Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-27-2020, 03:11 AM
BusyBoxSt7 BusyBoxSt7 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: TX
Posts: 63
Default Carbon plugins - what companies work?

I'm guessing this has been documented elsewhere but I don't see it in the FAQ. My understanding is limited currently on this.


1) Will ANY aax plugins work for low latency tracking? (I'm assuming low latency tracking works similar to UAD and must happen on the DSP in the carbon unit, and secondly I think I'm gathering that only "aax dsp" coded plugs will work for this.

2) If the latter part is true that only "aax dsp" plugins work for this, what companies work? Or is there a list somewhere of plugins that work? If it's basically the Avid ones plus bombfactory type stuff and just a small handful of others, it really wouldn't begin to compete with UA's library. If the best LA2A we've got was designed, like their current website, back in 2000, that's not exactly competitive.
__________________
Busy B
Reply With Quote
  #2  
Old 12-27-2020, 04:10 AM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 863
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

There is a reasonably up-to-day list here - https://www.dropbox.com/s/7h6tdr9ova..._DSP.xlsx?dl=0

Low latency DSP monitoring requires AAX-DSP plugins.
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2020.5. OSX 10.14.6. HDX1. DAD DX-32R. DADman 5.3.4.2. Mac Pro 2013. 10 Core 3.0gHz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. AJA XT IO. Sync HD. Dobly Production Suite 3.4.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-27-2020, 06:26 PM
BusyBoxSt7 BusyBoxSt7 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: TX
Posts: 63
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

Hmmmm, there's a few good things in there, and a lot of utility stuff, but it's pretty skimpy on the main stays like really good compression and EQ options (not great variety of comps/EQs/tape emulation, etc). It's good that Slate and Avid are trying to compete w/ Apollo, if for nothing other than keeping UA further ahead for now or maybe eventually lowering price (though they're still headed up). I don't really see Carbon catching up anytime soon, for music at least.

2 more HP outs, 8 more adats (at 48K), but can't use a 2nd (or 3rd, 4th, etc) unit and trading those little gains for a $4000 box that doesn't have plugs in the same league really. Plus the subscription issues, plus dealing with Avid who don't answer their phone unless you pay them more... I mean, you could almost swing an x8P and an outdated 8 or 8P for not much more if you shop hard. Then you have the 4 HP channels, 16 ADAT (even at 96K) + the ability to expand.... Not to mention better converters at least based on some measurements (probably doesn't matter severely but ....).

Oh, and you get a free DAW ("perpetually"), that even if not fully featured yet is at least a lot of fun just to try something pretty different. Avid's still trying to charge just for Pro Tools largely (and is doing so successfully). If Luna gets as complex as Pro Tools, it might pose a threat eventually because the rest of that ecosystem has been more focused on sound quality so far, which Avid has all but ignored plugs wise.
__________________
Busy B
Reply With Quote
  #4  
Old 12-27-2020, 11:32 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 863
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

No doubt the first thing that pops into the head of every listener is "thank goodness they used a UAD SSL channel strip".
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2020.5. OSX 10.14.6. HDX1. DAD DX-32R. DADman 5.3.4.2. Mac Pro 2013. 10 Core 3.0gHz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. AJA XT IO. Sync HD. Dobly Production Suite 3.4.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-28-2020, 02:30 AM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 994
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

It's an interesting competitive landscape. Competition is good!

I think the value proposition with Carbon is that the DSP plugins are for tracking rather than mixing, and of course there are a wide selection of plugins (for all DAWs) for mixing. Of course, it's less likely you're going to buy a Carbon and a UAD-2 Satellite just to get the UAD plugins, compared to an Apollo.

I'm looking forward to the hybrid engine being available on HDX.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-29-2020, 04:39 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,327
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

“I'm looking forward to the hybrid engine being available on HDX.”
+1

IF FIRMWARE for HDX? Will it be reversible? - $option for new, included Free with Avid WUP?
__________________
(Help us Help You)<<<click here
Reply With Quote
  #7  
Old 12-29-2020, 05:18 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 994
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

Quote:
Originally Posted by DetroitT View Post
“I'm looking forward to the hybrid engine being available on HDX.”
+1

IF FIRMWARE for HDX? Will it be reversible? - $option for new, included Free with Avid WUP?
I don't think anyone outside Avid knows the answer to this.

HDX firmware can be reset using the instructions here.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-30-2020, 05:56 AM
BusyBoxSt7 BusyBoxSt7 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: TX
Posts: 63
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

Quote:
Originally Posted by LDS View Post
No doubt the first thing that pops into the head of every listener is "thank goodness they used a UAD SSL channel strip".
So I guess you record in 16 bit because no listener ever expressed gratitude for 24 bit conversion? And I guess Yamaha HS8s the same as NS10s. I mean, they do look similar and the company selling them tells me they’re based on the originals.

According to price, both Avid and the market know their in-house plugs [aren’t desirable - I’ll be gentle]. One company charges less than $1 per plugin - that’s $50 to get the whole catalog, the other can charge ~$50/plug or $5200 (and that’s on steepest sale. People regularly spend $100 to even $300 per plug). Or how many times have any of us heard, “I’m thinking about buying some plugs on Avid’s website...” from anyone? Bueller? Bueller?
__________________
Busy B
Reply With Quote
  #9  
Old 12-30-2020, 06:14 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 863
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

Quote:
Originally Posted by BusyBoxSt7 View Post
So I guess you record in 16 bit because no listener ever expressed gratitude for 24 bit conversion? And I guess Yamaha HS8s the same as NS10s. I mean, they do look similar and the company selling them tells me they’re based on the originals.

According to price, both Avid and the market know their in-house plugs [aren’t desirable - I’ll be gentle]. One company charges less than $1 per plugin - that’s $50 to get the whole catalog, the other can charge ~$50/plug or $5200 (and that’s on steepest sale. People regularly spend $100 to even $300 per plug). Or how many times have any of us heard, “I’m thinking about buying some plugs on Avid’s website...” from anyone? Bueller? Bueller?

The majority of Avid plugins come free to the majority of Pro Tools users. The Avid channel strip, for example, is a direct port from a Euphonix System 5. Great sounding plugin. Great sounding desk! A million bucks worth so I'm lead to believe, found over the years in places like the recording studio in Sydney Opera House.

I don't really think I should feel like a plugin sounds bad just because it was free. Nor do I think UAD's emulation of a piece of hardware created by someone like Dave Derr has some kind of inherent advantage over a plugin directly created by Dave Derr himself. Sure, it might not have a GUI that resembles some piece of analogue hardware from yesteryear... but that is ultimately irrelevant isn't it? A huge chunk of that list of AAX-DSP plugins is the direct result of some of the greatest audio minds of our time. They are all plugins at the end of the day. Judging by the ears is all that matters... not the price tag, or the queue at the door, or how it looks, or how much a company tells us that plugin X accurately reflects hardware Y.
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2020.5. OSX 10.14.6. HDX1. DAD DX-32R. DADman 5.3.4.2. Mac Pro 2013. 10 Core 3.0gHz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. AJA XT IO. Sync HD. Dobly Production Suite 3.4.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-30-2020, 08:58 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,203
Default Re: Carbon plugins - what companies work?

Quote:
Originally Posted by BusyBoxSt7 View Post

According to price, both Avid and the market know their in-house plugs [aren’t desirable - I’ll be gentle].
No actually you'll be totally subjective only.
Starting a thread so you bitch about Avid plugin's is an interesting ploy, If you think UAD is such a superior product, posting here doesn't make much logical sense, does it ?
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2020.12 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Copy/paste plugins settings doesn't work on certain plugins yazoo Post - Surround - Video 0 08-04-2014 05:46 PM
Audio Suite plugins that work in 10, do they work in 11? David Sandwisch Windows 1 08-10-2013 09:14 PM
Categorizing Plugins By Companies Wavelabs Pro Tools M-Powered (Win) 5 01-19-2010 05:35 PM
PLUGINS problem - paid for factory plugins, DON"T WORK!! rhinostylee 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 07-28-2007 11:59 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com