Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-05-2017, 10:04 AM
Ru_C Ru_C is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: London + Bedford, UK
Posts: 816
Default FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Hi all, I've just started work on mixing the sound for a (1h40m) indie film filmed in a mixture of 4k & 6k on bunch of different cameras.

I was bought in at the 11th hour to basically fix/mix the sound.

It was done in FCPX by some folks with good directorial skills & filming gear (Red Dragon + Arri Alexa mainly), but (& stop me if you've heard this before) zero experience of recording on-set sound in a good way.

Anyway, I confidently said I could transfer the sound over to PT using my trusty X2Pro AAF conversion software. It had done the job pretty well for a bunch of corporate stuff i'd done over the summer.

The workflow was supposed to be FCPX XML to AAF.

Load AAF into protools.

Fix the hideous sound with Izotope RX6 & mix project.

Collect cheque.

So....X2pro just couldn't handle the project.

It kept throwing up errors, & with a bit of googling it turned out this was due to the way Red-Raw footage spans a number of files . There is some workaround involving transcoding, & relinking afterwards, but in this case that just wasn't practical . Its a 2TB project & there just wasn't the time & computing horsepower to go down that road.

Next step was XML into Logic (then hopefully export AAF & back to PT)

This worked a bit better. At least all of the music bed & FX transferred over, but it would just hang each time on the dialogue sound.

It turns out the sound was a mix of 48k, 44.1k (the music) & 96k.

A couple of times it did make *some* kind of attempt, but the dialogue that it did bring in was actually wrong, & just nothing from the finished FCPX project.

With time running out, I just removed all EQ/FX manually from audio clips on the FCPX project, then created new sub-roles for *everything*.

I ended up with around 50 roles. FCPX then managed to bounce these out as separate stereo stems (that goodness this project wasn't need in surround), & I could import them into PT & get to work.

So, I found a workaround. The main thing that is less than ideal (apart from the time it takes), is that fade handles are obviously lost during the stem/track export process, so any nasty transitions have to be caught beforehand.

Any one have any better ideas for the next time I get something like this?
__________________
Studio A: Mac Pro 12 core, OSX 10.8.5, PT HD 10.3.7, HD3 Accel, AVID I/O 16xanalog i/o x2 , Benchmark DAC1, 32 Fader Procontrol
Studio B: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel , 192-Digitalx2, Apogee+Audient/Converters
Home: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel. 96 i/o (Dual boot with) OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2
Mobile: 2017 Macbook Pro, OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2

Last edited by Ru_C; 12-05-2017 at 01:05 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2017, 07:14 PM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 1,808
Default Re: FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Years ago I was given a doc to mix from a team working in FCPX. The editors proudly told me that they had managed to shrink down the dialog tracks to *only* 122 tracks(!). I blinked. They explained it had been many more tracks initially. Totally depressing to hear this stuff is still not working smoothly coming from FCPX. I thought maybe Automatic Duck had figured out a proper workflow going to AAF. Am I wrong?
__________________
Nathaniel Reichman
Supervising Producer – Re-recording Mixer
RHUMBA
www.rhumba.pro
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2017, 07:34 AM
Ru_C Ru_C is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: London + Bedford, UK
Posts: 816
Default Re: FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Quote:
Originally Posted by reichman View Post
Years ago I was given a doc to mix from a team working in FCPX. The editors proudly told me that they had managed to shrink down the dialog tracks to *only* 122 tracks(!). I blinked. They explained it had been many more tracks initially. Totally depressing to hear this stuff is still not working smoothly coming from FCPX. I thought maybe Automatic Duck had figured out a proper workflow going to AAF. Am I wrong?
Hi, it looks like X2pro is the only game in town that I can see for FCPX to PT, unless anyone else has found an alternative?
__________________
Studio A: Mac Pro 12 core, OSX 10.8.5, PT HD 10.3.7, HD3 Accel, AVID I/O 16xanalog i/o x2 , Benchmark DAC1, 32 Fader Procontrol
Studio B: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel , 192-Digitalx2, Apogee+Audient/Converters
Home: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel. 96 i/o (Dual boot with) OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2
Mobile: 2017 Macbook Pro, OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2
Reply With Quote
  #4  
Old 12-06-2017, 09:31 AM
tom_lowe tom_lowe is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London, UK
Posts: 948
Default Re: FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Quote:
Originally Posted by Ru_C View Post
Hi, it looks like X2pro is the only game in town that I can see for FCPX to PT, unless anyone else has found an alternative?
DaVinci Resolve
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2017, 09:40 AM
philper philper is offline
Member
 
Join Date: Jan 1970
Location: ALbany CA USA
Posts: 942
Default Re: FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Yeah. I had a doc this fall that came if from FCX via X2Pro and it was a grudge-match-fight-to-the-death the whole way. X2Pro seems to work ok if the FCX project is kind of simple and also kind of small. For something up beyond 80 min with a lot of fancy cutting it kind of falls apart. I tried a lot of scenarios in finally getting the successive cuts of the film open (because, of course, the "locked picture" was no such thing). What kind of worked somewhat involved AATranslator, an old 32 bit copy of ProConvert and squeaking in under the 2GB limitation of OMF in converting to that, which PT did open finally. The resulting project was a dog's breakfast of repeating files, spurious and junk clips, half of stereo pairs out of sync etc etc.. I've now instituted a new policy that basically and in the most friendly way says that projects coming from FCX edits will be done on a hourly basis only--no bids, no estimates.

Resolve was mentioned--so far I have had zero luck w/ DR v 12 in opening FCX or even problematic Avid AAFs. Resolve always throws an error saying it can't find the video timeline for the AAF.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-06-2017, 05:04 PM
Ru_C Ru_C is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: London + Bedford, UK
Posts: 816
Default Re: FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Quote:
Originally Posted by philper View Post
Yeah. I had a doc this fall that came if from FCX via X2Pro and it was a grudge-match-fight-to-the-death the whole way. X2Pro seems to work ok if the FCX project is kind of simple and also kind of small. For something up beyond 80 min with a lot of fancy cutting it kind of falls apart. I tried a lot of scenarios in finally getting the successive cuts of the film open (because, of course, the "locked picture" was no such thing). What kind of worked somewhat involved AATranslator, an old 32 bit copy of ProConvert and squeaking in under the 2GB limitation of OMF in converting to that, which PT did open finally. The resulting project was a dog's breakfast of repeating files, spurious and junk clips, half of stereo pairs out of sync etc etc.. I've now instituted a new policy that basically and in the most friendly way says that projects coming from FCX edits will be done on a hourly basis only--no bids, no estimates.

Resolve was mentioned--so far I have had zero luck w/ DR v 12 in opening FCX or even problematic Avid AAFs. Resolve always throws an error saying it can't find the video timeline for the AAF.
lol...sorry that gave me a good laugh after 7 days of file wrangling misery...i'm glad its not just me then:)...yes lesson learnt for the future re:billing. I did get paid, but I should have quoted about 50% more for all the grief that porting the sound over took.

It seems that to transfer a big (i.e film) project over, you really need full access to the master FCPX library for the first couple of days, in order to sort it out at that end first.
__________________
Studio A: Mac Pro 12 core, OSX 10.8.5, PT HD 10.3.7, HD3 Accel, AVID I/O 16xanalog i/o x2 , Benchmark DAC1, 32 Fader Procontrol
Studio B: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel , 192-Digitalx2, Apogee+Audient/Converters
Home: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel. 96 i/o (Dual boot with) OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2
Mobile: 2017 Macbook Pro, OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2
Reply With Quote
  #7  
Old 12-06-2017, 05:09 PM
Ru_C Ru_C is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: London + Bedford, UK
Posts: 816
Default Re: FCPX to Pro Tools horror - please share better workflows :)

Quote:
Originally Posted by tom_lowe View Post
DaVinci Resolve
Could you care to elaborate ?

Ive got Davinci resolve on two of my rigs...

Are you talking XML to Resolve, then AAF out of Resolve??

I'm keeping my beady eye on Resolve updates, to see if they get their 'Fairlight' page out of beta.

At the moment it has all the makings of being a kind of internal 'Pro Tools replacement', but last i tested it (about 2 months ago) it had so many features missing as to make it useless.

I spoke to a Blackmagic rep at demo recently & he basically confirmed my findings, but seemed to think that it would evolve into something great. I'm keeping my fingers crossed for it
__________________
Studio A: Mac Pro 12 core, OSX 10.8.5, PT HD 10.3.7, HD3 Accel, AVID I/O 16xanalog i/o x2 , Benchmark DAC1, 32 Fader Procontrol
Studio B: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel , 192-Digitalx2, Apogee+Audient/Converters
Home: Mac Pro Dual 8 core, OSX 10.8.5, PT 10.3.7, HD3 Accel. 96 i/o (Dual boot with) OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2
Mobile: 2017 Macbook Pro, OSX 10.12.6, PT12.8.2, Focusrite Scarlett 2i2

Last edited by Ru_C; 12-07-2017 at 05:03 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Workflows with the AVID Pro Tools Dock - Adobe Premiere Pro CC Anthony_Anz Pro Tools | Dock 1 04-01-2017 07:15 AM
FCPX to Pro Tools Workflow - expert help needed ! :) Ru_C Post - Surround - Video 3 09-16-2016 04:41 AM
from a FCPX Editors group Craig F General Discussion 1 06-10-2015 06:39 PM
FCPx and X2Pro MIKEROPHONICS Post - Surround - Video 1 07-28-2012 04:23 AM
Apple has Spoken (FCPX) Greg Malcangi Post - Surround - Video 1 06-29-2011 07:35 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com