Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > AAX Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-10-2020, 01:02 PM
TrentWilliams TrentWilliams is online now
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 841
Default Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

EDIT:
This issue has been resolved.

EDIT:

Waves Response:

"On OS’s Mojave and Catalina, the latest version of Waves Central (11.0.55 | 2020) can sometimes hang during installation/activation, when USB devices are connected to the computer.
We are working to fix this issue as soon as possible and will let you know once it's fixed".



Hey everyone,

Since updating Waves Central today to 11.0.55 I am no longer able to launch PT or Waves Central if my NVME drives are connected *PT will hang as soon as it tries to load WaveShells. As soon as I disconnect those drives PT and WC both launch without issue. If I pull all WaveShells out of my plugins folder, PT will launch with NVME drives connected.

I can launch PT without the NVME drives attached, then launch a Waves plugin, it will open fine. If I mount an NVME drive, then launch a Waves plugin PT will hang and freeze.

Something has changed after this update which is stopping Waves from mounting plugins if an NVME drive is attached.

Feeling frustrated.

Curious if anyone else can recreate this?

T
__________________
Pro Tools 2019.6|Ultimate, UAD Apollo 8, UAD Octo+Quad Satellite, UAD Apollo Twin Quad Core, Focusrite 8PreXiMac 27" Late 2013 - 3.5GHz i7 - macOS 10.14.4 • RAM 32GB DDR3, GPU NVidia GTX 780M 4GB

Last edited by TrentWilliams; 03-08-2020 at 06:48 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-10-2020, 03:09 PM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,210
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

Not having the exact scenario with PT (no Waves installed on that box), but can't launch Waves Central 11.0.55 here on another Mac. It hangs with the progress bar around half way. Don't have any NVME drives, but have a USB3 external SATA SSD. Didn't think to disconnect that, but will give it a try next time I'm near the Mac. Reported to Waves this afternoon.
__________________
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x Komplete Audio6 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win10 (x64 2004)
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x 828mkII ADA8200 MTP-AV 2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6
Reply With Quote
  #3  
Old 02-11-2020, 01:25 AM
Stephen Bond's Avatar
Stephen Bond Stephen Bond is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Bedfordshire, United Kingdom
Posts: 1,141
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

11.0.55 running AOK here and Pro Tools thereafter.

Tried trashing prefs? This seems to fix such issues the majority of the time.

Stephen
__________________
Save an additional 10% off any purchase at Waves!

https://www.waves.com/r/9zsnwd
Reply With Quote
  #4  
Old 02-11-2020, 01:49 AM
TrentWilliams TrentWilliams is online now
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 841
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

Quote:
Originally Posted by ChuckS View Post
Not having the exact scenario with PT (no Waves installed on that box), but can't launch Waves Central 11.0.55 here on another Mac. It hangs with the progress bar around half way. Don't have any NVME drives, but have a USB3 external SATA SSD. Didn't think to disconnect that, but will give it a try next time I'm near the Mac. Reported to Waves this afternoon.
Thanks for the confirmation. Yeah these drives are external NVME SSDs. Same thing happening, progress bar gets to about 80% then hangs and freezes. I've messaged Waves, but haven't heard back.


Quote:
Originally Posted by Stephen Bond View Post
11.0.55 running AOK here and Pro Tools thereafter.

Tried trashing prefs? This seems to fix such issues the majority of the time.

Stephen
Thanks for the feedback. Yip, i've trashed prefs, cache files, and reinstalled etc .. as well as reformatting the SSDs. Something's changed during the latest Waves Central update .. at least for me. I can operate @ 100% without WaveShells in my plugins folder.

I've also noticed in activity monitor there are three processes titled 'wle' which are hung and cycling @ 100% CPU ea. As soon as a quit those processes Waves Central launches, but no activations are detected.

If I roll back to Waves Central 11.0.50 it will launch fine with SSD drives attached, however, Pro Tools will hang on launch when it tries to load WaveShells.
__________________
Pro Tools 2019.6|Ultimate, UAD Apollo 8, UAD Octo+Quad Satellite, UAD Apollo Twin Quad Core, Focusrite 8PreXiMac 27" Late 2013 - 3.5GHz i7 - macOS 10.14.4 • RAM 32GB DDR3, GPU NVidia GTX 780M 4GB

Last edited by TrentWilliams; 02-11-2020 at 02:26 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-11-2020, 02:52 AM
TrentWilliams TrentWilliams is online now
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 841
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

This from Waves Support:

Thank you for contacting Waves Tech Support.

On OS’s Mojave and Catalina, the latest version of Waves Central (11.0.55 | 2020) can sometimes hang during installation/activation, when USB devices are connected to the computer.
We are working to fix this issue as soon as possible and will let you know once it's fixed.
__________________
Pro Tools 2019.6|Ultimate, UAD Apollo 8, UAD Octo+Quad Satellite, UAD Apollo Twin Quad Core, Focusrite 8PreXiMac 27" Late 2013 - 3.5GHz i7 - macOS 10.14.4 • RAM 32GB DDR3, GPU NVidia GTX 780M 4GB
Reply With Quote
  #6  
Old 02-11-2020, 05:23 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,048
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

Is it possible to have Waves Central NOT auto-update?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 02-11-2020, 01:44 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,048
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

Just opened WC and it auto updated. So far no problems as cited here; then again I don't have any nvme drives whether internal or external.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #8  
Old 02-17-2020, 05:06 AM
simon.a.billington simon.a.billington is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Australia
Posts: 783
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Just opened WC and it auto updated. So far no problems as cited here; then again I don't have any nvme drives whether internal or external.
Yeah, I don’t think the problem is Central itself.

Hang in there, have faith. I think we can pretty much guarantee that there would be quite a few users using external NVMEs with Waves and ProTools. That should make this issue a bit of a priority fix for Waves.

I just can’t say how high on the priority list it would be.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-07-2020, 10:06 AM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,210
Default Re: Waves Central 11.0.55 Hanging PT on Launch

New Waves Central available - no more hang with external drives on Mac.
__________________
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x Komplete Audio6 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win10 (x64 2004)
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x 828mkII ADA8200 MTP-AV 2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools missing V9 plugins from Waves after updating Waves Central williamg AAX Plug-ins 4 12-14-2019 05:54 AM
Waves Central K.I. AAX Plug-ins 62 01-01-2016 07:52 PM
Vocalign Pro hanging on protools 9 launch. broken81 Pro Tools 9 0 11-08-2010 04:33 PM
Pro Tools LE 7.3.1 Hanging on Launch oldwease 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 03-01-2007 06:19 AM
First session load after launch hanging... Bermaster 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-19-2003 06:28 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:52 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com