Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-07-2014, 09:29 AM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: Software monitoring and UAD

Quote:
Originally Posted by BillytheB View Post
Wow! Where was this tip when I was trying to figure this out a few months ago. Better late than never. Fantastic!
Yeah... I had been using Pro Tools for years before I figured out that there was a way to unlink the faders, and it had been staring me in the face the whole time!
__________________
Pro Tools HD 12.4, Pro Tools "Vanilla" 12.4, Artist Transport, 2x Artist Mix
Studio Blue: RME UCX, Win7 Pro, i7 960, 16GB || Studio Green: RME Babyface, Win10, i7 7700HQ, 16GB
Reply With Quote
  #12  
Old 03-08-2014, 01:03 AM
BillytheB BillytheB is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Pasadena, CA, USA
Posts: 54
Default Re: Software monitoring and UAD

Quote:
Originally Posted by mesaone View Post
Yeah... I had been using Pro Tools for years before I figured out that there was a way to unlink the faders, and it had been staring me in the face the whole time!
Is this an HD only feature? I took a quick look tonight when I was at work and couldn't find it. I'm on a native system.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-08-2014, 10:53 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 5,823
Default Re: Software monitoring and UAD

Under Setup>Preferences

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #14  
Old 03-09-2014, 12:35 PM
BillytheB BillytheB is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Pasadena, CA, USA
Posts: 54
Default Re: Software monitoring and UAD

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
Under Setup>Preferences

Cheers,
Awesome to know this information now. It has been the single issue I've complained about to my colleagues regarding my workflow using a console and adapting to Pro Tools. All I ever found on the topic was "can't get there from here" type answers.

Specifically it's Setup | Preferences | Operation tab | Record section, third check box down - Link Record and Play Faders

Brilliant!
Reply With Quote
  #15  
Old 03-09-2014, 03:24 PM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: Software monitoring and UAD

Quote:
Originally Posted by BillytheB View Post
Specifically it's Setup | Preferences | Operation tab | Record section, third check box down - Link Record and Play Faders

Brilliant!
I really wish there was an option to set default recording levels globally. That way you could specify that you want all record faders to default to -inf, and not have to change them manually.

Although I suspect its almost as easy just to record-arm all tracks, activate the ALL group, drag a fader down, then deactivate the ALL group.
__________________
Pro Tools HD 12.4, Pro Tools "Vanilla" 12.4, Artist Transport, 2x Artist Mix
Studio Blue: RME UCX, Win7 Pro, i7 960, 16GB || Studio Green: RME Babyface, Win10, i7 7700HQ, 16GB
Reply With Quote
  #16  
Old 04-19-2017, 10:44 PM
Dannykoz Dannykoz is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1
Default Re: Software monitoring and UAD

I am using a headphone mix so I just put the send volume to zero. That way i don't have to unmute to listen on the monitors.
Reply With Quote
  #17  
Old 03-08-2018, 07:17 AM
chrismeraz chrismeraz is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 284
Default Re: Software monitoring and UAD

Quote:
Originally Posted by mesaone View Post
Un-check "Link Record and Play Faders" in preferences, and then turn the record fader down.[/LIST]
Absolute genius, I can't wait to try it!
__________________
Apollo Firewire
Pro Tools Native 2018
i7 8700K
Windows 10
Reply With Quote
  #18  
Old 03-09-2018, 12:17 AM
chrismeraz chrismeraz is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 284
Default Re: Software monitoring and UAD

I tried it last night. This works great for an individual track punch - the musician hears his live performance during pre-roll, punch, and post-roll, all without any latency (because we're monitoring the live performance through Apollo Console). He can hear all of the other pre-recorded, non-rec-armed tracks throughout as well. The musician does not hear anything that was recorded previously on the rec-armed tracks that he is punching into.

This is fine for an individual punch, but it won't work at all if we're doing a band punch - there would be no pre-recorded tracks audible to sync to.

How do you guys do a band punch with Pro Tools Native?
__________________
Apollo Firewire
Pro Tools Native 2018
i7 8700K
Windows 10

Last edited by chrismeraz; 03-09-2018 at 04:47 AM.
Reply With Quote
  #19  
Old 03-10-2018, 08:03 AM
chrismeraz chrismeraz is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 284
Default Re: Software monitoring and UAD

Well, I found an easy way to do band punch with Console.

1. Duplicate all tracks
2. Record-arm the new tracks (don't forget to bring the recording fader all the way down on the new tracks, or you'll hear a doubled signal with the Console inputs)
3. Make your selection for the punch
4. Record!
__________________
Apollo Firewire
Pro Tools Native 2018
i7 8700K
Windows 10
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Software Monitoring On/Off captainhook Pro Tools 9 253 09-28-2012 03:59 AM
Software Monitoring lukeyy Pro Tools Software (Mac) 7 05-15-2012 02:05 AM
Software monitoring? davey boy Pro Tools Software (Mac) 2 12-10-2010 09:53 AM
Software monitoring question mattrixx 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 09-10-2008 04:43 PM
monitoring other software through 001 lethe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 07-05-2000 11:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com