Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 06-20-2019, 09:08 AM
Eugenel0607 Eugenel0607 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: South Africa
Posts: 10
Default Re: 11R SPDIF intermittent problems?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Define not work. Eleven Rack Input and/or output? not working? No signal at all? clicking? drop outs? What are you feeding this with to drive a signal? Have you tried to confirm some other way that the signal is actually there? What do the relevant meters in the Eleven Rack front panel rig display show (scroll to the far right of the rig)?

Short audio cables should work most of the time. Weather your particular cable will, we cannot guess. Start by gettign things set up properly with a correct impedance RCA S/PDIF (or video) cable, ideally one you know/can test works elsewhere.

When things don't work is the Eleven Rack working at all? Test with a guitar and monitors directly connected to the Eleven Rack (don't power cycle, the S/PDIF problem happens... just plug stuff into the ER and test if the guitar works (remember to set the Eleven Rack input to "guitar In")). How old is this ER/where did you get it? What version is the unit? (last letter of serial number on label on back panel).

You can also troubleshoot things by testing what you have with other devices, lie the S/PDIF in on a consumer audio preamp or the S/PDIF out on a computer or MP/3 player etc. driving the interface S/PIF in.

Make sure you have the clock settings correct and the Digital In on the Eleven Rack set correctly.

If you want more help describe your setup in enough detail so we can see what you are doing.

I have a similar problem with my eleven rack. I have a focusrite Scarlett 18i20 and I'm running my eleven rack via S/PDIF.

In my focusrite control, I get input from my eleven rack, but I am not getting any output level in pro tools if I want to re-amp. In the manual of the Scarlett, you have to use outputs 10 and 11 for S/PDIF out because it does not have the same naming convention as the Inputs. I am not getting any output from that.

Is there a posibility that I have a faulty S/PDIF in on my Eleven rack?? Or is there just a routing problem?? I am using S/DIF cables, not RCA. When I'm re-amping, I set my Rig Input to Digital L/R. My output in pro tools to my re-amp track is set to output 10 and 11, which is the outputs for the S/PDIF. And lastly, I set my re-amp track's input to S/PDIF in.

I tested my Scarlett.. There is no problem with my interface??

Pretty please.. Help me..
Reply With Quote
  #22  
Old 06-20-2019, 10:46 AM
jclark5093 jclark5093 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Philadelphia
Posts: 113
Default Re: 11R SPDIF intermittent problems?

Quote:
Originally Posted by Eugenel0607 View Post
I have a similar problem with my eleven rack. I have a focusrite Scarlett 18i20 and I'm running my eleven rack via S/PDIF.

In my focusrite control, I get input from my eleven rack, but I am not getting any output level in pro tools if I want to re-amp. In the manual of the Scarlett, you have to use outputs 10 and 11 for S/PDIF out because it does not have the same naming convention as the Inputs. I am not getting any output from that.

Is there a posibility that I have a faulty S/PDIF in on my Eleven rack?? Or is there just a routing problem?? I am using S/DIF cables, not RCA. When I'm re-amping, I set my Rig Input to Digital L/R. My output in pro tools to my re-amp track is set to output 10 and 11, which is the outputs for the S/PDIF. And lastly, I set my re-amp track's input to S/PDIF in.

I tested my Scarlett.. There is no problem with my interface??

Pretty please.. Help me..
When you plug direct into the 11R, and you pull up MixControl (or whatever the scarlett one is called, I have a Saffire), do you see the meter moving in the software? It won't move on the hardware, and you have to set the SPDIF as the "input" source in the MixControl for one (or two) of the sliders (and couple them as stereo if you use both. In any DAW I've used, they come out 9/10 on the Saffire Pro40, not sure about the Scarlett, but I'd imagine it should be the same.

Now, if you want to send a raw DI guitar OUT of a DAW for reamp, you have to send to (maybe 10/11? I don't know...) and also you have to set ON THE ELVEN RACK (using the panel or the software, either way) set the input of the 11R to be SPDIF and not Guitar. That might be where you're getting hitched up. 11R can only handle one input at a time, and probably not stereo in. Either mic, or guitar, or line, or spidf. It should then go into the fx pedals, through the amp/cab, and come out wherever you have the output set. Make sure your output on the 11R is not mirror, but Rig Output (i think?). Then you can pump a dry DI into the spdif, and amped guitar will come out of all the jacks (including spdif) so you can arm/record a track to catch what comes out of it while it's playing.


So the Rig Input is digital, that PT track is outputting to that correct buss, and check on headphones directly from the 11R to see if you can hear it. Also check to see if the meters in MixControl move for the 11R when bussing from that PT track, make sure the spdif is coming back to the Scarlett.

If you can play directly into it and have the audio come into MixControl, then your spdif jacks and cables are fine and it's a routing problem. If you can't plug direct into the 11R with a guitar, just use a cable and touch the end of it. Turn on a bunch of distortion and crank the gain on the amp to make sure it registers if it doesn't seem at first like it's showing on the software. Then try to record direct into PT with your cable in the front of the 11R. If all of these work, then it's an input/output routing problem in PT most likely. What version are you on? Do you have another DAW to double check (get a trial of Reason or Ableton, those have easy to read/see metering for multi in/out.)

Good luck!

Last edited by jclark5093; 06-20-2019 at 10:52 AM. Reason: added a tip
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spdif External Pre 002 Problems..... japspecvr6 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 12-16-2009 06:23 AM
Intermittent Automation Problems ptstuck Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 07-21-2007 08:53 AM
SPDIF from DVD problems Ken D. 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 09-13-2004 11:04 AM
Intermittent crackles and pops through spdif on 002 d_matt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-12-2003 09:29 AM
spdif problems? spine 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 01-26-2000 01:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:09 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com