Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-17-2015, 11:08 AM
terracestudio terracestudio is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: NY NY UWS
Posts: 12
Default "current playback engine doesn't support sample rate"

I have been recording fine. I opened an old session. Now I opened a session done yesterday, and get a message saying "The current playback engine does not support a sample rate of 44.1 kHz."

I can't change the Mbox Pro sample rate while Pro Tools is open, so I closed it, turn off Mbox, reboot computer, and open the Mbox Control Panel as a stand alone program. I change the sample rate to 44.1 kHz. I close, reboot, turn off and on Mbox, open Pro Tools, and yesterdays session, and get message saying "The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz."

I've fiddled with it a dozen ways. Any ideas what I'm doing wrong, what I should do? Thanks so much for any help.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-17-2015, 11:11 AM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: "current playback engine doesn't support sample rate"

Seems to me you have the Mbox set as the windows default playback device.

Right click the sound icon in your task bar, select playback devices. Right click your internal card (likely Realtek something or other) and set that as default.
Now Windows won't hijack the sample rate settings of your Mbox.
__________________
Pro Tools HD 12.4, Pro Tools "Vanilla" 12.4, Artist Transport, 2x Artist Mix
Studio Blue: RME UCX, Win7 Pro, i7 960, 16GB || Studio Green: RME Babyface, Win10, i7 7700HQ, 16GB
Reply With Quote
  #3  
Old 04-17-2015, 02:37 PM
terracestudio terracestudio is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: NY NY UWS
Posts: 12
Default Re: "current playback engine doesn't support sample rate"

That freed it up. Fascinating. Where the f would I be without this forum? Thank you so much my friend for solving this for me! I'm also a lawyer, and if there's anything I can ever do for you, let me know.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" error when tr eyeshow Pro Tools M-Powered (Win) 19 09-09-2015 10:10 AM
"Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz" pribb1 Third Party Interfaces 28 07-01-2015 08:47 AM
the current playback engine does not support a sample rate of 47.9 kHz mikevarela Post - Surround - Video 3 03-30-2013 09:26 AM
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" E-Lister Windows 3 02-25-2012 11:54 AM
"The current playback engine does not support a bit rate of 48kHZ" M-powered 8 beasleymusic Pro Tools M-Powered (Win) 1 04-02-2011 03:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com