Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-10-2012, 03:36 PM
MLH Studios Inc. MLH Studios Inc. is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bowling Green OH
Posts: 6
Default Re: Pro Tools Track Input Monitoring???

Hook Sound: Ok found that option, clicked it but still doing samething. Is there a location somewhere to turn just the record fader down? if all else im probably just going to get a Headphone amp to run the output via that way instead of back into the mixer. Im starting to remember now why I stopped using pro tools years ago lol
Reply With Quote
  #12  
Old 03-10-2012, 06:08 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is online now
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,084
Default Re: Pro Tools Track Input Monitoring???

Try turning it down when it's Red, ie in Record.

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #13  
Old 03-12-2012, 05:12 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 2,952
Default Re: Pro Tools Track Input Monitoring???

You set the fader at one position when it's in playback, and another when it's rec-enabled.

You must also select the "auto input monitor" option instead of "Input only monitoring" (I don't remeber wich menu), or you wont hear it playback.

I used to do this all the time. I'm talking about vocals now. Mute the recording track when recording and feed a direct signal from the pre to the performer. I found that even at the smallest buffer size I had, 128, the combination of direct sound (the voice in your head) and a slightly delayed monitoring from PT gave a unpleasant effect in the headphones. Not really flanging, but similar. I found that the direct signal alone has a much more "present" feel, and the feel when you record vocals is important. Not everyone believes me on this, but try it.
Reply With Quote
  #14  
Old 03-13-2012, 11:03 PM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,721
Default Re: Pro Tools Track Input Monitoring???

Quote:
Originally Posted by MLH Studios Inc. View Post
Dizzi45Z: will try your first method shortly, but wouldnt running at a lower buffer practically eliminate previewing the projects ideal mix since the effects become inactive? You basically have to wait till everything is recorded to here the polishings or alternate buffers often
The effects do not become inactive unless you are in Low Latency Mode.

Don't confuse Low Latency Mode as the same thing as turning your Hardware Buffer size (in Playback Engine) to lower settings (like 128 or lower). Those are two different things.

With Low Latency Mode, you could have your Hardware Buffer size set high. This would be the thing to do if your computer is choking with 128 or lower buffer settings.

If you have Low Latency Mode off and low Hardware buffer sizes, then you will get low latency and your plug-ins will stay active. This is the best option if your computer can handle it.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools 12.8.3 HDX Mac OS 10.12.6
Mac Pro Quad 3.2 Nehalem with 32 GB RAM
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Track Input monitoring!? realizment macOS 9 11-04-2013 01:51 AM
Monitoring input and track during playback simonyeah Post - Surround - Video 5 09-24-2012 03:07 PM
track input monitoring vin7 Pro Tools 10 6 08-28-2012 07:08 PM
Single track Input Monitoring?? sylviesongs macOS 1 09-19-2011 01:41 PM
Track Input Monitoring Toggle? Jamie Smith ICON & C|24 2 05-10-2007 05:12 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:24 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com