Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-27-2012, 09:38 AM
phwg phwg is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3
Default Eleven Rack - Stand Alone interface - Mute Input

Hello Avid Forum,

Am new to the board - so hello . I did try to find this specific problem on the board, and couldn't find a thread that answer my question - so figure I start a new one.

I just got a new computer - and am running Pro-Tools 10 on it (switched from cubase / PC system) . I have had the Eleven Rack for about a year and a half - but haven't plugged it in yet . SO now here I am .. Loving the computer - digging Pro-Tools (have worked on it before at the studio I work at - but this is for my home studio) ... I have been able to figure out input - reamping and all that cool stuff - Even how to record in Reason 6 ..

My problem is that I can't figure out how to MUTE the input coming in when I use the Eleven as my audio interface . Basically I'm working on a Reason track (without protools) and I keep hearing the input of the guitar - which is lovely of course, but would like to get rid of the hiss while trying to focus on other instruments. Is there a stand alone interface of Eleven that allows me to mute the input ? Or do I have to open up Pro-Tools and then mute it ? I see the Eleven Rack in System preferences - but is no way to mute / access inputs here .

Any suggestion would be highly appreciated .

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 02-28-2012, 06:12 AM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,907
Default Re: Eleven Rack - Stand Alone interface - Mute Input

Quote:
Originally Posted by phwg View Post

My problem is that I can't figure out how to MUTE the input coming in when I use the Eleven as my audio interface.
Why not mute the track that the input you don't want to hear is coming in on?

Quote:
Originally Posted by phwg View Post
Basically I'm working on a Reason track (without protools) and I keep hearing the input of the guitar - which is lovely of course, but would like to get rid of the hiss while trying to focus on other instruments.
Not quite sure what your saying here.
__________________
Too much blood in my drugstream

Gigabyte X99 SOC Force Mobo Bios vF6d
Intel Core i7 5930k socket 2011 v3 @ 3.50GHz
32GB DDR4 Crucial RAM
System: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Record: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Samples: Samsung SATAlll SSD 840 Pro
Storage: 2x Samsung SATAlll SSD 840 Pro
EVGA GeForce GTX 750 Graphics
PT 11HD (v11.2.1) Omni s/pdif w Eleven Rack
HD 96I/O
Win 8.1 Pro
Reply With Quote
  #3  
Old 02-28-2012, 08:34 AM
phwg phwg is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3
Default Re: Eleven Rack - Stand Alone interface - Mute Input

Hey Zedhead -

thanks for the response.

I think the issue is actually that the Eleven rack is sending an output signal regardless (MAIN OUT - XLR to 1/4" Stereo) to my mixer (which goes out to monitor speaker) - I was hoping to use the Eleven Rack as an Audio Interface but can't figure out how to control the Audio Interface 11R outside of PT 10 .

I could use PT10 & rewire Reason as is - but then how do I use the 11R as an Interface to Reason 6 ?

let me know if that made sense to you, and thanks for your help
Reply With Quote
  #4  
Old 02-28-2012, 04:48 PM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,907
Default Re: Eleven Rack - Stand Alone interface - Mute Input

Quote:
Originally Posted by phwg View Post
I could use PT10 & rewire Reason as is - but then how do I use the 11R as an Interface to Reason 6 ?
With Reason rewired into PT the 11R interface is automatically used in reason. No need to set it up in Reason.

This way you should be able to mute any unwanted tracks.

A standalone 11R editor is a highly requested feature but alas to date, it hasn't materialized. Having said that, I'm still not sure if that would provide the solution you are looking for.

Are you just recording guitar and then wanting to use Reason VI's?

It may help to explain what external mixer you're using and how you are using it. Is it for extra I/O & monitoring purposes only, or as a control surface for recording or both? Exactly how have you connected it all together? I get the output from 11R>Mixer>Monitor but what about inputs.
__________________
Too much blood in my drugstream

Gigabyte X99 SOC Force Mobo Bios vF6d
Intel Core i7 5930k socket 2011 v3 @ 3.50GHz
32GB DDR4 Crucial RAM
System: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Record: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Samples: Samsung SATAlll SSD 840 Pro
Storage: 2x Samsung SATAlll SSD 840 Pro
EVGA GeForce GTX 750 Graphics
PT 11HD (v11.2.1) Omni s/pdif w Eleven Rack
HD 96I/O
Win 8.1 Pro
Reply With Quote
  #5  
Old 02-29-2012, 09:53 AM
phwg phwg is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3
Default Re: Eleven Rack - Stand Alone interface - Mute Input

Hey Zedhed (sorry i misspelled your name previously)

It may help to explain what external mixer you're using and how you are using it. Is it for extra I/O & monitoring purposes only, or as a control surface for recording or both? Exactly how have you connected it all together? I get the output from 11R>Mixer>Monitor but what about inputs. ----

This is my basic signal flow right now :

11R (IN) guitar
11R - USB to Imac
11R - OUT L/R Main outputs -> Small behringer Mixer ( :-( spent all my money on the mac / PT) --> To main Monitors (Yamaha HS 80)

I was trying to control this in my Audio Devices on Mac (where I see):

Built in Mic
Built in Input
Built in Output
Avid CoreAudio Device
Pro-Tools Aggregate I/O (12in 8out)
Avid Eleven Rack (8in / 6out)

There are switches for mute - volume - value - dB etc, but can't seem to access that . CLOCK SOURCE - Internal...

So i'm thinking that the 11R basically feds the output all the time - and that I need PT to be open to change the input source ( I was able to mute the input / output by opening PT first - then close PT and then open reason). just wish there was a simpler way - or a standalone 11R mixer

Thanks for you help -
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stand alone editor for Eleven Rack ??? nuclear burn Eleven Rack 6 03-23-2012 12:18 PM
Eleven rack stand alone editor Samscasa Eleven Rack 23 02-27-2012 08:45 PM
Mute button on eleven rack, software window Sam C Eleven Rack 3 12-04-2011 01:03 PM
Eleven Rack Stand alone app??? MyerzMedia Eleven Rack 2 03-26-2011 08:59 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:19 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com