Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 11-18-2016, 06:26 PM
Brian in Charlotte Brian in Charlotte is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: USA
Posts: 251
Default Re: Which New iMac?

I have (2) 4Gigs and (2) 8Gigs. I also have the ThunderBay from OWC, which houses my 4 external drives. I got the iMac with only 8 Gigs of memory and then I purchased a matching set from OWC for the additional 16.

The audio drive that PT writes to is also a 1TB SSD just like the internal drive of the iMac......SUPER fast. I also have the Thunderbolt Dock from OWC so I can run additional peripherals. My Focusrite Clarett 2Pre with the Thunderbolt is fantastic and issue free. The only thing I'm having a concern with now is that I updated to Sierra last night and been having the fan come on, which it virtually never does, when PT is running. I did all the normal resets etc, but still doing it. So, perhaps when there is a new update to PT it will take care of it.

Hope that helps. You can always email me direct if need be - you can find me on the web via the voice of brian
__________________
Brian on the Florida Suncoast
TheVoiceofBrian.com

iMac 5K 4.0GHz i7 Quad-Core, 24Gigs RAM, Radeon M295X, 1TB SSD, ThunderBay 4 w/2TBSSD, ThunderDock, OS 10.14.4, ProTools 2020, Avalon M5, Focusrite Clarett2Pre, Sennheiser 416,
Reply With Quote
  #22  
Old 11-18-2016, 08:46 PM
Cutlerbri Cutlerbri is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle
Posts: 287
Default Re: Which New iMac?

Brian, since upgrading to Sierra have you noticed a change in Mini Grand? Some of our friends posting on the DUC are struggling with Sierra and Mini Grand.

MG is a VI that I really like and would hate to be without.
__________________
Brian
See profile page for system details
Reply With Quote
  #23  
Old 11-19-2016, 04:44 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,420
Default Re: Which New iMac?

Quote:
Originally Posted by Brian in Charlotte View Post
I have (2) 4Gigs and (2) 8Gigs. I also have the ThunderBay from OWC, which houses my 4 external drives. I got the iMac with only 8 Gigs of memory and then I purchased a matching set from OWC for the additional 16.

The audio drive that PT writes to is also a 1TB SSD just like the internal drive of the iMac......SUPER fast. I also have the Thunderbolt Dock from OWC so I can run additional peripherals. My Focusrite Clarett 2Pre with the Thunderbolt is fantastic and issue free. The only thing I'm having a concern with now is that I updated to Sierra last night and been having the fan come on, which it virtually never does, when PT is running. I did all the normal resets etc, but still doing it. So, perhaps when there is a new update to PT it will take care of it.

Hope that helps. You can always email me direct if need be - you can find me on the web via the voice of brian
Do you have the two OWC pieces on separate Thunderbolt ports off the back of the iMac? Or do you have them daisy-chained? I don't know if it would make a difference or not because I haven't been able to get a consistent answer on this one question: are the two TB ports separate data streams or are they just like the USB ports which are on an internal hub? And where does the Clarett connect into this port-wise?

I'm asking because I'm looking into some system changes here with my external drives and a new audio interface (either an Apollo or Ensemble) all on Thunderbolt. My ports are original Thunderbolt vintage not the newer TB2.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #24  
Old 11-19-2016, 09:16 AM
Brian in Charlotte Brian in Charlotte is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: USA
Posts: 251
Default Re: Which New iMac?

I actually haven't tried it. I'm mostly VO and audio production.
__________________
Brian on the Florida Suncoast
TheVoiceofBrian.com

iMac 5K 4.0GHz i7 Quad-Core, 24Gigs RAM, Radeon M295X, 1TB SSD, ThunderBay 4 w/2TBSSD, ThunderDock, OS 10.14.4, ProTools 2020, Avalon M5, Focusrite Clarett2Pre, Sennheiser 416,
Reply With Quote
  #25  
Old 11-19-2016, 09:47 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,420
Default Re: Which New iMac?

Quote:
Originally Posted by Brian in Charlotte View Post
I actually haven't tried it. I'm mostly VO and audio production.
Haven't tried what? What you work on doesn't matter to the hardware setup - it's the performance that counts.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #26  
Old 11-19-2016, 09:57 AM
Brian in Charlotte Brian in Charlotte is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: USA
Posts: 251
Default Re: Which New iMac?

Ah, MusicMan691, I was referring to Brian's question to me about the Mini Grand above. I'm not so dense as to think what I work on has anything to do with it. But, good to keep an eye on me anyway
__________________
Brian on the Florida Suncoast
TheVoiceofBrian.com

iMac 5K 4.0GHz i7 Quad-Core, 24Gigs RAM, Radeon M295X, 1TB SSD, ThunderBay 4 w/2TBSSD, ThunderDock, OS 10.14.4, ProTools 2020, Avalon M5, Focusrite Clarett2Pre, Sennheiser 416,
Reply With Quote
  #27  
Old 11-27-2016, 08:37 AM
Cutlerbri Cutlerbri is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle
Posts: 287
Default Re: Which New iMac?

I'm reporting back on this. So far so good. The 27" iMac is big and beautiful. The 512 internal flash drive is fast and silent. I am still trying to convince Avid that I indeed have the perpetual license and should be able to download the latest version of PT.

And it seems odd that I have to crank the gain on the Focusrite Clarret 2Pre nearly all the way to get a signal (yes, the phantom power is engaged).

But it's slowly coming together. I will save, power it down, and replace the stock 8g of RAM with the OWC 16g modules.
__________________
Brian
See profile page for system details
Reply With Quote
  #28  
Old 11-27-2016, 09:15 AM
Brian in Charlotte Brian in Charlotte is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: USA
Posts: 251
Default Re: Which New iMac?

OH YES..........you will will be at 9 of 10 on the dial for the Clarett 2Pre even though you have a condenser. A complete and utter failure by Focusrite! I've had numerous conversations by phone and email regarding their unacceptable mic gain and the fact that their literature expressly says it has plenty of gain. I purposefully chose this based on that. They wanted samples of audio based on where the input gain was staged. They finally fessed up that indeed the gain is low for spoken word but works for all other applications, which it certainly does. Spoken word is a joke. So, I have to bypass the pre in the Clarett and feed my Avalon M5 through it so I don't have to deal with the low gain.....so disappointing and frustrating, but as far as stability and speed via thunderbolt into the Mac, it's fantastic.
__________________
Brian on the Florida Suncoast
TheVoiceofBrian.com

iMac 5K 4.0GHz i7 Quad-Core, 24Gigs RAM, Radeon M295X, 1TB SSD, ThunderBay 4 w/2TBSSD, ThunderDock, OS 10.14.4, ProTools 2020, Avalon M5, Focusrite Clarett2Pre, Sennheiser 416,
Reply With Quote
  #29  
Old 11-27-2016, 11:47 AM
Cutlerbri Cutlerbri is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle
Posts: 287
Default Re: Which New iMac?

Hmmm...not good news, Brian. I guess it doesn't bother me that I need to crank up the gain so high to get a signal, but I also have to crank up the headphone gain to hear myself. I have not yet tried to use this in a session but it seems like I will have trouble balancing what I hear of myself and what I hear of the other tracks.

I will go on live chat with Focusrite tomorrow morning. It's still not too late to take this thing back and get something else.
__________________
Brian
See profile page for system details
Reply With Quote
  #30  
Old 11-27-2016, 11:55 AM
Brian in Charlotte Brian in Charlotte is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: USA
Posts: 251
Default Re: Which New iMac?

WAIT...did you open up FOCUSRITE CONTROL and adjust your headphone level in there? If you have a video monitor in your booth, you can leave Focusrite Control open and adjust as needed there!
__________________
Brian on the Florida Suncoast
TheVoiceofBrian.com

iMac 5K 4.0GHz i7 Quad-Core, 24Gigs RAM, Radeon M295X, 1TB SSD, ThunderBay 4 w/2TBSSD, ThunderDock, OS 10.14.4, ProTools 2020, Avalon M5, Focusrite Clarett2Pre, Sennheiser 416,
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tranferring Protools 10 from old iMac to new IMac JuergenTilak Pro Tools 10 3 07-31-2012 08:48 AM
24in iMac or 21.5 iMac??? Help the blast 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-30-2010 05:19 PM
M Box 2 and new iMac lugg0 Pro Tools M-Powered (Mac) 1 06-17-2010 02:24 AM
sync iMac with 003 and iMac with Mbox2? Jussi 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 03-09-2009 03:24 PM
Mac Pro or iMac for PT LE? hoke 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-28-2007 09:04 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com