Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-14-2016, 11:00 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,118
Default Slowing Down Of Separate Clip....

I'm working on a long narration, almost one hour. The client has asked me to separate each sentence by 1 second and each paragraph by 2 seconds. Easily done with Nudge, so not a problem. However, there was also a request to remove each and every breath. With all the separations, edits and replacements, additions and pickups in the narration, there are an inordinate - at least for me - amount of Clips on the Timeline, something on the order of 1,000 or more.

Everything is working at the same speed in Pro Tools as it ever has with just a few Clips on the Timeline with the exception of one thing. As the number of Clips builds up, the time it takes from pressing "B" and the Clip actually separating goes up, quite noticeably. If I highlight a section and Delete, no issue, the highlighted section is gone. No other function I use in Pro Tools slows down as the Clips mount up.

Windows 8.1, Pro Tools 12.5. I rolled back to 12.4, same issue. All Avid optimizations - and more - done and done. No other issues, PT runs fine.

Anyone else seeing this?
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #2  
Old 04-14-2016, 12:19 PM
Bob L's Avatar
Bob L Bob L is online now
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Denver, CO
Posts: 513
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

I recall a similar situation in a FCP facility, where one of the editors was suffering from really long timeline refreshes after doing anything. The database was indexing after every move. Consolidating to reduce the number of clips helped a lot.

Is it possible/practical for you to try that?
__________________
Bob
"Without a song,
The day would never end..."
Reply With Quote
  #3  
Old 04-14-2016, 04:00 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,118
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

Further point, I have 16 gb of RAM and disk cache is 4 gb and a Core i7.

Bob, thanks for the reply. Can't consolidate until the project is finished, quality controlled and approved.

As I said, everything else except the Separate Clip command works at the proper speed.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #4  
Old 04-14-2016, 04:12 PM
Bob L's Avatar
Bob L Bob L is online now
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Denver, CO
Posts: 513
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

Mmmkay....

How about breaking down the session into smaller ones? As you've observed, as the number of clips increases the system speed decreases.
__________________
Bob
"Without a song,
The day would never end..."
Reply With Quote
  #5  
Old 04-14-2016, 10:11 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,118
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

Bob, again, thanks for the reply. The system speed is not decreasing, certainly not in any appreciable way, just the separate at cursor command. I'm now over 1,500 clips on just one timeline and there is a very slight lag opening the Clip Gain Menu with Right Click, but as I said, everything else except separate at cursor is acting the same as a session with a few clips in it.

I'll live with it as it's not by any means a major - or even minor - inconvenience. I just click and drag and delete instead of B. I was curious if anyone else had noticed this happening.

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #6  
Old 04-14-2016, 10:25 PM
soybalm soybalm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: usa
Posts: 617
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

Shut off Elastic audio if it's on. I would try to make a bunch of clips separate files. Just add a pre and post length to maintain continuity with good margins of error. Copy the track you have now and just deactivate the track. You'll still have the original file but the copy will be consolidated or made into separate files.
You should be using two tracks anyways for a speedier, referenced work flow.
__________________
Dave Cournoyer-guitarist-project studio
Mac Mini late 2012, i7, Sierra
16GB PT10.3.10HD PT12.5.2
Apogee Mini-Me firewire.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-15-2016, 10:34 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,118
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

Dave, thanks for the reply.

Never use Elastic Audio, so it's not on.

Duplicated the track, made the dup Hidden & Inactive and consolidated the edits into about 25 Clips with a total duration of about 22 minutes and 16 other Clips on another track with a total duration of about 29 minutes.

Tried "B" on a Clip. Same slow down.

Saved Copy In - copying all audio - opened the new session, deleted the Hidden & Inactive Tracks, Cleared and Deleted all Unused Files and now the session is back to separating Clips at a normal "speed".

All good, I have a session with all the edits and a new session with consolidated files and can go back and forth as necessary.

Thanks to all for your suggestions.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #8  
Old 10-21-2017, 09:26 AM
Prabha Prabha is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Santiago, Chile
Posts: 85
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

I just had the same problem. So anoying.

Try under Setup > Preferences > Editing > UNCHECK "Separate clip" Operates on All Related Takes

Worked fort me!! Hope it does for you.
__________________
PC i56600K 3.5Ghz 16Gb ram
Win 7 64
SSL MX4
Reply With Quote
  #9  
Old 10-21-2017, 10:40 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,797
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

This thread is 1 and 1/2 years old so I hope he has found a fix hehe

Thanks for posting the info so others can find it.
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #10  
Old 08-22-2019, 04:49 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,118
Default Re: Slowing Down Of Separate Clip....

Quote:
Originally Posted by Prabha View Post
I just had the same problem. So anoying.

Try under Setup > Preferences > Editing > UNCHECK "Separate clip" Operates on All Related Takes

Worked for me!! Hope it does for you.
And...yes after over 3 years, I saw this reply when this was happening again. And yes, the solution worked for 2019.6.

In my defense, the project I was having issues with got finished in 2016 and, since I rarely have more than a couple of clips I'm editing, didn't raise it's head much until yesterday when I had a lot of clips I was editing. So I searched for my old thread and found the answer. Thanks Prabha!
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
x form rendering blank files when choosing clip by clip audiosuite dj_grimmace AAX Plug-ins 2 06-21-2017 11:29 AM
x form rendering blank files when choosing clip by clip audiosuite dj_grimmace Pro Tools 11 1 03-04-2017 12:35 PM
Separate clip creates short "fade out" PrimozVozelj Pro Tools 10 4 04-12-2016 04:36 AM
Separate clip/region with a group of drum tracks has a 2-3 second latency. broken81 Pro Tools 10 4 03-17-2014 05:55 PM
Finally separate clip muting available :-) mrpollack Windows 5 10-27-2011 08:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:48 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com