Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-25-2015, 06:53 PM
teleguy2 teleguy2 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Southern California, USA
Posts: 28
Default Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Ok. I've already searched the forum, and even with an identically named thread, didn't feel it answered my question.

[sidenote- I tried to download and install Sandra-didn't work and wouldn't install, so, I moved on. Here's the best info I could compile.]

ProTools 10.3.9 with a Focusrite Scarlett 18i20 and a Presonous Faderport.
Windows 7, Processor Intel(r) Xeon(r) CPU E31245 @3.30 GHz 3.30 GHz, 8 GB Ram, 64 bit OS


Alright, so, I'm getting this error message "Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate."

It's not happening all the time, but in just the last day or two it's been popping up.

The session will not allow me to do anything that involves playing or recording audio once this message pops up. If I restart the program, it seems to work, but eventually it comes back.

I'm not sure where to start at this point.

Thanks for any and all help.

Sincerely,

Steve "Couldn't Install Sandra" G.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-26-2015, 08:34 AM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,606
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

All drivers up to date? Have you tried the basics of trashing databases and prefs? What about disconnecting all other peripherals except your interface?

Are you changing samples rates between sessions?

Is the Focusrite Scarlett set as your main audio interface for your computer as well?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-26-2015, 10:29 AM
Christian.Focusrite's Avatar
Christian.Focusrite Christian.Focusrite is offline
Focusrite
 
Join Date: Aug 2014
Location: Los Angeles
Posts: 80
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Hello teleguy2,

As Benoni mentioned "Is the Focusrite Scarlett set as your main audio interface for your computer as well" If this is true, your windows sound preferences also need to have matching sample rates. The advanced tab for the Scarlett's properties within windows sound preferences should take you to the sample rate menu.

Also open MixControl and be sure the sync source is set to internal.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-26-2015, 10:37 AM
teleguy2 teleguy2 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Southern California, USA
Posts: 28
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Benoni (and Christian)

Thanks for your response and good questions.

>All drivers up to date? Yes.

>Have you tried the basics of trashing databases and prefs? Nope. Gonna do that now.

>What about disconnecting all other peripherals except your interface? If the problem were constant, this would make sense, but it isn't happening all of the time. But, yes, I did try diconnecting.

Are you changing samples rates between sessions? No. I always leave it the same.

Is the Focusrite Scarlett set as your main audio interface for your computer as well? Yes.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-26-2015, 11:03 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,083
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Also, try making your onboard soundcard the default for Windows audio/sounds and leave the Scarlett for Pro Tools only.

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #6  
Old 06-26-2015, 01:15 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,606
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

My preference is to do as The Weed says and have my interface separate from computer audio. That could be why you are having issues, Windows may be trying to take over the driver.

But if you like it as your PC interface do as Christian.Focusrite says and check that your sample rates match.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-26-2015, 01:47 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,629
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
Also, try making your onboard soundcard the default for Windows audio/sounds and leave the Scarlett for Pro Tools only.

Cheers,
Ditto^^^ and have you done all the required system tweaks(especially disabling Power Management on all USB ports, aka "USB Root Hub" in Device Manager)?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate. sleeptalken Windows 5 02-26-2014 09:26 AM
Problem detected with audio clock. Check clock source and sample rate are correct mongrel8686 Third Party Interfaces 11 08-01-2013 08:42 PM
Problem detected with audio clock. Check that your clock source and sample rate are c Solow1nonly 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 07-06-2011 08:22 PM
problem detected with audio clock. check that your clock source and sample rate are c angeleda 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-05-2010 07:09 PM
"Problem detected with audio clock. Check that your clock source and sample......... ASD15 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 03-26-2010 03:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:33 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com