Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 10-25-2013, 05:48 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 991
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post
Hi.

It doesn't matter what you start first. You only need to power on omni berfor you start pro tools.
I've had My Omni HDN steup now for a year and 8 months and am very pleased also coming from an 002 and have the same overall impression better overall converters etc.

To the above I'll only add that even if you open PT first, the nice thing is a window pops with a message about no device or something and all you have to do is power up the OMNI and your in business.

The only procedure order problems I have had are when I haven't quit PT before going to iTunes or Reason (in stand alone) where the Core Audio comes on then if you try to open up PT with out quitting the core audio. You wont have the HDN omni selection in sound preferences . In which case you have to quit PT then hold the (n) key while booting PT to get back to the Omni
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB, Radeon Pulse RX 580 8GB GDDR5 Dual HDMI Graphics Card..... OS- Mojave 10.14.6, and PTHDN 2019.6 on on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Samsung 970 EVO 1TB and PT sessions storage on 2nd Samsung 970 EVO 1 TB -- both in dual drive Crest I/O PCIE controller adaptor card


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #12  
Old 10-26-2013, 02:25 AM
mmk mmk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Berkeley
Posts: 133
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
I've had My Omni HDN steup now for a year and 8 months and am very pleased also coming from an 002 and have the same overall impression better overall converters etc.

To the above I'll only add that even if you open PT first, the nice thing is a window pops with a message about no device or something and all you have to do is power up the OMNI and your in business.

The only procedure order problems I have had are when I haven't quit PT before going to iTunes or Reason (in stand alone) where the Core Audio comes on then if you try to open up PT with out quitting the core audio. You wont have the HDN omni selection in sound preferences . In which case you have to quit PT then hold the (n) key while booting PT to get back to the Omni
omni is great so glad I got it
Reply With Quote
  #13  
Old 11-04-2013, 07:20 PM
Table Syrup Records's Avatar
Table Syrup Records Table Syrup Records is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Minneapolis
Posts: 1,485
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

So far, without any ridiculous deadlines or workflow (The times I choose to upgrade) - I have not had any major issues... I'm Loving HDN.... (PCIe on Mac Pro 5,1 QC 3.2 32GB RAM 5770 ML)

I do not have an Omni, rather an HD I/O 16 AD.

I wasn't willing to sacrifice the I/O for the Monitor Selection and Pre's, since I have Pre's I prefer, and I will be grabbing a Dangerous DBox or Source or something similar.....

I was temped to grab an Omni for those reasons (Selection, CUE, Pre's), But I need the I/O for my workflow......

Would have had to grab, at minimum, another 192 '(Obsolete')... and couldn't see doing that.... or, grabbing another HD I/O..... again.... right now... couldn't justify that....

As it sits.... Very happy with the rig on 11HD

Offline Bounce? AAX format? (Wish we had VST) - But Still..... Finally....

Vast increase in productivity... Less taxing on my Mac Pro, workflow is so much better... workspace is better (I use a lot), and new shortcuts are a plus.

Loving it.....
__________________
Shorty: Table Syrup Records

Mac Pro 5,1 3.33 GHz Hex, 32GB
EFI Flashed - 5 GT/s Modded 7950, Dual Apple 23"
OSX Sierra
Pro Tools HD 11.2.2
Waves IOS, IOX, STG2412
Extreme Server (x2)
Logic Pro X, DSP Quattro, Final Cut Pro X
Waves Mercury+SSL+AbbeyRoads
Trident S65 with embedded US-2400

Live:
2012 Mac Mini, Dual SSD, i7 2.4, 16GB
Win 10, OSX Sierra
LV1, MRSG
Hardware from above (same gear)
Dual Dell P2418HT Touch Screens
Waves Icon X (x2), M, with Screens
Custom enclosure
Reply With Quote
  #14  
Old 11-11-2013, 09:30 PM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,003
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

I was loving my Omni until the mic pre died this morning
And the timing was perfect!
Hollywood actor in the booth, ADR over ISDN to LA Studio via EDNet.
__________________
5,1 Mac Pro Dual Hex Westermere 3.6Ghz, 24gig Ram, Pro Tools HD Native 2018.4, Sierra, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-11-2013, 10:08 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,781
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by BobbyDazzler View Post
I was loving my Omni until the mic pre died this morning
And the timing was perfect!
Hollywood actor in the booth, ADR over ISDN to LA Studio via EDNet.
Reading this makes me cringe..... I had an identical issue happen except a channel went out on the Zephyr in the middle of the session for a national TV commercial spot. The actor was totally cool with it, the other studio.. not so much..
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #16  
Old 11-12-2013, 02:19 AM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,003
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by guitardom View Post
Reading this makes me cringe..... I had an identical issue happen except a channel went out on the Zephyr in the middle of the session for a national TV commercial spot. The actor was totally cool with it, the other studio.. not so much..
You certainly know you're alive when stuff like that happens!
(BTW, A power cycle fixed my Omni, which seems quite odd.)
__________________
5,1 Mac Pro Dual Hex Westermere 3.6Ghz, 24gig Ram, Pro Tools HD Native 2018.4, Sierra, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D.
Reply With Quote
  #17  
Old 11-12-2013, 07:48 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

So it wasn't the preamp, but some kind of glitch in the digital control aspect of it. Still not fun.
Reply With Quote
  #18  
Old 11-12-2013, 09:38 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,033
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
Glad to hear how it's working for you. I'm finding the same benefits from my Omni as well.
Same here.

After having had many different low end converters and finally ending up with Omni I think converters are just as an important factor as the room and microphone. One can't shine without the other.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #19  
Old 11-12-2013, 02:30 PM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,003
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
So it wasn't the preamp, but some kind of glitch in the digital control aspect of it. Still not fun.
Exactly. I heard a couple of crackles shortly before, but thought it was from the talkback mic I was playing with at the time.

But I must agree with the others in this thread, the Omni is a great sounding box!
__________________
5,1 Mac Pro Dual Hex Westermere 3.6Ghz, 24gig Ram, Pro Tools HD Native 2018.4, Sierra, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-13-2013, 08:36 PM
mmk mmk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Berkeley
Posts: 133
Default Re: My thoughts on Pro Tools HD Native + Omni + Software

Quote:
Originally Posted by BobbyDazzler View Post
Exactly. I heard a couple of crackles shortly before, but thought it was from the talkback mic I was playing with at the time.

But I must agree with the others in this thread, the Omni is a great sounding box!
agreed... sorry to hear about that problem too... i have yet to use the internal pre's myself... They are there if I need them, but mostly I record only vocals using 1 mic and an external preamp... Occasionally someone brings in live instruments so I will need a few good preamps and I'm glad to have them for that...

I like the omni because I can do everything ITB and get great quality from the a/d and d/a... that is the main reason I bought it, conversion... It seemed like the simplest way to get high quality conversion and stay with the current PT software, to upgrade to HD Native... I have never really used any outboard to mix (probobly because I'm from the digital generation) and I have never mixed a song on an Analog console except one time... funny storry about that - I paid a studio 200 bucks to mix a song for me on a big SSL console 4000g and we put the mix on my flash drive and went out to the car... turned it up and bumped it it sounded so good to me and even the studio owner complemented the engineer on his mix... turns out we were playing MY MIX... when I went home the song ended and it played the next track, (which was actually his mix) and it sounded dull and lifeless... my ITB mix had came out much better for some reason... and this was at a very early stage in my learning of mixing, i was still in school.. ITB beat OTB no question LOL lesson learned... haven't really cared about analog since then, although now that I have been doing this close to 10 years I would like to work with analog just to experiment but it's nothing I would throw money at unless it could gaurentee an improvement... this is my workflow anyway everyones different
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11 HD native. OMNI interface setup Tr3wth Pro Tools 11 4 12-26-2013 11:18 AM
FS: Pro Tools 10 HD Native with Omni whittybeats Buy & Sell 14 02-14-2013 01:41 PM
using Pro Tools native with Omni HD interface jppp26 macOS 11 10-30-2012 04:35 AM
using HD omni with pro tools 10 native? the19thbear macOS 2 04-13-2012 11:55 AM
machine control on the omni HD Pro Tools 9 Native perceptional production macOS 3 09-13-2011 11:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:22 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com