Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-07-2020, 09:19 AM
mkosacek mkosacek is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Texas
Posts: 344
Default 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

I've reported this as a bug, but thought I would post in case anyone else has a similar experience.

I updated from 2019.12 to 2020.3 (did not uninstall 2019.12). After I did the install, Windows 10 would not let me "uninstall" Pro Tools. It was grayed out.

Also, every time I would bounce a track, the time remaining would get a black bar over it (on black text). When the bounce was done, all of the video would get corrupted, with weird colors and artifacts. I had to save and exit by hot keys. When I exited, it sometimes refreshed the video and might be Ok if I opened the session again. Sometimes not. one time I got an exception error and it crashed.

So then back to the uninstall. Since that would not work, I tried installing 2019.12 over 2020.3. it was almost complete, but then aborted at the very end telling me MMErefresh was not available to be installed (huh?).

So I rebooted, then wiped out the Program Files/Avid folder and a few things like preferences (but not my IO files) -- essentially a manual uninstall of what it left behind. Then I installed 2019.12 again and now it is up and running just fine (3 hours later...). no video issues.

so I am confident that the video issue with 2020.3 is something new. So glad I'm paying for the privilege of this experience...
__________________
Pro Tools 2019.12
UAD Apollo 16 (v9.11)
Dell XPS (i5-7400)
Win10
www.studiodrumtracks.com
www.doubledogrecording.com
Reply With Quote
  #2  
Old 04-07-2020, 09:43 AM
JRV JRV is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: NY NY
Posts: 4
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

Try this if win 10 is greyed out

http://avid.force.com/pkb/articles/e...-on-Windows-10
Reply With Quote
  #3  
Old 04-07-2020, 09:48 AM
mkosacek mkosacek is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Texas
Posts: 344
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

someone has seen that before... good to know. will try that next time. thanks
__________________
Pro Tools 2019.12
UAD Apollo 16 (v9.11)
Dell XPS (i5-7400)
Win10
www.studiodrumtracks.com
www.doubledogrecording.com
Reply With Quote
  #4  
Old 04-07-2020, 12:01 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,362
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

On Windows it's always best to first uninstall Pro Tools completely - checking all three options - Reboot, run CCleaner's Registry Cleaner until there are no more issues - then install the new version of Pro Tools, Reboot and carry on.

And with 2020.3, the video engine is a separate install.

Probably best to uninstall and start over. But if it was me, I'd restore the image I had made with 2019.12 installed and start there.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #5  
Old 04-07-2020, 12:14 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,659
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

You’re not alone with the video issue....I’ve spent HOURS and HOURS trying everything I know how to do, and everything suggested in the e-mail I got from AVID support, and all I get when trying to enable the video engine is, it getting stuck in a loop trying to initialize. Shoot, I even re-downloaded & extracted the installers in the hope that it was something as simple as a corrupt installer.
This suggestion:

a. Remove this folder (even if there is nothing inside):
C:\Program Files\Avid\AVX2_Plug-ins\AMA

b. Remove all the plug-ins inside of:
C:\Program Files\Avid\AVX2_Plug-ins

Resulted in Pro Tools hanging on the opening splash screen and not launching AT ALL. So I uninstalled-reinstalled EVERYTHING, and after days of futzing around with it, I’m back where I started. (By the way, there’s numerous reports of omf imports being broken in 2020.3)
If I need to bring video into it (which I do, frequently) my best option is my 10.3.10 co-install, which Avid says “isn’t Win 10 compatible,” but at least IT works!
I had let my support plan lapse at PT HD 12.4, and frankly feel like I’ve been had, paying over $1k to get these updates that have crippled my workflow. But I don’t foresee making that mistake again. As the old saying goes, fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on ME. 12.4 is looking pretty good again.

Last edited by sw rec; 04-07-2020 at 09:50 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-07-2020, 02:23 PM
mkosacek mkosacek is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Texas
Posts: 344
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

I'm not even trying to use the video engine. Just recording audio. Standard Pro Tools. And in fact I uninstalled it when troubleshooting hoping it might make a difference, but it did not. unchecked the "enable GPU" in preferences as well. Only thing that worked was going back to 2019.12. At least that one is about 95% stable for me. I'm kind of sorry I bought 2 more years of support. Probably should have just stopped at 2019.12 -- I mean does it EVER get any better than 95% stable? not that I've ever seen.
__________________
Pro Tools 2019.12
UAD Apollo 16 (v9.11)
Dell XPS (i5-7400)
Win10
www.studiodrumtracks.com
www.doubledogrecording.com
Reply With Quote
  #7  
Old 04-07-2020, 05:55 PM
lesbrunn's Avatar
lesbrunn lesbrunn is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Accra, Ghana
Posts: 719
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

Quote:
Originally Posted by mkosacek View Post
I'm not even trying to use the video engine. Just recording audio. Standard Pro Tools. And in fact I uninstalled it when troubleshooting hoping it might make a difference, but it did not. unchecked the "enable GPU" in preferences as well. Only thing that worked was going back to 2019.12. At least that one is about 95% stable for me. I'm kind of sorry I bought 2 more years of support. Probably should have just stopped at 2019.12 -- I mean does it EVER get any better than 95% stable? not that I've ever seen.
My experience is the other way round. 2019.12 gave me horrible video engine problems. 2020.3 now works well. Did you clean up the old version before installing 2020? I always seem to have problems with new installations unless I remove all remnants of the old one after uninstalling it.
__________________
X99 | i7 5960x @4.6GHz | 64GB GSkill DDR4 | Nvidia GTX 950 | Samsung 950 Pro NVMe 256GB | Samsung SM961 NVMe 1TB | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung MZ7PD256 SSD 256GB | Kingston 120GB SSD | WD Black 1TB x2 | G-Drive 4TB x2 | WD Elements 4TB | Audient ID14 | PT2020.5 | Windows 10 Pro
Reply With Quote
  #8  
Old 04-08-2020, 01:41 PM
TD99 TD99 is offline
Member
 
Join Date: Jul 1999
Location: Los Angeles
Posts: 10
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

Pretty ugly issue even for Avid. Video Engine inoperable on my system - stalls
at Waiting for video engine to launch so no video engine. And the uninstaller is broken - greyed out. Tried all the usual fixes reinstalls, prefs etc. No go. I hope somebody comes up with something soon. I'll keep trying.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-08-2020, 02:59 PM
lesbrunn's Avatar
lesbrunn lesbrunn is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Accra, Ghana
Posts: 719
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

Quote:
Originally Posted by TD99 View Post
Pretty ugly issue even for Avid. Video Engine inoperable on my system - stalls
at Waiting for video engine to launch so no video engine. And the uninstaller is broken - greyed out. Tried all the usual fixes reinstalls, prefs etc. No go. I hope somebody comes up with something soon. I'll keep trying.
Manually remove PT from the registry and re-install it. Be careful though, you can mess up your PC if you are not sure of what you're doing!

Alternatively, this from Pro Tools PC:

1. First backup important prefs and Plug-in folder with Trasher

2. After uninstalling, go to C:\Program Files and delete the Avid folder.

3. Go to C:\Program Files\Common Files\Avid and delete the Pro Tools
folder, BUT KEEP the Audio folder.

4. Go to C:\users\your name\AppData\Roaming\Avid and delete the Pro
Tools folder. DO NOT DELETE the Pro Tools 10 folder.

5. Go to C:\users\your name\AppData\Local and delete the Avid folder
__________________
X99 | i7 5960x @4.6GHz | 64GB GSkill DDR4 | Nvidia GTX 950 | Samsung 950 Pro NVMe 256GB | Samsung SM961 NVMe 1TB | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung MZ7PD256 SSD 256GB | Kingston 120GB SSD | WD Black 1TB x2 | G-Drive 4TB x2 | WD Elements 4TB | Audient ID14 | PT2020.5 | Windows 10 Pro
Reply With Quote
  #10  
Old 04-08-2020, 03:48 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,659
Default Re: 2020.3 on Windows 10 - video corruption and cannot uninstall

TD99, I’d like to see your system details (didn’t see them in your profile). Because some Windows users are actually reporting success. I’m wondering if we compared notes, if we might find a common denominator for why this isn’t working. Thanks!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
.ptx file corruption-missing audio and video files- no way to relink- MikeReganNoise Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 48 06-18-2020 01:31 PM
2020.3 High Sierra - Mac 5,1 - No Video playback jseelye02 Pro Tools 2020 3 04-27-2020 03:25 PM
Pro Tools (2020.3) on MacBook Air 2020 compatibility pellekuipers Pro Tools 2020 1 04-04-2020 08:01 AM
2020.3 Catalina video support andystar Pro Tools 2020 4 04-01-2020 11:43 AM
New Avid Link 2020.1 - launched today 1/16/2020 marianna Licensing & Accounts 8 01-16-2020 11:43 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com