Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10 Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-29-2017, 02:06 PM
Zep Dude Zep Dude is offline
Member
 
Join Date: Jan 1970
Location: NY, NY
Posts: 522
Default IO Insert mono to stereo with delay comp?

Hi, my system is down right now so I am unable to check this. Can someone tell me if the hardware IO Inserts would allow this set up and also have correct delay compensation for the inserts?

Insert:
Out 1 > external FX ---> In 1
________________\---> In 2
Insert:
Out 3 > external FX --- >In 3
________________\---> In 4

Output:
Out 2 Stereo Mix L >2 track tape
Out 4 Stereo Mix R >2 track tape

I'm trying to remember if PT lets you do a mono insert to stereo return (with proper delay comp on both channels).

Much appreciated!
__________________
Angelo Montrone
Majestic Music
Studio / Label: www.majesticmusic.com
Reply With Quote
  #2  
Old 11-29-2017, 03:20 PM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,064
Default Re: IO Insert mono to stereo with delay comp?

Hardware Inserts need to use "stacked" I/O in order to be compensated for properly.

So if the send is 3-4, the return would be 3-4 also.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-29-2017, 04:01 PM
Zep Dude Zep Dude is offline
Member
 
Join Date: Jan 1970
Location: NY, NY
Posts: 522
Default Re: IO Insert mono to stereo with delay comp?

Thanks, I kind of suspected that.
__________________
Angelo Montrone
Majestic Music
Studio / Label: www.majesticmusic.com
Reply With Quote
  #4  
Old 12-01-2017, 12:09 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 32,984
Default Re: IO Insert mono to stereo with delay comp?

Additionally, if your hardware unit is a time-based effect unit(reverb/delay), I would probably not use it as an insert and would send to it, and return it to a new stereo track
__________________
Asus x99, Intel i7 6800K, 32 gig DDR4, GeForce 750 Ti, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works
www.capricornsoundworks.com

The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 12-04-2017, 09:43 PM
Zep Dude Zep Dude is offline
Member
 
Join Date: Jan 1970
Location: NY, NY
Posts: 522
Default Re: IO Insert mono to stereo with delay comp?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Additionally, if your hardware unit is a time-based effect unit(reverb/delay), I would probably not use it as an insert and would send to it, and return it to a new stereo track
That's throws off the timing since the delay compensation algorithm does not know how to handle it? For example, your timed delay may no longer be in sync with the beat.
__________________
Angelo Montrone
Majestic Music
Studio / Label: www.majesticmusic.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Commit Up To This Insert bug with mono>stereo plugin jacko Pro Tools 12 Discussion 2 12-17-2015 10:29 AM
Mono Send with Stereo Return via Insert Schwabbl Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 11-26-2013 12:56 PM
HW insert delay comp in PT11 (and OMNI question) Tim R. Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 04-14-2013 01:54 PM
Hardware Insert Delay Comp Issue therecordinghouse Pro Tools 9 Discussion 7 11-17-2010 07:01 AM
Mono Insert consumes stereo I/O acacia Pro Tools TDM Systems (Mac) 19 08-04-2010 03:39 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:23 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com