Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 06-25-2011, 03:51 PM
bondserrvant bondserrvant is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 4
Default Re: Zoom R16 + ProTools working with OSX + MidiPipe!!

Quote:
Originally Posted by Brain Freeze View Post
Hi, I got this working with MidiPipe. Procedure and download can be found at http://popejoy.org/r16toPT/ ...

This procedure assumes you've got the R16 working with your mac as an audio interface, and that the R16 shows up in Audio Midi Setup as "Zoom R16_R24".

Working features

  • Transport buttons and shuttle wheel
  • Bank < and >
  • Mute/Solo/Rec buttons
  • Faders
TODO

  1. Get feedback for Rec/Solo/Mute working. Can't figure out how to trap a pair of CC events in MidiPipe to generate the NoteOn/NoteOffs for the R16.
  2. Map directional keys to something.
  3. Map the button row "Auto Punch I/O", "A-B Repeat" etc.
Steps:

  1. Download and install (and Donate, what a great tool!) MidiPipe: http://web.mac.com/nicowald/SubtleSoft/MidiPipe.html
  2. Set up two IAC busses in Audio MIDI Setup: "ToPT" and "FromPT"
  3. Download the script: http://popejoy.org/r16toPT/R16toPT.mipi
  4. Run MidiPipe and open the downloaded script.
  5. Run Pro Tools. Add a "HUI" peripheral sending to IAC "FromPT" and receiving from IAC "ToPT".
  6. Enjoy!!!!!

Cheers,
Stuart Popejoy
brian I am having trouble adding the script can u help me
Reply With Quote
  #22  
Old 06-25-2011, 03:52 PM
bondserrvant bondserrvant is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles
Posts: 4
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

Brian I am having trouble adding the script can you help me.
Reply With Quote
  #23  
Old 11-02-2011, 03:35 AM
mongrel8686 mongrel8686 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Melbourne, Australia
Posts: 11
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

Quote:
Originally Posted by ikafish View Post
After 2 days of experimenting I have finally fiqured out how to use my Zoom R16 as a control Surface with Protools 8. Took alot of trial and error but it works great and best of all it didnt cost anything to setup. This is on a Windows Vista system with Protools 8.0.

Heres what you need:


1. Download Midi-Ox from www.midiox.com (FREE)

2. Download Midi Yoke (from same website above) or Maple Midi Cable from www.maplemidi.com. Midi Yoke did not work for me in Vista but it may for you. (FREE)


Heres HOW it works:

The Zoom R16 cannot work directly with Protools because it does not send the correct midi messages and Protools will not recognise it as a control surface. The Zoom R16 cannot (as far as I can find) be reprogrammed to send the correct messages. Midi-Ox can take midi messages and alter them (in realtime) and then resend them. So basically we connect the R16 to computer, Midi-Ox intercepts the incorrect midi messages, alters them to the correct ones, resends the corrected messages through the virtual midi cable into Protools. These corrected messages are formatted in the M-Audio Hypercontrol format. Within Protools we setup an M-Audio peripheral.


Heres How to set it up: (This all only needs to be done once)

1. Install Midi Yoke or Maple Midi Cable (one or the other) Make sure you install with admin permissions or turn UAC off in Control Panel --> User Accounts

2. Install Midi-Ox

3. Plug your R16 into usb port, and in Midi-Ox go into Options-->Midi Devices and make sure it is selected and shows as a midi device under Port Map Objects

4. Also in Midi-Ox Options-->Midi Devices make sure Maple Midi 1 is selected as an output under Port Mapping

5. In Midi-Ox go to File--> Save Profile. Give this a name like "R16 Protools setup" or something like that and save it in a folder (remember where you saved it)

6. Now this is the part that took me days - finding out what midi note numbers the R16 sends for each fader and button and then finding out what cc messages Protools needs to receive through the M-Audio settings and mapping all this within Midi-Ox. Luckily for you its done so just download this file, unzip and open it in Midi-Ox. Pro Tools 8 & Zoom R16 .oxm file and documentation or Pro Tools 8 & Zoom R16 .oxm file and documentation alternative download link

7. Once you have loaded the Midi-Ox .oxm file (just save it to your desktop and double click it) go to Options-->Data Mapping and you should see lines of values in the translation Map window. Click on Save in the bottom right hand corner of the window, give your .oxm file a name and save it somewhere.

8. IMPORTANT - After saving you will be back in the Translation Map window. In the top right there is a tick box that says "Turn map on (after OK)". Make sure this is ticked. Click Ok to exit window

9. Go to File-->Save Profile and resave over the original Profile you saved in step 5

10. Close Midi-Ox

11. Open Protools

12. Go into Setup-->Midi-->Input Devices. Make sure that Maple Midi 1 is selected as an Input Device

13. Go into Setup-->Peripherals-->Midi Controllers. In Position #1 setup M-Audio Keyboard. In the "Received From" select Predefined-->Maple Midi Input 1. In the "Send To" select Predefined-->Midi Mapper. Set the #chs to 8

14. Close Protools


Ok thats all setup. Now each time you want to use Protools do the following in this order:


1. Double click on the .oxm file we created in Midi-Ox (good idea to save a shortcut to this on the desktop). Midi-Ox should open.

2. Minimise Midi-Ox

3. Open Protools

4. Move a fader or button on the R16 and you should see the corresponding ones in Protools move

If they DONT move you may need to go back into Midi-Ox and go Options-->Midi Devices, click OK. Then go back into Protools


This definitely works for me but I wont guarantee it will for you. I dont really know much about computers just fiqured it out by playing around.
Does anyone have a working download link for the oxm files? or know where i can get/replicate these files? Any help would be much appreciated, thankyou
Daniel
Reply With Quote
  #24  
Old 11-06-2011, 01:09 AM
mongrel8686 mongrel8686 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Melbourne, Australia
Posts: 11
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

THE .OXM FILE CAN BE FOUND HERE: http://www.mediafire.com/?zeele9wgits0xp1
Reply With Quote
  #25  
Old 11-06-2011, 11:23 PM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

Thanks for a working link.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #26  
Old 12-02-2011, 10:49 AM
djmoe979bcsquad djmoe979bcsquad is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: america
Posts: 1
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

can i please have a working download link?
i have been trying to get my zoom r16 working in PT8 for over a week now.
-current running list-
Windows 7 home premium 32 bit
Zoom r16 contol surface
pro tools 8

--I MUST have this working, its my job...
IF ANYBODY can please take the time to help me. i will personal mail you some $$$ because i have called alot of places and i cant seem to get any help.. email me at djmoe979bcsquad@gmail.com
-thank you
Reply With Quote
  #27  
Old 12-02-2011, 11:16 AM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

Quote:
Originally Posted by mongrel8686 View Post
THE .OXM FILE CAN BE FOUND HERE: http://www.mediafire.com/?zeele9wgits0xp1
Reply With Quote
  #28  
Old 05-31-2012, 11:07 AM
JeppeRask JeppeRask is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: Lem st Denmark
Posts: 15
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

Hello! Thank you for this guide..
I'm bringing this 'old' post up again, since I wanted to know if the Zoom R16 could be used for recording with its 8 tracks. I managed to use it as Control-Surface from the guide above - but is it possible to record with it too?

In the Mix Windows, at I/O-puts, i only find 2 - which i believe is the 2 inputs on my Mbox2mini which is carrying PT.

It's Pro Tools 8 LE (v.8.0) btw.

Thanks in advance - Jeppe Rask (newbekommer)
Reply With Quote
  #29  
Old 06-11-2012, 08:42 AM
KDpowa KDpowa is offline
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: France
Posts: 4
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

I did all the steps that Brian said:
Midipipe, IAC buses, the script and adding an new HUI.

But pro tools keeps telling me:
Pro tools is unable to communicate with HUI.
Power cycle hUI and check its connections.

I don't know what to do now, any help please??
Reply With Quote
  #30  
Old 03-07-2014, 08:47 AM
cytoyen cytoyen is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: La Guadeloupe / FWI
Posts: 2
Default Re: Zoom R16 - CAN work with Protools 8 as Controller

Hi,

Now , can you rewrite your tuto for Windows 8 ?

Midi OX run but now It's PT 10 or 11 ... and the others tools don't work on W8

Thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Zoom Toggle Buttons 1-5 wont work? MrWillsi3 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-12-2018 01:04 PM
Zoom R8 as a Controller TheBrainWasher Third Party Interfaces 6 12-30-2013 09:02 AM
Zoom R16, Controller issues KDpowa MIDI 2 06-12-2012 07:21 PM
Zoom in to the sample waveform doesn't work mgoorevich Post - Surround - Video 21 02-03-2009 10:15 AM
Does Midi usb controller work with protools? karlomni MIDI 7 04-04-2007 11:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com