Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-19-2014, 01:46 PM
KSwiz KSwiz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Paris, France
Posts: 3
Default Optical Output issues with 003 Rack

Hi all, I run PT 10.3.8 from my MacBook Pro, I use a Belkin Thunderbolt hub to connect, among other things, my FW cable, since there's no FW port on my device. I have a Black Lion Audio modded 003 Rack. I also have an Aphex 141 converter giving me 8 more channels of I/O via the optical output on the 003.

I have been running this set up happily for about a year. I recently (2 weeks?) upgraded PT to 10.3.8 from 10.3.6. All seemed fine. Have been working daily since then. Today, I had a couple of odd error messages (I should have written down the exact texts, sorry) and then, later, the channels associated with the optical I/O were not showing up in the I/O options/setup. "Default" setting doesn't get them to appear. I've restarted, checked cable connections, installed the latest 003 driver. In Hardware set up, The Optical format is selected as "ADAT". I/O set up gives me currently 10 channels, but, channels 9-10 are actually coming out analog outputs 1-2, along with the normal output of channels 1-2, I discovered.

I seem to recall that under normal conditions, you could actually see light coming out of the Optical port, a reddish glow. That is definitely not the case at present.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-19-2014, 11:57 PM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,469
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

Quote:
Originally Posted by KSwiz View Post
Hi all, I run PT 10.3.8 from my MacBook Pro, I use a Belkin Thunderbolt hub to connect, among other things, my FW cable, since there's no FW port on my device. I have a Black Lion Audio modded 003 Rack. I also have an Aphex 141 converter giving me 8 more channels of I/O via the optical output on the 003.

I have been running this set up happily for about a year. I recently (2 weeks?) upgraded PT to 10.3.8 from 10.3.6. All seemed fine. Have been working daily since then. Today, I had a couple of odd error messages (I should have written down the exact texts, sorry) and then, later, the channels associated with the optical I/O were not showing up in the I/O options/setup. "Default" setting doesn't get them to appear. I've restarted, checked cable connections, installed the latest 003 driver. In Hardware set up, The Optical format is selected as "ADAT". I/O set up gives me currently 10 channels, but, channels 9-10 are actually coming out analog outputs 1-2, along with the normal output of channels 1-2, I discovered.

I seem to recall that under normal conditions, you could actually see light coming out of the Optical port, a reddish glow. That is definitely not the case at present.
Hi,

Yeh the adat out should have a red light glowing if it working as an adat pipeline connection.

Now I don't know the 003 but is there possibly a setting in the hardware setup page to switch the adat port to operate as SP/Dif? Sp/Dif being only a stereo protocol won't show the red glow that adat pipeline has.

If the unit is plugged in as a stand alone unit (not connected to the computer) does the adat out glow?


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2014, 03:43 AM
KSwiz KSwiz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Paris, France
Posts: 3
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

crizdee, thanks for that reply. It was pretty late last night and my brain was not ready after a long day of mixing to do the obvious: trash prefs. It's one thing I failed to do, and I seem to be up and running today, having woken up with a literal one-handed forehead slap and accompanying "D'oh!". I feel somewhat ashamed to have wasted everyone's time here....let's hope I'm not back soon, tho....as that would imply a *real* problem...have a wonderful, glitch-free day, everyone.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2014, 04:06 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,469
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

Quote:
Originally Posted by KSwiz View Post
crizdee, thanks for that reply. It was pretty late last night and my brain was not ready after a long day of mixing to do the obvious: trash prefs. It's one thing I failed to do, and I seem to be up and running today, having woken up with a literal one-handed forehead slap and accompanying "D'oh!". I feel somewhat ashamed to have wasted everyone's time here....let's hope I'm not back soon, tho....as that would imply a *real* problem...have a wonderful, glitch-free day, everyone.
we've all been there!!



chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-21-2014, 11:01 AM
KSwiz KSwiz is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Paris, France
Posts: 3
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

This is interesting, just to note...I opened the same session where my problems first arose, with the Optical output, and had the same issue again. Nothing I could do to resolve that issue while that session was open; I could trash the prefs, and open that session, and the issue would reappear.

Other sessions, after I quit, trashed prefs, and restarted, were fine.

This particular session is the first time people sent me files that were 32 bit, 96khz. It wasn't a big session, either -- they sent me 5 tracks. I opened the session and did some overdubs, say, 4 tracks, and started to build a mix with some Aux Sends for effects, say, 3-4 of those. So we have now, a dozen or so tracks, and then it started to have the issue (I can't say exactly when, but...) I am wondering if perhaps, the brain of the 003 cannot face 32 bit 96khz sessions. I have done 24 bit 96khz sessions, no problem. Interestingly enough, when the immutable, no optical out, only ten outputs (knowing, again, that 9-10 is mapped, immutably, to analog output 1-2 in this odd case) conditions are imposed by ProTools, I am given a new option in the Hardware buffer size: 2048 samples; usually the maximum is 1024. Have you encountered similar issues? Do you think my theory has some weight?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2019, 09:09 AM
BeatMakeUfologistic BeatMakeUfologistic is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: China Guangdong province
Posts: 9
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

Quote:
Originally Posted by KSwiz View Post
This is interesting, just to note...I opened the same session where my problems first arose, with the Optical output, and had the same issue again. Nothing I could do to resolve that issue while that session was open; I could trash the prefs, and open that session, and the issue would reappear.

Other sessions, after I quit, trashed prefs, and restarted, were fine.

This particular session is the first time people sent me files that were 32 bit, 96khz. It wasn't a big session, either -- they sent me 5 tracks. I opened the session and did some overdubs, say, 4 tracks, and started to build a mix with some Aux Sends for effects, say, 3-4 of those. So we have now, a dozen or so tracks, and then it started to have the issue (I can't say exactly when, but...) I am wondering if perhaps, the brain of the 003 cannot face 32 bit 96khz sessions. I have done 24 bit 96khz sessions, no problem. Interestingly enough, when the immutable, no optical out, only ten outputs (knowing, again, that 9-10 is mapped, immutably, to analog output 1-2 in this odd case) conditions are imposed by ProTools, I am given a new option in the Hardware buffer size: 2048 samples; usually the maximum is 1024. Have you encountered similar issues? Do you think my theory has some weight?
Hello Bro! I hardly hope you can help me to cancel with it: Bought 003 Rack Black Lion Mode and start it with PT12.6.1 Sierra 10.11.6. Latest Driver, It no sound missed Outputs inputs no recognized. Else in connected and seams ok! Please please
Reply With Quote
  #7  
Old 03-23-2019, 07:10 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,600
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

Quote:
Originally Posted by KSwiz View Post
This is interesting, just to note...I opened the same session where my problems first arose, with the Optical output, and had the same issue again. Nothing I could do to resolve that issue while that session was open; I could trash the prefs, and open that session, and the issue would reappear.

Other sessions, after I quit, trashed prefs, and restarted, were fine.

This particular session is the first time people sent me files that were 32 bit, 96khz. It wasn't a big session, either -- they sent me 5 tracks. I opened the session and did some overdubs, say, 4 tracks, and started to build a mix with some Aux Sends for effects, say, 3-4 of those. So we have now, a dozen or so tracks, and then it started to have the issue (I can't say exactly when, but...) I am wondering if perhaps, the brain of the 003 cannot face 32 bit 96khz sessions. I have done 24 bit 96khz sessions, no problem. Interestingly enough, when the immutable, no optical out, only ten outputs (knowing, again, that 9-10 is mapped, immutably, to analog output 1-2 in this odd case) conditions are imposed by ProTools, I am given a new option in the Hardware buffer size: 2048 samples; usually the maximum is 1024. Have you encountered similar issues? Do you think my theory has some weight?
The 003 can handle a 96K session fine, but the optical IO cannot work above 48K(maybe that's the issue)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 03-23-2019, 08:52 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,539
Default Re: Optical Output issues with 003 Rack

This is a 5yo thread from 2014 so if the gut who started posting in it again need help I suggest start a new thread!
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eleven Rack: Headphone Output Impedance & Amp Output Tech Specs MR290378 Eleven Rack 12 11-29-2011 05:10 PM
G5 Optical Output to 192 Optical Input Irl Sanders Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 08-22-2005 05:38 PM
HELP!!!!!! OPTICAL OUTPUT Mr_Seven 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 07-13-2002 02:49 PM
Optical Output? Gato75 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 03-23-2002 10:20 PM
Low optical output level ! Cannabis 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-05-2001 10:03 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:20 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com