Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-22-2017, 08:26 AM
Charley115 Charley115 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Manchester, England
Posts: 5
Default [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

Hi,

I'm having a bit of trouble with ProTools 12.8.2, constantly crashing, going into not responding and if it does decide to work being ridiculously slow. The one time where I did get it to work, I tried opening up the video playback engine and got a not enough CPU power error.
I've gone through the windows 10 troubleshooting and optimisation guide and done a new install of Pro Tools (Used Trasher to clean up any leftover files also). I've also tried the windows comparability mode which just freezes it on startup and needs task manager to close it.
If anyone could help shed some light on this that would be great as I've got university work that needs pro tools.

Specs:
Win 10 Pro
i7 7700k @4.8GHz (Stable)
16GB DDR4 @ 2133MHz
Running from a 500GB WD M.2 SSD
1080Ti GPU (Not that that should matter?)

All drivers are up to date including CPU, GPU, Avid and iLok.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-22-2017, 12:04 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,406
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

How did you load your quicktime driver?

What chipset is your 7700k running on? and what MOBO?

has it ever worked? what version did you have prior to 12.8.2?

Did that work?

I had no issues with video on PT12.5.1 and Win10Pro.

the rest of my setup is in my sig.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-22-2017, 12:15 PM
amagras amagras is online now
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 2,507
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

Make sure there's no disc on the DVD drive.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools 2018
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #4  
Old 11-22-2017, 04:34 PM
Charley115 Charley115 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Manchester, England
Posts: 5
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

The QT driver was loaded when I imported a video into PT. Its running on the Z270 chipset on an Asus Z270-P. It worked on previous versions, 12.8.1 (I think it worked on 12.8.2 however I did a complete system wipe a few weeks back and changed from my SATA SSD to my M.2 so I think that may be the problem? (No idea why it would be)). And I don't have a disc drive so no there wasn't a DVD in. When starting up PT the regular startup seems fine but when it comes to initialising controllers thats when it comes up as not responding. I've deleted my prefs file and unplugged my midi keyboard to see if that might be interfering but no luck with that either.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-22-2017, 10:53 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,406
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

QT has to be a separate install, at least that’s the way it’s always has been.

My M.2 drive works fine for Video, but I have the X99 chipset.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-23-2017, 08:47 AM
Charley115 Charley115 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Manchester, England
Posts: 5
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

Its not the video playing thats the problem, its protools not running well at all.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-23-2017, 11:02 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,406
Default [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

Not running well when the video engine is used “or” not running well when you are running pure audio tracks?

You must understand to get at the problem you have to parse things down to the lowest common denominator
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.

Last edited by YYR123; 11-23-2017 at 07:58 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-23-2017, 11:10 AM
Charley115 Charley115 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Manchester, England
Posts: 5
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

As said in the original post, 90% of the time I can't even load pro tools without it crashing/going into not responding after the initial startup (Loading plugins, interfaces etc.)
Reply With Quote
  #9  
Old 11-23-2017, 11:21 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,042
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

The slow dribble of information here is not the way to get yourself help.

When did this start happening? Did it ever work OK? On what Pro Tools release? Where is your Sandra report?

There is a whole lot of things to try troubleshooting under "Help us Help You" up top of each DUC page, you only seem to have tried some of them, but not all? And *always* suspect plugins, you don't seem to have tried removing them yet. And uninstall any floppy drives in Windows device manager (yes even if you don't gave any floppy drives) and remove any optical discs from drives...

When you post again, include a clear list of exactly what you have tried, and a Sandra report and the other information.

And include what interface are you running and what driver version (not that you think it's up to date, what actual version shown in device manager).

Last edited by Darryl Ramm; 11-23-2017 at 11:31 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-23-2017, 12:08 PM
Charley115 Charley115 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Manchester, England
Posts: 5
Default Re: [PT 12.8.2] Crashing, Not responding, Ridiculously Slow

It started happening after I re-installed windows (Complete HDD wipe and reinstall), it worked fine previously with 12.8.2 and 12.8.1 before the re-install of windows. I've removed all plugins, Avid, Air, Slate etc (Uninstalled via add or remove programs).

I unplugged all unnecessary USB devices (Midi keyboard, Controllers etc).
I've gone though device manager and made sure Floppy Drives are uninstalled and there's no optical drive for a disc to be in.

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : DESKTOP-AQ9E4PN
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : OEM System Product Name
Serial Number : System Ser**********
Chassis : Default string Desktop
Mainboard : ASUS PRIME Z270-P
Serial Number : 1609847********
BIOS : AMI (OEM) 0812 09/06/2017
Intel vPro : 11.07.00.1229
Total Memory : 16GB DIMM DDR4

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.20GHz (4C 8T 4.6GHz, 4.2GHz IMC, 4x 256kB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : FC LGA1151

Chipset
Memory Controller : ASUS Core (Kabylake QC) Host Bridge/DRAM Registers 100MHz, 2x 8GB DIMM DDR4 1.87GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Kingston/Hynix (Hyundai) KHX2133C148G 8GB DDR4 PC4-17100U DDR4-2132 (14-14-14-35 4-50-16-5)
Memory Module : Kingston/Hynix (Hyundai) KHX2133C14D48G 8GB DDR4 PC4-17100U DDR4-2134 (14-14-14-35 4-50-16-5)

Video System
Monitor/Panel : ACR Acer XB281HK
(3840x2160, 27.9")
Monitor/Panel : Panasonic-TV
(1920x1080, 31.5")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti (28CU 3584SP SM5.2 1.61GHz/2GHz, 448kB L2, 2.9GB 11.23GHz, PCIe 3.00 x16)
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti (28CU 3584SP SM5.2 1.61GHz/2GHz, 448kB L2, 2.9GB 11.23GHz, PCIe 3.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL : NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti (3584SP 28C 1.61GHz/2GHz, 448kB L2, 11GB 11.23GHz)
DirectX 11 Device(s) : NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti (3584SP 28C 1.61GHz/2GHz, 448kB L2, 10.9GB 11.23GHz)
OpenGL : GeForce GTX 1080 Ti/PCIe/SSE2 (11GB)
OpenGL : GeForce GTX 1080 Ti/PCIe/SSE2 (11GB)

Storage Devices
Samsung SSD 850 EVO M.2 500GB (500.1GB, SATA600, SSD, OPAL) : 466GB (C:)
Seagate ST9500325AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 8MB Cache) : 466GB (D:)
Samsung SSD 840 Series (120GB, SATA600, SSD) : 112GB (E:)
WDC WD10EZEX-00WN4A0 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 932GB (F:)
Seagate ST1000LM025 HN-M101ABB (1TB, USB3/SATA300, 2.5", 5400rpm, 8MB Cache) : 932GB (G:)

Logical Storage Devices
System Reserved : 500MB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 850 EVO M.2 500GB (500.1GB, SATA600, SSD, OPAL)
Hard Disk (D:) : 466GB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST9500325AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 8MB Cache)
Hard Disk (E:) : 111GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 Series (120GB, SATA600, SSD)
Hard Disk (F:) : 932GB (NTFS, 4kB) @ WDC WD10EZEX-00WN4A0 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
SAMSUNG M3 (G:) : 931GB (exFAT, 128kB) @ Seagate ST1000LM025 HN-M101ABB (1TB, USB3/SATA300, 2.5", 5400rpm, 8MB Cache)
Hard Disk (C:) : 465GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 850 EVO M.2 500GB (500.1GB, SATA600, SSD, OPAL)

Peripherals
LPC Hub Controller #1 : ASUS Z270 Series PCH LPC Controller
Audio Device : ASUS 200 Series PCH HD Audio
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Audio Device : Gigabyte GP102 HDMI Audio Controller
Audio Codec : nVidia 0082
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : ASUS 200 Series PCH SATA controller [AHCI mode]
Disk Controller : ASUS 200 Series PCH PMC
USB Controller #1 : ASUS 200 Series PCH USB 3.0 xHCI Controller
SMBus/i2c Controller #1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Send to Microsoft OneNote 16 Driver (1200x1200, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer v4 (600x600, Colour)
Printer : Microsoft Print To PDF (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Peripherals
Media Player : Samsung M3 Portable (931.48GB)

Network Services
Network Adapter : Realtek PCIe GBE Family Controller (Ethernet, 100Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 10 Professional 10.00.15063
Platform Compliance : x64

Performance Enhancing Tips
Warning 2513 : TPM not detected. Some security features are unavailable.
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro tools stops responding an slow bmenchen Third Party Interfaces 30 07-08-2014 11:32 AM
Pro Tools 10 Not Responding - Slow Launch macdonaldr93 Pro Tools Software (Mac) 12 03-14-2014 05:45 AM
pro tools slow clicking on buttons or not responding 11.1.2 10.9.1 Premo Pro Tools Software (Mac) 2 02-17-2014 09:43 PM
PT starting up really slow and crashing Tgrokz 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 02-16-2010 02:37 PM
Digi 002 (7.1) VERY slow and crashing on a G5? SoundtrackArcade 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 03-06-2007 06:07 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com