Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-24-2017, 08:30 PM
hutchins86 hutchins86 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: USA
Posts: 1
Default Midi Sustain Problem in Pro tools 12

SOMEBODY HELP!!! Whenever I record long drawn out notes with my midi keyboard they sound fine and record. BUT! When I play back the recording the notes are short stacatto! What do I need to do?!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-25-2017, 11:50 AM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,210
Default Re: Midi Sustain Problem in Pro tools 12

Can you verify whether or not Pro Tools is recording sustain info?
__________________
Help Us Help You



Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2019.6
Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2017, 01:42 PM
lesbrunn lesbrunn is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Accra, Ghana
Posts: 576
Default Re: Midi Sustain Problem in Pro tools 12

Quote:
Originally Posted by hutchins86 View Post
SOMEBODY HELP!!! Whenever I record long drawn out notes with my midi keyboard they sound fine and record. BUT! When I play back the recording the notes are short stacatto! What do I need to do?!
You could also check this:

Try 'Remove Duplicate Notes' in the Event menu. If it corrects the playback, it could be that PT is seeing duplicate midi ports. This happens with certain midi interfaces. Untick the culprit in MIDI Devices, and the problem should stop if this is what is causing your issue. If this solves your problem, you should untick the duplicate ports whenever you trash your prefs.
__________________
X99 | i7 5820 | 64GB GSkill DDR4 | Nvidia GTX 950 | Samsung 950 Pro 256GB | Kingston 120GB SSD | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung MZ7PD256HAFV-000H7 SSD 256GB | WD Black 1TB x2 | G-Drive 4TB | Audient ID14 | PT12.8.1 | Windows 10 Pro
Reply With Quote
  #4  
Old 03-27-2017, 05:45 AM
7thheaven 7thheaven is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Schaumburg, IL USA
Posts: 107
Default Re: Midi Sustain Problem in Pro tools 12

I am aware of this bug. It tracks fine, but on playback it does not work correct. Turn off the overlay (Midi Merge) option in the transport window. It works for me. But this bug does exist.
__________________
Richie- 7th heaven
www.7thheavenband.com
Reply With Quote
  #5  
Old 01-12-2019, 06:50 PM
sfmpoit957 sfmpoit957 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Canada
Posts: 2
Default Re: Midi Sustain Problem in Pro tools 12

Hi all,
I'm new to the AVID tools and forum. I've been practicing music for over 40 years, but just recently bought the hardware to be able to record some of my songs, so this is fairly new to me.
I'm having the same sustain issue in that I can hear the sustain when I record and I can see it visually on the track, however I do not hear it during play back nor when I export the song. The only time I can hear the sustain is when I hold down the sustain pedal. So the only solution so far is to hold down the sustain pedal indefinitely which doesn't give the best effect as you can imagine.
I have looked through the Pro Tools manual and the online posts and have tried the "remove duplicate notes", using "midi merge options" (all options: Latch, Touch, or Latch until Next Event give the same result, whether midi merge is enabled or disabled).

My have also tried playing around with the various midi and controller settings on the keyboard itself without success. However given that I can hear it well in ProTools, I don’t think the problem is with the instrument.
My Interface:
- Focusrite Scarlett 2i4
- Focusriteusbininstaller4.36.5-612 (latest)
- AVID
- Pro Tools First (v2018.7.0)

Intruments/tools:
- Yamaha W7 keyboard (attached through midi cables), this is an older keyboard.
- Boss DR670 drum box (attached either through midi or jack for audio track)
- Behringer, XM8500 mike (attached through standard jack)
- Sustain pedal (standard Roland sustain pedal for pianos/keyboards)

For some reason, Sandra Lite didn't work (giving me blank screens), so I uploaded a POC report from Everest in *.pdf.

Any help would be greatly appreciated.
Thanks
Moe
Attached Files
File Type: pdf EVEREST Report.pdf (675.4 KB, 0 views)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with MIDI Merge on - sustain events ChrisSimon MIDI 13 10-18-2017 03:57 PM
Help midi sustain problem weezamiah MIDI 3 05-21-2014 04:21 PM
MIDI Sustain Problem In Playback digijohn macOS 2 06-11-2013 07:27 AM
MIDI sustain problem djcream 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-30-2011 11:09 AM
Problem with recording MIDI piano sustain pedal Chris7514 MIDI 5 06-11-2008 01:56 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com