Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-14-2013, 01:32 PM
sleeptalken sleeptalken is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Georgia
Posts: 3
Default Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

I recently installed Pro Tools 10 HD about a week ago. Every time I try to record or playback anything I get this error that says "Problem detected with audio clock. Check that your audio clock and sample rate are correct."

I've gotten the error to go away TWICE by changing buffer sizes, # of processors, cpu usage, and cache size. However, it never fails for this error to come back if I ever decide to exit Pro Tools.

Audio clock is set to INTERNAL, sample rate is 48 kHz.

If I need to provide more information please let me know. I'm eager for this frustration to leave me.

__________________________________________________ __________________________________________________ ____

Toshiba Satellite L505, 4GB ram, i3 processor, "Realtek High Definition Audio", Windows 7 x64, MBox Mini 2, Pro Tools 10 HD version 10.3.0.28
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2013, 01:42 PM
sleeptalken sleeptalken is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Georgia
Posts: 3
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Okay, I've got the play back working with THIS setting:

Buffer Size: 1024
Processors: 2
Cpu Usage: 99%
Ignore errors: [x]
Delay compensation engine: None
Cache size: 256

Then when I restarted, it won't work again. I'm beginning to give up on pro tools.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-14-2013, 03:29 PM
sleeptalken sleeptalken is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Georgia
Posts: 3
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Can someone please help me?
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2014, 11:55 AM
DPA DPA is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 13
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Oh ya - what a help ! I just purchase a Scarlett & and come to find out ,after all these years ,it still wont work with my P-Tools 9. I too am considering alternatives after many years of Pro Tools heartache.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-26-2014, 05:30 AM
Terry Wetzel Terry Wetzel is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Douglasville, Georgia
Posts: 1,408
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Just a guess but I get the same clock message with the Scarlet 2i4 and Pro Tools 9.0.6. Make sure that your current interface session settings match the settings set up in PT's, (I.E.) 44.1 or 48. Also turn off sounds in Windows. Like I said, just guessing. I hope this helps.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-26-2014, 09:26 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,630
Default Re: Problem detected with audio clock. Check your clock source and sample rate.

Help us Help You - READ THIS Before Posting!
Awfully tough to offer help with so little info. Some observations:
i3 is a budget processor and Pro Tools needs POWER.
4GB of RAM is dead minimum for running Windows, never mind PT.
Are you recording to a separate(and approved) hard drive?
Have you done ALL the REQUIRED system tweaks?
I bet your budget laptop has integrated graphics-not good for PT.
Not every sound card works(a real interface is a better option).
Audacity or Reaper might be a better option for this laptop

to DPA, if you haven't yet, you need to start your own thread and include a Sandra report on your system. Without that, nobody can help
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem detected with audio clock. Check clock source and sample rate are correct mongrel8686 Third Party Interfaces 11 08-01-2013 08:42 PM
Problem detected with audio clock. Check that your clock source and sample rate are c Solow1nonly 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 07-06-2011 08:22 PM
problem detected with audio clock. check that your clock source and sample rate are c angeleda 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-05-2010 07:09 PM
Error: "Problem detected with audio clock. Check that your clock source and sample... mongo_man 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 28 05-01-2010 06:08 AM
"Problem detected with audio clock. Check that your clock source and sample......... ASD15 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 03-26-2010 03:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com