Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-28-2019, 07:49 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,129
Default Windows MIDI Issue

I'm going to report this here because I think its as much a Windows issue as it is a MIDI issue.



A very strange issue has cropped up over the past month or so. If I'm working on a session, then leave it for a while (ie, leave my studio to go upstairs to grab a sandwich or something), when I come back, PT no longer gets MIDI info from my controller (my Yamaha Motif XS8). This happens about 60% of the time if I leave a session open and walk away for a while, like 30-60 minutes. When I come back, the MIDI is gone. I can no longer play any VI's or record on MIDI tracks, even though not one thing has changed.



But wait there's more: The same thing happens if I close the session and just leave the PC on. Let's say I was working on a session, all MIDI works fine. I stop, close the session, but leave the PC on while I go do something else for a bit. I come back and hour or so later, and reboot PT, and no MIDI, even though I changed nothing!



This is just weird. I have to reboot my PC completely, and then everything works fine.



This issue happens if I boot up my PC, but don't do anything for a while. Then after 30-45 min I boot up PT, and NO midi, even though it was there when I booted up the PC. I know it was, because I can check that using my Motif Editor program. If I boot that and it sees my motif, then I know all the MIDI is working normally.


As I said, this just began about a month or so ago. I have no idea what's changed! Any thoughts? I don't even know where to begin to look.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2019, 09:03 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,921
Default Re: Windows MIDI Issue

There's a good possibility that its Windows Power Management at work. It's one of the standard tweaks to run that feature off on all USB ports(aka USB Root Hub in Device Manager). You may have even done that long ago, but several of the recent Windows 10 updates have re-enabled it here, so its worth a look
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2019, 09:11 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,129
Default Re: Windows MIDI Issue

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
There's a good possibility that its Windows Power Management at work. It's one of the standard tweaks to run that feature off on all USB ports(aka USB Root Hub in Device Manager). You may have even done that long ago, but several of the recent Windows 10 updates have re-enabled it here, so its worth a look

Thanks, I'll take a look at that. Geesh. You spend hours making sure everything in your system is idealized for audio production and Pro Tools, and one update from Windows and all your tweaking...whoosh! Gone! Its ridiculous.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2019, 12:27 PM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,129
Default Re: Windows MIDI Issue

Well, that's not it. All my USB hubs how the power mgt off as they should be. And the problem happened again! I left my PC on, but PT closed for about 45 minutes while I ate lunch. Come back...no MIDI..AGAIN!



My MIDI connection is not USB, but Firewire. I don't see any power mgt option for the firewire connection though in Windows Device Manager.



As I said, this is a new one. Never had this problem before.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #5  
Old 10-28-2019, 01:51 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,921
Default Re: Windows MIDI Issue

Hmmm, out of curiosity, I checked mine and SOME of my USB3 ports had power management back on You say your midi connection is firewire....is that directly from the Motif? I used a Motif es8(2 generations older than yours) and always used midi cables thru either a DIGI003 or a MOTU Fastlane USB(2x2). Both connections were always rock-solid. I know its easy for me to spend YOUR money but maybe its time to try a different connection?

If you decide to try another connection, I can highly recommend the MOTU box and can highly NOT recommend the iConnect boxes

It may also be worth checking for updates for the firewire controller(inside Device Manager)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 10-28-2019, 02:52 PM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,129
Default Re: Windows MIDI Issue

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hmmm, out of curiosity, I checked mine and SOME of my USB3 ports had power management back on You say your midi connection is firewire....is that directly from the Motif? I used a Motif es8(2 generations older than yours) and always used midi cables thru either a DIGI003 or a MOTU Fastlane USB(2x2). Both connections were always rock-solid. I know its easy for me to spend YOUR money but maybe its time to try a different connection?

If you decide to try another connection, I can highly recommend the MOTU box and can highly NOT recommend the iConnect boxes

It may also be worth checking for updates for the firewire controller(inside Device Manager)

My FW controller is right up to date. So that's not it. Yes, its direct from the back of the Motif XS to the PC. Its been my set up since day one and I've no issues with this set up. My guess is that something in the last Win-10 update changed something, but I just can't see what that might be. Everything appears to be configured correctly.



What's more baffling is that when I first boot up the PC and open PT, everything works just fine, as per usual. Its only when I stop and just let things sit there for a bit, unused, that something causes it to drop off. Its not just the MIDI connection to PT I lose. I lose it altogether. I checked that by closing PT, and then opening my Motif XS Editor. No MIDI there either. Which tells me that whatever is shutting off, is doing so at the Windows level, and not just in PT. So, I reboot the PC, and we're back in business. Also, if I boot up the PC, and then don't do anything for a while, including NOT opening PT, then come back to start working on something. MIDI is gone. For example, I booted up this morning first thing. I checked the MIDI connection using the MOtif editor, all fine. Then, had to take a call, and that led to other distractions, so it was an hour or so before I got back and opened PT. And....NO MIDI. So, even without me doing a damn thing, it disappears if the PC is idle for a bit.



Its a head scratcher! Also annoying as hell!
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #7  
Old 10-28-2019, 07:58 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,921
Default Re: Windows MIDI Issue

For sure! In any case, assuming the FW port is built onto the motherboard, maybe a new FW card in an open slot could be another solution
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 10-29-2019, 07:43 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,639
Default Re: Windows MIDI Issue

Try a new FW cord? Spray good quality electrical contact cleaner onto all connections & ports? Roll-back to an earlier boot drive image?
__________________
Desktop: PT 2019.10 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 10 / Win 7 / HP ProBook / i7 quad / 8GB / U-PHORIA UMC1820
Legacy rig (works): PT 5&6 / MAC G4 OS9&OSX / DIGI001
Info/Services link
Reply With Quote
  #9  
Old 10-29-2019, 11:45 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,129
Default Re: Windows MIDI Issue

Has to be some way to test all this before I start randomly replacing stuff? I know that Firewire cable is high end, so I seriously doubt that's suddenly become the issue.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #10  
Old 11-11-2019, 07:21 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,129
Default The Case of the Vanishing MIDI

This is turning into a case worthy of Sherlock Holmes. My MIDI signal from my MIDI controller, a Yamaha Motif XS8 connected via Firewire, continues to randomly disappear for no apparent reason. Internal MIDI, say playing a VI from a MIDI track inside Pro Tools, isn't affected at all. It appears to be the Firewire MIDI.


When I first turn on the PC, all MIDI is fine.

If I leave the PC idle for a while, and come back, the MIDI connection seems to have disappeared and the only way to get it back is to reboot the PC.


I've triple checked that I have installed the latest FW driver, including uninstalling and reinstalling it.

Checked all cable connections
Made sure all PC sleep/hibernate modes were off (Win-10)


It is not necessarily Pro Tools related as the problem will occur whether or not I'm using Pro Tools.



A new twist popped up last night. All the MIDI was working fine. I created a MIDI track in Pro Tools and then wanted that track to play a patch on the Motif which I recorded onto a PT audio track. No problem. All worked per normal. Then, I spent about 1/2 hour doing some mixing/arranging with the session which didn't involve me using the MIDI controller at all. Then I wanted to use the controller to play a new part on a PT instrument track and the MIDI was gone again. Just, poof...gone! Can't use controller to play a VI and there's no MIDI out from PT to the controller either.



I'm at a complete loss here as to what to check, look for, try or anything else. Suggestions? Ideas? Should I call a priest?
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sync issue, pro tools MIDI and MIDI controller, timing issue Angelo of Onello 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-29-2011 08:57 AM
Install issue with windows 7 Marol 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 05-19-2010 10:59 AM
MIDI keyboard peripherals/windows update issue?? kevin_1657 MIDI 0 05-13-2010 05:40 PM
Windows XP issue smashingyoungman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 05-09-2009 04:22 PM
Pro Tools Le 001 6.4 and Windows Xp 64 bit issue scottw 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 02-21-2006 03:38 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com