Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-08-2019, 10:27 AM
Zak7 Zak7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Ft Lauderdale, FL USA
Posts: 12
Default Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?

Hi,

Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?


I have to send some session to a buddy that uses PT 11

thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 06-08-2019, 11:11 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,799
Default Re: Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?

Yes. But any new features introduced after 11 will be gone when opened in 11. The user will get a warning when opening.

So if you want to be 100%, make sure you don't use any features that came out after 11.
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD Omni • Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6 • RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #3  
Old 06-08-2019, 11:38 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,248
Default Re: Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?

Also remember if you open newer session and save it with older version the new features might (will?) be wiped out and the new version might (won't?) see them any longer
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-08-2019, 03:57 PM
Zak7 Zak7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Ft Lauderdale, FL USA
Posts: 12
Default Re: Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?

Thank u
Reply With Quote
  #5  
Old 06-10-2019, 04:01 PM
xrekcor's Avatar
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 590
Default Re: Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Also remember if you open newer session and save it with older version the new features might (will?) be wiped out and the new version might (won't?) see them any longer
Wouldn’t that be a nice feature if a PT session file could somehow retain that info. Not sure how easily that could be done without writing an update for every previous ver of PT
__________________
Rob
———————————————————————————
MBP 15” 2018 macOS Mojave 10.14.5 Touch Bar and ID
2.2GHz 6 core 8 gen Intel Core i7 processor (TB’s to 4.1GHz)
32 Gb of 2400MHz DDR4, 1T SSD, Magic Mouse and Keyboard
Pro Tools 2019.6-23.#, Cubase 9.5, Yamaha TF5, UR44, BEHA4700
........and a bowl of M&M's
———————————————————————————
Reply With Quote
  #6  
Old 06-10-2019, 04:17 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,248
Default Re: Can I open a Pro Tools 2019 session with Pro Tools 11?

Quote:
Originally Posted by xrekcor View Post
Wouldn’t that be a nice feature if a PT session file could somehow retain that info. Not sure how easily that could be done without writing an update for every previous ver of PT
It would require rewrite of older versions to be aware of new features, so perhaps not a chance
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2019.5 with no session open using 5GB RAM? kirkbross Pro Tools 2019 5 05-21-2019 07:09 PM
Pro Tools 9 crashes every time I open a new session or import session data Ryan Butler macOS 14 03-23-2014 07:53 AM
Pro Tools 8 crashing when I try to open a session or start a new session AbstractHabitat 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 01-25-2012 04:58 AM
Pro Tools HD 7.4 zipped Session wont open in Pro Tools SE Lyvewire Pro Tools SE and Essential (Mac) 3 03-01-2011 04:41 PM
open pro tools LE session with pro tools 9? iunoman Pro Tools 9 1 12-26-2010 09:28 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:13 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com