Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-18-2018, 11:22 AM
johnbarnesiii johnbarnesiii is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 87
Default PT 12.5: Inputting bass signal into MOTU 828 mkiii

Hi guys,

Basic question: I’m trying to get a bass signal directly into my audio interface and just want to know where and how to connect it...

I’m running PT 12.5 on a Mac. My interface is MOTU 828 mkiii. I have a mic plugged into the first input in the front of the unit. I have a guitar plugged into the second input in the front of the unit.

So if I want to add my bass, do I need to go into input 3 in the back of the unit?

Since the back inputs don’t have preamps or trim knob as the front ones do, is there another way to adjust the level to get it hot enough since I’m going direct in with my bass? I heard there is a digital trim adjustment for the back inputs via CueMix software. Is that the way to do it and how to go about that if so?

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-18-2018, 12:36 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,155
Default Re: PT 12.5: Inputting bass signal into MOTU 828 mkiii

I don't think you'll be able to get enough gain on those inputs on the back. More likely than not they're line level.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #3  
Old 07-18-2018, 01:00 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,036
Default Re: PT 12.5: Inputting bass signal into MOTU 828 mkiii

Since you have (IIRC) 8 inputs, I would run the bass in via a Direct Box and use any available mic input
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 07-18-2018, 10:32 PM
johnbarnesiii johnbarnesiii is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 87
Default Re: PT 12.5: Inputting bass signal into MOTU 828 mkiii

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Since you have (IIRC) 8 inputs, I would run the bass in via a Direct Box and use any available mic input

Thanks, so by any available ‘mic input’ you mean the two in the front of the unit? Or are the back ones mic inputs also?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old 07-19-2018, 03:06 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,155
Default Re: PT 12.5: Inputting bass signal into MOTU 828 mkiii

Quote:
Originally Posted by johnbarnesiii View Post
Thanks, so by any available ‘mic input’ you mean the two in the front of the unit? Or are the back ones mic inputs also?


Sent from my iPhone using Tapatalk
The back ones are not mic inputs. The front two are the only mic inputs; everything on the back are line ins and outs. You won't get enough gain from the back ins to use your bass plugged in there.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB Blue Sky Bass Management Controller MKIII matteodisimone Buy & Sell 3 07-01-2017 11:15 PM
MOTU AVB no signal dreamfarm Pro Tools Software (Mac) 2 10-26-2015 05:19 AM
useable inputs using a motu 828 mkiii skwad Pro Tools Software (Win) 4 02-05-2013 07:33 AM
Bass signal LOW *DELETED* liquid002rw 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 12-07-2004 11:19 AM
New MOTU 2408 MKIII for trade DigiMixStudios 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-17-2003 05:37 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:24 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com