Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-24-2014, 01:52 AM
Puresonics Puresonics is offline
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: UK
Posts: 4
Default PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

Hi

Just upgraded to PT 11.3 (HD) with Orion 32 - audio I/O is fine - on Mac Pro running 10.10.1

My Digidesign Midi IO is recognised (amazingly) in Audio/Midi set up and can play 'stand alone' VIs and can also play VIs in Vienna Ensemble Pro 5

BUT I can't play midi in Pro Tools.
There's no connection inside PT.
If I insert a VI with it's own GUI keyboard it plays when I touch it on screen or if I draw in some notes on the arrange page, but not from the Midi IO.
I can set the Instrument channels to the relevent hardware instruments listed in Audio/Midi set up and when I play my Moog the audio runs through the Instrument strip but there's no midi ?

Also I can't play one hardware intrument from any other - ie I cant play my Moog from my master controller even though I can see the lights flashing on the 'in' side of the Midi IO.

I've re-set the Midi I/O - unplugged it's USB cable - trashed it's preferences - reinstalled it's driver - repaired permissions - re-booted many times

Not sure what else to try

Any ideas would be great !

Regards

Lee
Reply With Quote
  #2  
Old 12-24-2014, 02:36 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,728
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

Hi

Just to be sure - You have rec enabled the track and you have gone into the Settings - i/o and pressed default on all tabs aswell as input and output options?

And make sure that midi thru is checked.

I am not in the studio right now so I can't check all the settings we have but I'm sure someone will jump in here who have their setup infront of them

Best of Luck
Merry Christmas
Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #3  
Old 12-24-2014, 08:36 AM
Puresonics Puresonics is offline
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: UK
Posts: 4
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

errr......

I don't know what I've done today but it's working again

Reply With Quote
  #4  
Old 12-24-2014, 01:21 PM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,156
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

Quote:
Originally Posted by Puresonics View Post
errr......

I don't know what I've done today but it's working again

I have had this happen in several versions.. I restart and it works again fine.. Doesn't happen too much though.

G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2019.6 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid HD IO
Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Mojave 10.14.5, Digital Performer 9.5, Logic Pro X 10.4.6
Reply With Quote
  #5  
Old 12-24-2014, 02:32 PM
Oliver M Oliver M is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Europe
Posts: 937
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

One simple advice which saved my butt since years:

Keep a copy of the following files (and make sure they are in the right location) prior to installing or updating a PT version:

~/Library/Audio/MIDI Configurations/Default.mcfg
yourHD/Library/Audio/MIDI Drivers/DigidesignMIDIIODriver.plugin

The first file makes sure you use the same MIDI I/O settings, the second one needs to be in place so that it gets updated by the PT installer. If no DigidesignMIDIIODriver.plugin is present the PT installer won't update it NOR install one!!
Reply With Quote
  #6  
Old 01-22-2015, 01:46 AM
Mano Mano is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Netherlands
Posts: 270
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

Today I had the same problems after upgrading my MacPro to Yosemite and PT 11.3,
The upgrade caused loss of the midi io device driver.
Just go to support and find the latest midi io driver and install it.
The latest possible driver i was able to find was version 9.0.

After installation restart your Mac.
All is fine now !
Reply With Quote
  #7  
Old 01-22-2015, 12:51 PM
Oliver M Oliver M is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Europe
Posts: 937
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

The latest stand alone installer available is v9, yes but the PT 10 installer updates the MIDI I/O Driver to a higher build. I have no idea if it actually comes with changes but I think the newer the better?!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-22-2015, 09:59 PM
WorldStudios WorldStudios is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Sweden
Posts: 788
Default Re: PT 11.3 - Yosemite - Digidesign Midi IO - can't play midi in PT

I'm on 11.3 HDX Kac 10.10 and my MIDI I/O is working, BUT not well. The timing is way off, worse than if I played it live. You get seasick listening to it. My friend who has a similar setup, has the same issues on Mavericks and Yosemite, but not on Mountain lion or earlier versions. I'm Curious about the later version of the driver. Can someone post it or email it to me? I'm pretty sure 11 does not upgrade the driver and if it does, it is not for the better.

You need to try the playback bug out with a percussive sound. Try some simple chords, 8ths. You will not hear it with a slow pad, but you sure will with a fast sound. I realize the drivers are old and that the hardware is unsupported, but if there is a fix, I would love to know. :)
__________________
Johan Bejerholm
World Studios
Sweden

Phone +46707773443
Reply With Quote
  #9  
Old 05-15-2015, 09:28 AM
andygray andygray is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: near ware
Posts: 42
Default

Did you even get this working ?? I just update to OSX 10.10 my midi i/o is working but timing is really bad.!
Reply With Quote
  #10  
Old 05-15-2015, 11:46 PM
andygray andygray is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: near ware
Posts: 42
Default

Can you confirm your timing is ok with Yosemite ?? My midi I/o is working but time is way off ??

Quote:
Originally Posted by Mano View Post
Today I had the same problems after upgrading my MacPro to Yosemite and PT 11.3,
The upgrade caused loss of the midi io device driver.
Just go to support and find the latest midi io driver and install it.
The latest possible driver i was able to find was version 9.0.

After installation restart your Mac.
All is fine now !
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cant Play Midi digifriend 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 01-22-2011 07:48 AM
MIDI won't play soundguyjosh 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 05-16-2010 10:09 AM
Midi is played on time but midi notes are early on play back. steveooo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 02-28-2010 02:53 AM
Midi will not play outofblu 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 12-13-2006 07:25 AM
How Do I Play Midi rj333 General Discussion 5 12-04-2000 07:03 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:00 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com