Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 01-09-2019, 12:20 PM
ProtoolsLover ProtoolsLover is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: USA
Posts: 100
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by the.engineer View Post
I run a 2010 5,1 Mac Pro (see my profile for specs) and I’m bugged by a GUI lag that is driving me insane. I’ve just upgraded to 2018.12 on 10.13.6 and it’s still there. Avid know about it but that’s as far as they’ve got. Otherwise the 5,1 Mac Pro’s with the 3.46GHz 6-core are awesome.


Sent from my iPhone using Tapatalk
You need to upgrade your video card.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-09-2019, 12:21 PM
ProtoolsLover ProtoolsLover is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: USA
Posts: 100
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by KV626 View Post
Might be worth reminding that a 4,1 requires delidded CPUs. Although far from impossible, that's an extra step that needs to be taken with caution... A "true" 5,1 is a very simple upgrade by comparison.
Delided only for dual 6 core CPU’s

Deliding CPU’s is insanely easy.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-09-2019, 12:34 PM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 208
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by ProtoolsLover View Post
You need to upgrade your video card.
Hey ProtoolsLover, I have an AMD Radeon R9 280X 3072MB. That is upgraded...isn't it?
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
  #14  
Old 01-09-2019, 01:03 PM
ProtoolsLover ProtoolsLover is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: USA
Posts: 100
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by the.engineer View Post
Hey ProtoolsLover, I have an AMD Radeon R9 280X 3072MB. That is upgraded...isn't it?
I just googled that card and there seems to be a lot of issues with it due to power supply needs.

I can tell you that a 4.1 to 5.1 12 core MacPro with a comparable video card slays it. I don’t remember which Video Card I chose (will check when I get gone) but it enables me to run 2 34” ultra-wide monitors and I have zero issues graphically, and the computer screams. 31k Geekbench Scores.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-09-2019, 01:16 PM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 208
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Thanks for the info, would love to hear which graphics card you're using.

I did have an issue with power cables but got it sorted.
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
  #16  
Old 01-09-2019, 01:19 PM
tclash tclash is offline
Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Portland, OR
Posts: 251
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

I just put in a flashed AMD 7950 and I seem to be having less graphics lag, although I haven't really put it through its paces yet.
Reply With Quote
  #17  
Old 01-09-2019, 01:47 PM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 208
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by tclash View Post
I just put in a flashed AMD 7950 and I seem to be having less graphics lag, although I haven't really put it through its paces yet.
Would love to hear how you get on with after more extensive testing. I went for my current card as it has 2x Mini Display Ports which work with my 27" LED Cinema Display
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
  #18  
Old 01-10-2019, 04:10 PM
tclash tclash is offline
Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Portland, OR
Posts: 251
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by the.engineer View Post
Would love to hear how you get on with after more extensive testing. I went for my current card as it has 2x Mini Display Ports which work with my 27" LED Cinema Display
Did some more mixing today... The 7950 has definitely helped. I was running a stock GT120 and used to have a lot of GUI lag, especially when adjusting Soundtoys plugs (the Decapitator was the biggest offender), and those issues seem to have disappeared.

I use 1 DVI and 1 Mini Display port to run two 'vintage' 20" Apple LCD Cinema Displays, but the card has one more Mini Display port.

Not sure what these would run in the UK, but I got it off ebay for less than $200. It was flashed by the seller and supports boot screen.

Hope that's helpful.
Reply With Quote
  #19  
Old 01-15-2019, 10:22 AM
chipss36 chipss36 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Church Point la
Posts: 65
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

a few notes on the 5,1 dual processor , I have found its better to fill memory slots 123 then 567, leave 4 and 8 empty, geek bench scores jump up a great deal in doing so, and beat a few trash can Mac pros score wise now,
I run a macvidcards flashed 780ti card and it works well power wise just using the two 6 pin on backplane to 8 pin cables using the a EVGA PowerLink. and have my boot manager!
I tryed using pcie card for my ssd's messed up boot camp and removed my boot manager, and 3 days of issues...errr removed card.
the difference in speed from the old drive sleds that work perfect,and the outboard hard drive cards is not all that great, 400mbs, vrs 500. "ish"
never have I had issues with drive speeds using ssds anyway in pro tools. ...I just use the drive sleads now. plug the ssd directly in the backplane, run usb3 and usb-c cards and both work well. and I find useful, no issues.

anyway about the only thing I have found that even pushed this rig, cpu wise, is running a mastering program like isotope, on a big mix, not that I would master on a full*mix, anyway love my old Mac Pro, it beats a few trashcan Mac pros, on Geekbench, and has worked just fine on some pretty large mixes, with a bunch of plugs.

biggest problem is I still suck at mixing and mastering.....
Reply With Quote
  #20  
Old 01-15-2019, 11:02 AM
arche3's Avatar
arche3 arche3 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: New York, NY
Posts: 816
Default Re: Mac Pro 5.1 for PT 2018?

Quote:
Originally Posted by chipss36 View Post
a few notes on the 5,1 dual processor , I have found its better to fill memory slots 123 then 567, leave 4 and 8 empty, geek bench scores jump up a great deal in doing so, and beat a few trash can Mac pros score wise now,
I run a macvidcards flashed 780ti card and it works well power wise just using the two 6 pin on backplane to 8 pin cables using the a EVGA PowerLink. and have my boot manager!
I tryed using pcie card for my ssd's messed up boot camp and removed my boot manager, and 3 days of issues...errr removed card.
the difference in speed from the old drive sleds that work perfect,and the outboard hard drive cards is not all that great, 400mbs, vrs 500. "ish"
never have I had issues with drive speeds using ssds anyway in pro tools. ...I just use the drive sleads now. plug the ssd directly in the backplane, run usb3 and usb-c cards and both work well. and I find useful, no issues.

anyway about the only thing I have found that even pushed this rig, cpu wise, is running a mastering program like isotope, on a big mix, not that I would master on a full*mix, anyway love my old Mac Pro, it beats a few trashcan Mac pros, on Geekbench, and has worked just fine on some pretty large mixes, with a bunch of plugs.

biggest problem is I still suck at mixing and mastering.....
Interesting about leaving 2 ram slots empty. Is this much better? Or small improvement?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2018.4 to 2018.7 upgrade advice and experience chuckwow Pro Tools 2018 6 09-21-2018 11:09 AM
Macbook Pro 2018 w/ UAD Apollo 8p and PT 2018.7 Performance Issues Dudiester Pro Tools 2018 5 08-12-2018 08:33 AM
OS 10.13.5 - will PT 2018.4 or .5 work well or stay with 2018.13? blankpro Pro Tools 2018 4 07-11-2018 07:22 PM
Pro Tools 2018.3 / 2018.4 crashing when switching window configurations matthewmkb macOS 0 06-27-2018 06:33 AM
Upgrading from 2018.1 to 2018.3 with Application Manager lm183902 Pro Tools 2018 2 03-19-2018 04:41 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com