and research, it would appear that some files/sessions from previous PT versions corrupt the databases on 12.7 and up.

Anybody more info? I'll post after more tests.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-12-2018, 10:58 AM
rajaorr's Avatar
rajaorr rajaorr is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Napa, CA
Posts: 7
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Hi, thank you so much for replying! If that’s the case I’ll try replacing some of the corrupt files in the library folder with files of my MacBook, which doesn’t contain the error when I open Pro Tools. Let me know if you find out anything else about it.

Cheers,
Raj
Reply With Quote
  #7  
Old 01-20-2018, 04:52 PM
rajaorr's Avatar
rajaorr rajaorr is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Napa, CA
Posts: 7
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Any news anyone?
Reply With Quote
  #8  
Old 01-20-2018, 05:09 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,061
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by rajaorr View Post
Any news anyone?
I'm sorry.
I haven't a clue.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-20-2018, 05:13 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,710
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by rajaorr View Post
Any news anyone?
is your Pro Tools Plan up-to-date ?? i see v12.2

are you staying at 12.2 for a reason ?? plan expired or ??

are you waiting to upgrade to 12.8.3 ?? plan expired or ??

more info please .. as your version of PT Might, Might be the issue with Sierra ..

i say might, because the other poster here is on 12.7.1 .. and maybe their plan is expired as well ..

if both of you have expired plans - there might ne a Fix in a newer version .. not saying there is, just saying that this is the world we live in now .. if you stop your plan you stop gettting update and fixes ..

so what you say ?? just guessing right now .. and sorry if this is been thoguht about or a sore spot ..

cheers john
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #10  
Old 01-20-2018, 07:54 PM
rajaorr's Avatar
rajaorr rajaorr is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Napa, CA
Posts: 7
Default Re: Segmentation Fault Alert after closing Pro Tools

Hi everyone,

My subscription only goes to Pro Tools 12.5.2.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem Ask: "segmentation fault main thread address 0x0" GodwinLee macOS 0 11-14-2013 09:54 PM
Main thread segmentation fault. Kill me now! garret Post - Surround - Video 2 12-08-2012 09:25 AM
segmentation fault in thread "main thread",at address 0x0 when import session data cheney5 Post - Surround - Video 2 05-24-2012 05:00 AM
Crash on exit - 'Segmentation Fault"?? PTGuy Pro Tools TDM Systems (Mac) 19 08-13-2010 02:44 PM
Segmentation fault and Bus errors jathompson Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 02-21-2010 05:30 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:03 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com