Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-07-2012, 12:58 AM
Fastermouse Fastermouse is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Between the desert and the mountains.
Posts: 439
Default Do you guys leave your compuers on?

I just picked up a 40" NEC monitor but for some reason my computer won't boot up with it connected. (Stops with an Express gate screen. I guess my video card doesn't agree with it *scratches head* I have tried everything)

But it still boots fine to the old monitor and then I can manually switch it to the NEC and it works no problem. But in order to save time I am just leaving the pc on. I have a UPS and if I have a power failure I will have to switch monitors again, but...

I was thinking that Tom said he leaves his machine on. Do any of the rest of you do this as well?
__________________
Head Engineer KRBX Radio Boise
Owner Operator of The Workshop

12.4
Antelope Zen
Creation Station
Reply With Quote
  #2  
Old 08-07-2012, 01:18 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,033
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Can it be a driver or resolution problem ?
Try removing your old screen from the device manager befor connecting the new screen.

I would also turn of any power saving functions if not already done.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2012, 01:23 AM
Fastermouse Fastermouse is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Between the desert and the mountains.
Posts: 439
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Could be, but I am not that worried about it right now. And I *think all power saving options are off, but I'll give it a shot when I feel like tearing everything apart again. I was smart enough to test and find this issue before I set everything up but I am back to tracking for the week.

But I was still wondering about the harm in just leaving it all on.
__________________
Head Engineer KRBX Radio Boise
Owner Operator of The Workshop

12.4
Antelope Zen
Creation Station
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2012, 02:02 AM
bacchus40 bacchus40 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: CANADA, west coast
Posts: 481
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

no longer... SSD boot drive does have its advantages... only reason i ever
left it on was due to slow boot up...

some systems experience memory leak as certain programs dont come back in full from wake up... cripples system resources,
slowly but it does happen... i remember having issues with it back in my XP days... now i just dont bother...

leaving it all on does take a hit on the life-expectancy of your system's components though..
__________________
kickin' at the darkness 'till it bleeds daYlighT


Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2012, 02:54 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,033
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Quote:
Originally Posted by Fastermouse View Post
But I was still wondering about the harm in just leaving it all on.
Some say wearout can be a problem when leaving it on.
Others say thermal stress can be an issue when turing it on and off (because of material expansion/contraction from heating up and cooling down).
Both sound like somewhat valid issues to me.

But Im more afraid of power spikes/surges and blackouts than wearout and thermal stress.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2012, 09:10 AM
Ale Ale is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Germany
Posts: 595
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Since my old nubus mac started burning right behind me I always switch off! I ALWAYS think of it when I am leaving work. That my paranoia.

Anyway: Protools works better if you restart the machine from time to time

Ale
__________________
3x PT HD Ultimate 2019.6/10 6/12-Core Westmere/ 48 GB / OS 10.12.6 / 96 I/O / 192 I/O / Omni / BM Intensity Pro (Driver 11.4.1)
1x PT 2019.6 / MacMini Server late2011 / 16 GB / OS 10.13.6 / 002


www.tonstudio-gress.de

www.facebook.com/TonstudioGress
Reply With Quote
  #7  
Old 08-07-2012, 10:06 AM
John_Toolbox's Avatar
John_Toolbox John_Toolbox is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minneapolis
Posts: 5,356
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post
Some say wearout can be a problem when leaving it on.
Others say thermal stress can be an issue when turing it on and off (because of material expansion/contraction from heating up and cooling down).
Both sound like somewhat valid issues to me.

But Im more afraid of power spikes/surges and blackouts than wearout and thermal stress.
+1.... That, and also my electric bill
__________________
- John

If a MIDI event triggers a sample of a tree falling and there's no one there to hear it, does it make a sound?
Reply With Quote
  #8  
Old 08-07-2012, 10:10 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,636
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Quote:
Originally Posted by Ale View Post
...Protools works better if you restart...
+1
__________________
Desktop: PT 2019.10 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 10 / Win 7 / HP ProBook / i7 quad / 8GB / U-PHORIA UMC1820
Legacy rig (works): PT 5&6 / MAC G4 OS9&OSX / DIGI001
Info/Services link
Reply With Quote
  #9  
Old 08-07-2012, 10:22 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,899
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Yup, I turn mine off every nite as well. Even though I have a UPS on the system(something everybody NEEDS). Since we are told to set drives to never spin down, using an SSD for system might be okay, but it wouldn't help all my recording/sample drives. I would revisit the graphics driver, or maybe your hookup. I am using a 1080P 32" LCD TV as my main monitor and I discovered on the first day that the VGA connection won't handle 1920x1080, so I got a DVI-HDMI adapter to feed an HDMI input of the TV(which works fine). Many of the newer cards already have an HDMI out too, so maybe its a good excuse to get a new card
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #10  
Old 08-07-2012, 05:47 PM
bacchus40 bacchus40 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: CANADA, west coast
Posts: 481
Default Re: Do you guys leave your compuers on?

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post

But Im more afraid of power spikes/surges and blackouts than wearout and thermal stress.
thats one other reason why i shut it off... the idea of frying my HD/NATIVE pcie or whatever else goes along with it just scares the beejezus out of me..

i doubt switch on thermal issues are that big a deal... my system is incredibly properly cooled... i just cant see it being a problem... the most sensitive piece is my CPU and the damn thing barely hits 43deg cel. when fully driven and over-clocked.! its designed to handle above 90deg. in temps.. also i have a very high end military spec ASUS mobo, their sabertooth line...

i always shut it off now... as posted above.. pro tools works better from fresh start... it has to do with proper memory dump clearance.. no old info stuck anywhere in the system...
specially if you use HD10's new RAM-session LOAD-up you will find the sessions are much smoother from clean start... seems logical to me...
__________________
kickin' at the darkness 'till it bleeds daYlighT


Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Take it or Leave it? johnpaulgeorgeringo Pro Tools 10 4 10-22-2011 12:54 PM
is it okay to leave my c|24 on koldice ICON & C|24 11 02-20-2009 05:59 AM
ok guys, I got drum kits from hell, how do you guys use them? compblue 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 04-29-2003 06:58 AM
Why-O-Why-O did I ever leave ThunderKyss General Discussion 97 08-10-2002 01:52 AM
it is ok to leave cover off my mac ? peterfitz Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 03-24-2000 09:10 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:26 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com