Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-19-2015, 04:10 PM
materialobject materialobject is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: McBerlin, Germany
Posts: 10
Default Recording + Monitoring synced external midi gear issues

Hi.
Im recording some external midi gear. the midi gear is synced and slaved to ProTools via Midi Time Code.

Recording is working fine and the gear is in sync with ProTools.

my issue is this. when i record some audio, i can monitor the incoming signal and record and it behaves exactly as i want. the recorded audio is nicely matched to my Grid. I then move the audio i just recorded to a new track and attempt to record another part / region.. i want to be able to hear what i.ve just recorded and monitor the input of the live signal from the external midi device..

when i then playback my arrangement Whilst monitoring the input of the same midi device thats synced in, the monitor input is offset slightly.. so the audio from PT is noticeably out of sync with the incoming signal and its difficult to monitor correctly..

If i record that signal though, when i place the recorded audio on a new track and play it back with the other recordings, its all synced perfectly..

my issue is just the monitor input being out.

IS there somewhere in the App i can change a preference to tighten this up? Ive played around with my Global Midi Playback offset .. but this only seems to shift the entire problem, rather than the monitoring or recording separately.

Thank you!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-19-2015, 04:17 PM
materialobject materialobject is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: McBerlin, Germany
Posts: 10
Default Re: Recording + Monitoring synced external midi gear issues

Additionally, if i set the buffer size to 32 samples, this improves the issue quite a lot but its still a little off..
Reply With Quote
  #3  
Old 03-19-2015, 06:33 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,208
Default Re: Recording + Monitoring synced external midi gear issues

This is a known bug. I just deal with it(which means I try to ignore it while printing midi instruments)
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 03-20-2015, 08:44 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,351
Default Re: Recording + Monitoring synced external midi gear issues

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
This is a known bug. I just deal with it(which means I try to ignore it while printing midi instruments)
I've gotten pretty good moving tracks on the PT timeline to compensate for this.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 03-20-2015, 02:01 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,208
Default Re: Recording + Monitoring synced external midi gear issues

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
I've gotten pretty good moving tracks on the PT timeline to compensate for this.
I never need to nudge, but my midi instruments are all in the box
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 03-20-2015, 03:49 PM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 15,351
Default Re: Recording + Monitoring synced external midi gear issues

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
I never need to nudge, but my midi instruments are all in the box
Wish all mine were. I have a very nice Moog Voyager rack mount synth that begs to be used on basses and leads. The DSI PolyEvolver ain't too bad either. Then there's the odd time when I need a GM sound and that comes from my Yamaha Motif 7. So nudge has become my friend. It wouldn't be so bad but not every synth has the same MIDI response delay.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Correct way to sync external MIDI gear ? fatcode Pro Tools Software (Mac) 5 11-27-2018 05:47 PM
Recording External Midi SysEx from Roland/Yammie/Korg Gear .... Ugghg! miek07 MIDI 4 01-27-2009 08:21 AM
POLL: do you have external gear with midi i/o? GothicV 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 03-07-2005 02:12 PM
Midi Cable Routing with External Gear Digitalkidd 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 04-13-2004 08:43 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:14 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com