Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-01-2020, 11:33 PM
mrtomcat mrtomcat is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Studio City
Posts: 233
Default Pro Tools stuck when loading

Something strange has happened, a few days ago everything worked fine and I have not installed anything new since.
Today when I tried to launch Pro Tools it got stuck on the splash screen while loading my UAD plugins, no errors, just stuck. After several restarts, Force Closes and finally uninstalling UAD and then re-installing, I finally trashed the Plugin Preferences and it went past the UAD's but then got stuck on my Waves plugins. When I tried to launch Waves Central this got stuck as well...again no error just hangs. I then completely removed Waves from my machine and Pro Tools launched again but now I am without Waves plugins.
I already opened a support ticket with Waves but since this started with other plugins and is directly related to PT, I was hoping someone here has an answer on what is causing this and how to fix it...
I am on a Mac Mini (late 1028) MacOs 10.15.3, PT 2019.12
Did Apple secretly push some kind of security patch out that is now blocking my plugins?

Any ideas?
__________________
PT Ultimate 2020.9.1
Nuendo 10.3
Wavelab Pro 10.5
UAD Satellite Octo Thunderbolt, UAD Quad Pcie
Apollo Twin Duo,
HDX Card,
2x Avid I/O Analog 16/16,
4x Artist Mix, Avid Dock, PT Control,
2019 Mac Pro 12 core, 48 gig Ram, running Catalina,
lots of outboard gear
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2020, 04:52 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,585
Default Re: Pro Tools stuck when loading

I wonder if the Apollo and HDX in expansion chassis are fighting each other? I'd remove the expansion chassis and just try with the Apollo and see how that works out. You may be running into incompatibilities with all the stuff in your system so stripping down to basics audio I/O-wise and going from there would be a good step in troubleshooting.

Did this all work before you went to Catalina? How did you move to Catalina - in-situ install or a clean install of everything? An in-situ install could explain your problems and they're never recommended even though that's considered the Apple Way.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2020, 11:21 AM
mrtomcat mrtomcat is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Studio City
Posts: 233
Default Re: Pro Tools stuck when loading

I have had that setup for years with no issues at all.
I have been running on Catalina since January with Zero issues, until yesterday.

Quick update, Waves got back at me and stated that Waves Central in the current version can get stuck from time to time and to remove all usb devices and then try again, that solved the Waves Central issue for me.
However after that when launching PT it got stuck on UAD Plugins again, so I trashed the Plugins prefs via PT Prefs again, after that it went past UAD and everything else but then hung on Waves again...
Really frustrating. Going to open a case with Avid now but this is really weird
__________________
PT Ultimate 2020.9.1
Nuendo 10.3
Wavelab Pro 10.5
UAD Satellite Octo Thunderbolt, UAD Quad Pcie
Apollo Twin Duo,
HDX Card,
2x Avid I/O Analog 16/16,
4x Artist Mix, Avid Dock, PT Control,
2019 Mac Pro 12 core, 48 gig Ram, running Catalina,
lots of outboard gear
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2020, 02:58 PM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,585
Default Re: Pro Tools stuck when loading

Quote:
Originally Posted by mrtomcat View Post
I have had that setup for years with no issues at all.
I have been running on Catalina since January with Zero issues, until yesterday.

Quick update, Waves got back at me and stated that Waves Central in the current version can get stuck from time to time and to remove all usb devices and then try again, that solved the Waves Central issue for me.
However after that when launching PT it got stuck on UAD Plugins again, so I trashed the Plugins prefs via PT Prefs again, after that it went past UAD and everything else but then hung on Waves again...
Really frustrating. Going to open a case with Avid now but this is really weird
It doesn't matter that your setup has been running for years with no issues (that's a poor excuse at best) - it's not functioning now. Like I said one of the steps in troubleshooting is to remove as many variables as possible. That means stripping down to the bare minimum to have your system running and then add things back as you test. Like I said - remove the HDX stuff/external chassis and see how things work then.

And you still haven't answered as to how you went to Catalina. That's important because it's well known that in-situ 'upgrades' of OSX can cause issues. You could have things running that aren't really Catalina compatible. Avid's probably going to tell you the same thing - strip back to bare minimum and go from there. I've been through that with Avid before. I've also done more than my share of troubleshooting complex systems to know what to do.

Yeah it's a lot of work but sometimes that's what has to be done.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 03-02-2020, 03:18 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 20,196
Default Re: Pro Tools stuck when loading

Quote:
Originally Posted by mrtomcat View Post
then hung on Waves again...
Quick test: move WavesHell out of your plugin folder and start PT again. If it starts, you know your problem...
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2020, 03:18 PM
davcarey davcarey is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Redondo Beach, CA
Posts: 3
Default Re: Pro Tools stuck when loading

I have same issue. Maybe 4 times out of 10 when loading up a session with any UA plugin, PT hangs for a LONG time. Sometimes just hangs indefinitely, sometimes I get the UA error code -38 (after close to 20 mins of spinning wheel). I've narrowed it down to some kind of communication issue with the UAD cards and the Magma exp chassis. Probably fighting the HDX cards in the chassis communication with the computer or something along those lines.

I should note the 4 out of 10 times is from boot. I typically turn the system off at night.

I'm booting off a Pcie SSD so I only have 1 Pcie slot free, but 2 UAD cards. I tried splitting the cards (1 in the Mac, 1 in the Chassis) but that made it worse.

Prob need to ditch the Pcie SSD Boot drive and then move the UAD cards into the Mac... Anybody else with similar issue and alt solution?

-----------------------------
David
Redondo Beach, CA

Mid 2010 MacPro 5,1 - Racked Cheesegrater
(Yeah, I cut the handles off...now it slides right in!)
2x2.93 GHz 6-Core Intel Xeon, 128GM Ram
MACOS 10.14.6 Mojave
Magma Expansion EB-7
PT Ultimate 2020.5
HDX x2, UAD Octo x2
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2020, 07:25 PM
mrtomcat mrtomcat is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Studio City
Posts: 233
Default Re: Pro Tools stuck when loading

In my case it ended up being a bug in waves... weirdly even though it started showing off via UAD. Waves acknowledged the bug and fixed it, later on there was a fix for it as well in PT 2020.3
Here's how I got mine solved:
First off I trashed the plugin list via PT Prefs, I then ensured I got the latest waves version 11.0.60 (currently the latest) and now PT 2020.5
Then load up again... this solved it for me. UA needed to re-apply basically and with the waves fix everything else loaded.

Hope this helps a bit
__________________
PT Ultimate 2020.9.1
Nuendo 10.3
Wavelab Pro 10.5
UAD Satellite Octo Thunderbolt, UAD Quad Pcie
Apollo Twin Duo,
HDX Card,
2x Avid I/O Analog 16/16,
4x Artist Mix, Avid Dock, PT Control,
2019 Mac Pro 12 core, 48 gig Ram, running Catalina,
lots of outboard gear
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stuck on "Pro Tools Loading" Hookstarz Pro Tools M-Powered (Win) 2 03-08-2010 10:44 AM
Stuck loading LE8? Stixxs 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-25-2010 08:46 PM
When loading PT 7.4.2 gets stuck on 'DigiRewire'...please help!! larsizzle 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 09-29-2008 04:09 PM
002 STUCK IN VALIDATING AND LOADING SCREEN (BANGAH) 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 07-23-2003 10:50 AM
Protools 5.1 LE freezes when loading (DAE is stuck?) blazer 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 05-28-2002 12:03 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:22 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com