Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-04-2013, 10:15 AM
jon superdeath jon superdeath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bloomington, IN
Posts: 18
Default ASIO device properties error for a noob

GAHHHHHHHHH, look guys, I am a musician, not a computer techie. I got Pro Tools 10 to record music, and now I am doing no music while trying to make a computer program stable.
I am using Pro Tools 10 on Windows 7 with a Focusrite Liquid Saffire 56. I am getting the ASIO device properties changed error message. I have seen much discussion of this problem in a lot of threads, but I am just not tech-savvy enough to understand the fixes that people are proposing for it. Could someone please, please, please walk me, in plain English, through the things I should be doing to my system to clear up this issue? It's starting to be so frustrating that I want to ditch PT forever.

Greg
Reply With Quote
  #2  
Old 01-04-2013, 10:32 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,732
Default

I had That happen to me it's the worse thing alive -

If u really don't want to become computer savvy and or sit in front of ur computer for hours till its right - I have a one liner for you - GET A MAC !

- u didn't specify what version of mix control ur using
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-04-2013, 10:35 AM
louieshowers louieshowers is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Boston, MA
Posts: 569
Default Re: ASIO device properties error for a noob

Quote:
Originally Posted by jon superdeath View Post
GAHHHHHHHHH, look guys, I am a musician, not a computer techie. I got Pro Tools 10 to record music, and now I am doing no music while trying to make a computer program stable.
I am using Pro Tools 10 on Windows 7 with a Focusrite Liquid Saffire 56. I am getting the ASIO device properties changed error message. I have seen much discussion of this problem in a lot of threads, but I am just not tech-savvy enough to understand the fixes that people are proposing for it. Could someone please, please, please walk me, in plain English, through the things I should be doing to my system to clear up this issue? It's starting to be so frustrating that I want to ditch PT forever.

Greg
go into your device manager in windows. Go to sound and audio section. Right click on the HD sound driver (the one that is not from Avid, maybe realtek, sound blaster etc..) and choose to disable it. Make sure the Avid sound driver is set to the default device, and restart the computer.
__________________
Windows 7 64 Ultimate: SP1
PT 10.3.8

------------------------------------------------------
¨WHERE´S MY CHECKBOOK?¨
https://soundcloud.com/louieshowers
Reply With Quote
  #4  
Old 01-04-2013, 10:43 AM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,205
Default

Quote:
Originally Posted by louieshowers View Post
Make sure the Avid sound driver is set to the default device, and restart the computer.
Hell to the no! Making the interface the default Windows device will not make it work better with Pro Tools, only worse.

If the Saffire has been selected as the default Windows device, go deselect it now.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools HD Native 2020.3, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2013, 11:17 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 2,728
Default Re: ASIO device properties error for a noob

Quote:
Originally Posted by jon superdeath View Post
...please walk me, in plain English, through the things I should be doing ... starting to be so frustrating ...
1. Remain calm - just a few tweaks, really !!!
2. Make sure you use an AVID approved Firewire card with a TI chipset.
3. Do each and every step here:http://avid.force.com/pkb/articles/e...411?popup=true
4. Install the latest version of Mix Control (not the one that shipped on the install CD): http://global.focusrite.com/firewire...e-56/downloads
5. As of Mix Control 3.0 and up, note that: "No longer requires use of Windows legacy Firewire driver" as explaned on Focusrite site.
6. More good info here: http://www.focusrite.com/answerbase/...ory.php?id=123
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7 hex 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.3 / Win 10 / HP ProBook / i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #6  
Old 01-08-2013, 07:58 PM
jon superdeath jon superdeath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bloomington, IN
Posts: 18
Default Re: ASIO device properties error for a noob

I've done it all. Still nothing. I guess I should just return the program. I have spent about 25 hours trying to get this program to run.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2013, 11:50 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 2,728
Default Re: ASIO device properties error for a noob

Quote:
Originally Posted by jon superdeath View Post
I've done it all. Still nothing. I guess I should just return the program. I have spent about 25 hours trying to get this program to run.
Post a Sandra:

http://duc.avid.com/showthread.php?t=300050
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7 hex 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.3 / Win 10 / HP ProBook / i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #8  
Old 01-09-2013, 04:41 PM
jon superdeath jon superdeath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bloomington, IN
Posts: 18
Default Re: ASIO device properties error for a noob

Quote:
Originally Posted by EGS View Post
Sure thing. Sorry, I might have mentioned I'm really ignorant. Here it is!

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : [bleep][bleep][bleep][bleep]wad
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : ASUS N61Vg
Serial Number : 101728******
Chassis : ASUS Notebook
Mainboard : ASUS N61Vg
Serial Number : BSN1234567**********
BIOS : AMI (OEM) 207 08/31/2009
Total Memory : 3GB DDR3 SO-DIMM

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz (2C 2.67GHz, 3MB L2)
Socket/Slot : FC µPGA (Socket P)

Chipset
Memory Controller : ASUS PM45 Mobile Controller Hub 4x 267MHz (1GHz), 2x 2GB DDR3 SO-DIMM 802MHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Hynix (Hyundai) HYMP125S64CP8-S6 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)
Memory Module : Hynix (Hyundai) HYMP125S64CP8-S6 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)

Video System
Monitor/Panel : Samsung Generic PnP Monitor (1600x1200, 160AT06-A01
, 15.9")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GT 220M (4CU 32SP SM4.0 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GT 220M (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GT 220M (32SP 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit)
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GT 220M (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit)

Storage Devices
Seagate ST9320423AS (320.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, 16MB Cache) : 298GB (C:) (D:)
TSSTcorp CDDVDW TS-L633C (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (E:)

Logical Storage Devices
VistaOS (C:) : 149GB (NTFS) @ Seagate ST9320423AS (320.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, 16MB Cache)
DATA (D:) : 137GB (NTFS) @ Seagate ST9320423AS (320.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, 16MB Cache)
Optical Drive (E:) : N/A @ TSSTcorp CDDVDW TS-L633C (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS (ICH9M) LPC Interface Controller
Audio Device : ASUS (ICH9) HD Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Disk Controller : ASUS (ICH9) Mobile SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 2 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 3 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 4 : ASUS (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 5 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 6 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 7 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 8 : ASUS (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Send To Microsoft OneNote 2010 Driver (1200x1200, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : Microsoft Office Document Image Writer Driver (200x200)
Printer : HP Deskjet F4200 series (1200x1200, USB, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Network Services
Network Adapter : Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) (Ethernet)
Wireless Adapter : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (802.11g (ERP), TKIP, 54Mbps)

Power Management
Battery No 1 : ASUSTEK M50--24 48.40Wh/3.86Ah

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 5.4


I'll bet it's all fail!
Greg
Reply With Quote
  #9  
Old 01-09-2013, 05:03 PM
jon superdeath jon superdeath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bloomington, IN
Posts: 18
Default Re: ASIO device properties error for a noob

Looks like the Sandra I had tried to post was fail. Oops. Here it goes again. And sorry for not doing it in the first place. I assure you, I'm really damn clueless about this stuff.
Greg

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : [bleep][bleep][bleep][bleep]wad
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : ASUS N61Vg
Serial Number : 101728******
Chassis : ASUS Notebook
Mainboard : ASUS N61Vg
Serial Number : BSN1234567**********
BIOS : AMI (OEM) 207 08/31/2009
Total Memory : 3GB DDR3 SO-DIMM

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz (2C 2.67GHz, 3MB L2)
Socket/Slot : FC µPGA (Socket P)

Chipset
Memory Controller : ASUS PM45 Mobile Controller Hub 4x 267MHz (1GHz), 2x 2GB DDR3 SO-DIMM 802MHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Hynix (Hyundai) HYMP125S64CP8-S6 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)
Memory Module : Hynix (Hyundai) HYMP125S64CP8-S6 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)

Video System
Monitor/Panel : Samsung Generic PnP Monitor (1600x1200, 160AT06-A01
, 15.9")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GT 220M (4CU 32SP SM4.0 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GT 220M (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GT 220M (32SP 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit)
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GT 220M (32SP 4C 1.35GHz, 1GB DDR2 1GHz 128-bit)

Storage Devices
Seagate ST9320423AS (320.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, 16MB Cache) : 298GB (C:) (D:)
TSSTcorp CDDVDW TS-L633C (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (E:)

Logical Storage Devices
VistaOS (C:) : 149GB (NTFS) @ Seagate ST9320423AS (320.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, 16MB Cache)
DATA (D:) : 137GB (NTFS) @ Seagate ST9320423AS (320.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, 16MB Cache)
Optical Drive (E:) : N/A @ TSSTcorp CDDVDW TS-L633C (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS (ICH9M) LPC Interface Controller
Audio Device : ASUS (ICH9) HD Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Disk Controller : ASUS (ICH9) Mobile SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 2 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 3 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 4 : ASUS (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 5 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 6 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 7 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 8 : ASUS (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Send To Microsoft OneNote 2010 Driver (1200x1200, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : Microsoft Office Document Image Writer Driver (200x200)
Printer : HP Deskjet F4200 series (1200x1200, USB, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Network Services
Network Adapter : Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) (Ethernet)
Wireless Adapter : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (802.11g (ERP), TKIP, 54Mbps)

Power Management
Battery No 1 : ASUSTEK M50--24 48.40Wh/3.86Ah

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 5.4
Reply With Quote
  #10  
Old 01-09-2013, 05:37 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,649
Default Re: ASIO device properties error for a noob

Problem number one which MUST be addressed, you only have one hard drive, and it just won't work this way. You need a dedicated, separate hard drive for audio. Partitioning your main drive not only doesn't count, it probably makes things worse.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ASIO device properties have been changed by the device control panel. medinarawk Third Party Interfaces 5 07-06-2015 02:18 PM
'ASIO Device has changed properties' is back with avengeance. TheJamsh Third Party Interfaces 13 09-29-2013 10:40 PM
Asio device properties have been changed... guitarbin Pro Tools 10 2 03-31-2013 07:33 PM
DICE chipset+PT10="ASIO device properties have been changed by the device" Funk-O-Meter Windows 5 12-19-2012 05:12 PM
Asio device error breaksone Windows 1 09-23-2012 03:36 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:56 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com