Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #911  
Old 08-02-2010, 09:53 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Thanks for the info. Even if I found an HD core card cheap, I'm starting to see where that money might be better put to other things. I'll be really thinking about what I want to do.
Reply With Quote
  #912  
Old 08-03-2010, 12:07 AM
yamlan yamlan is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: In front of a computer screen
Posts: 238
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Quote:
Originally Posted by Bob Olhsson View Post
It depends entirely on what you are trying to do. For a home studio where you are almost never recording more than two or three performers at the same time and not under heavy time constraints, HD is usually going to be overkill.

When you NEED HD is when you also need a full on studio with a console, 50 mikes in the locker and the meter is running at $100+ an hour.

I'm not sure why people get so hung up on bragging rights.
Obviously HD works for studios that feel they need it. The general feeling 'round here is that, regarding this thread, LE users don't need HD. How do I know this? We bought LE. We would, however, like to have what has been asked over and over on a forum that has smack down virtual fist fights about a better LE.

Reeeeeally want me to upgrade to HD? Make the entire package the price of an 003. Now that would be special.
__________________

Reply With Quote
  #913  
Old 09-26-2010, 07:25 AM
akewldewd akewldewd is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Englewood Florida
Posts: 21
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Quote:
Originally Posted by Keybeeetsss View Post
OK, let's say u hav a session with 22 stereo tracks; In LE, that'd be 22 tracks because it doesn't go by voice count; In HD, that'd be 44 voices; Now, u'd still have 52 voices left in HD, depending upon how u use RTAS; but, the use of RTAS on AUX as well as VI's takes away voices; so say u have 5 VI's open, good-bye 10voices (stereo)...

LE, 22 stereo is 22 tracks with 26 stereo tracks left regardless to how many VI's or aux, RTAS u use...
In my older protools le 6.1 with digi 001 a stereo track used two voices. If I ran out of room, I could convert a stereo track to mono and add another track. I just moved up to pt 8, perhaps it is different now?
Reply With Quote
  #914  
Old 09-26-2010, 02:12 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,091
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Yes, there are no more voices in LE, just track count and you get 48 tracks mono or stereo. (If you search under User Name Shan there is a way to up the count to 96, but my memory isn't up to the task today.)

DV Toolkit 2 and Music Production Toolkit 2 up it to 64 tracks. The Complete Production Toolkit ups it to 128 tracks.

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #915  
Old 09-26-2010, 11:40 PM
nerhal nerhal is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: puyallup, wa
Posts: 263
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

hello. so I am interested in pro tools HD for a couple reasons and want to know the benefits it has to LE. I heard if you get the hd cards you can record with no latency and also it frees up your ram so it can be dedicated to cpu tasks and plug ins? also what is the difference to audio quality? I mean it is pro tools HD what is so HD about it compared to LE? I heard in LE it doesn't clip as easily as HD and that they are both built around different codes LE 32bit , HD 48bit? what is the difference there? I have heard plenty of LE sessions and a few HD systems and from what I can tell the HD usually ends up sounding clearer and with higher headroom. could that be because of what they were built off of as a program? I am curious before I go and spend the ridiculous investment into an HD rig?

I also want to know the difference between the different HD interfaces such as 192 I/O.

what I am looking for is to be able to record at least 16 tracks at once using a C|24 and an HD interface with pro tools HD with its cards at least an HD2. what would I all need. I don't want to talk to a guitar center rep they are idiots.
__________________
AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor 3.21GHz
Gigabyte GA-790XTA-UD4
Total Memory : 4GB DIMM DDR3
Memory Bus Speed : 2x 670MHz (1.34GHz)
western digital black (1TB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache) : 932GB (C:)
western digital black (1TB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache) : 932GB (D:)
Memorex DVD+-RAM 550L v1 (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (G:)
Windows 7 Ultimate 6.01.7600 x64
gateway 24inch hdmi dvi HD monitor
pro tools LE 8.0.4
Reply With Quote
  #916  
Old 09-27-2010, 08:42 AM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,312
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

The biggest limit on audio quality is the analog to digital conversion process. There are also some plug-ins that are only available for HD.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Georgetown Masters 615 254-3233
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #917  
Old 09-27-2010, 08:49 PM
nerhal nerhal is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: puyallup, wa
Posts: 263
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

u did not really answer my questions
__________________
AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor 3.21GHz
Gigabyte GA-790XTA-UD4
Total Memory : 4GB DIMM DDR3
Memory Bus Speed : 2x 670MHz (1.34GHz)
western digital black (1TB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache) : 932GB (C:)
western digital black (1TB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache) : 932GB (D:)
Memorex DVD+-RAM 550L v1 (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (G:)
Windows 7 Ultimate 6.01.7600 x64
gateway 24inch hdmi dvi HD monitor
pro tools LE 8.0.4
Reply With Quote
  #918  
Old 09-27-2010, 09:18 PM
leester1172 leester1172 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Cape Coral
Posts: 20
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Native!!!!!!
Reply With Quote
  #919  
Old 11-06-2010, 06:05 PM
100595 100595 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne Australia
Posts: 13
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Found this interesting in light of Pro Tools HD Native
But more interestingly Pro Tools 9 Crossgrade with 96 tracks and latency correction
Have any of you working natively off your CPU considered these options?
If so do they answer your prayers?

I myself am an LE user and considering an upgrade, but not there's no hardware restrictions and an ability to run up to 126GB of memory on my Win7 native seems desirable.
Native HD, perhaps?
I'm interested to know how native really runs in a professional setting because my LE system has choked many times before, I must admit.
Reply With Quote
  #920  
Old 11-24-2010, 08:31 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,890
Default Re: Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion

Quote:
Originally Posted by 100595 View Post
an ability to run up to 126GB of memory on my Win7 native seems desirable.
.
Desirable, but not reality.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.5 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Say what you want, but AVID allows great open-discussion & community kaiserpathos General Discussion 8 06-14-2011 04:49 PM
Open for discussion: freedom, openess provides profit and innovation TCM General Discussion 1 05-29-2010 03:08 PM
Pro Tools LE to HD upgrade special: Open discussion Tony Cariddi 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 194 01-11-2010 10:04 PM
Open discussion: iLok. All welcome. RobMacki Pro Tools TDM Systems (Mac) 80 10-13-2004 08:51 PM
IK Upgrade Special Joe Evans 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 13 04-11-2004 04:49 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:40 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com