Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-05-2017, 07:40 AM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Anyone using Soundgrid Studio still?

Is anyone using Soundgrid Studio still with DiGiGrid interfaces?

Outside of a HDX system, it still seems the best way to track with plugins at a low latency.

I'm curious to know everyone's experience and tips. I'm got a session coming up that I plan on using it with a personal monitor mixing system.

https://youtu.be/Cd7n-pcjr90

Last edited by Josh Voyles; 02-05-2017 at 08:57 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2017, 12:20 PM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Quote:
Default Re: Soundgrid Tester latency
Quote:
Originally Posted by Josh Voyles
Are you still using the Soundgrid format?

Pro Tools 12.7 (native) is adding over 6000 samples of delay compensation while running StudioRack in Soundgrid mode on Windows 10.

Tech support seemed to think it was normal, but I'm having issue overdubbing with latency that high.

I just wanted to see if you encountered anything like that when you were testing.

-Josh
I sold all the DiGiGrid stuff a while ago and have HDX instead. If you try and run any monitor mix through ProTools with StudioRack on a Rec Enabled channel (not in INPUT mode) you will see this latency in PT using DiGiGrid. This does not mean the monitor path has high latency though. Like HDX - DiGiGrid for live inputs only gives low latency when the signal path is through the eMotion mixer - not pro tools. You may tap ProTools channels but these will all have to have StudioRack plugins set to Input mode. Then you need to map things from these StudioRacks to eMotion to physical outputs. Then control most things in eMotion. It works and you will get low latency with all the Waves plugs but it is a tedious thing to set up and run (IMO).

Best of luck...
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2017, 12:24 PM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Thanks for the reply.

I'm pretty familiar with the configuration, but my issue runs a little deeper.

Everything operates ok despite the higher latency until you start overdubbing using pre roll.

When you initiating recording with pre roll, the track you're recording starts playing back without delay compensation and then everything else is delayed. This presents series issues with time.

I'll note, I copied the same session to Studio One and have not had this issue. (The latency compensation is much less too.) It seems to be isolated to Pro Tools and StudioRack integration.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-08-2017, 12:26 PM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Btw...are you completely off Soundgrid period?

Given the recent changes in HD pricing, etc...HDX is looking for appealing these days.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-08-2017, 12:40 PM
propower propower is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Redmond, WA
Posts: 2,172
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Yes - off SG since last spring.

So latency on SG - this should never be an issue in INPUT mode right?
As far as latency through SG and PT this should be more about the buffer size than anything else. I used to measure at 96kHz something like
StudioRack in INPUT mode = 1.2ms
SR not in InputMode monitor through PT 96k/64buffer = 4.1ms

So regardless of the delay comp value - when monitoring I never saw any of that show up in RTL (and it was like 3 or 4 thousand samples).

Assuming one has an HD license -
HDX card used close to $2K.
Hard to see that as a barrier
But HDX has its own pluses and minuses as this month I have to donate $400 for keeping my HD plan up to date!
__________________
2017 27" iMac 3.8GHz i5, 1TB SSD, MC Mix+Control
Logic ProX, Studio One V3, PT12.8 Orion Studio 2017, Zen Tour, Dangerous Source
Musician: http://www.ivanlee.net/
Design Engineer: http://www.propowerinc.com/resume.html
For sale nMP Hex - 3.5GHz - 512GB - 32GB Blackmagic Multidock
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2017, 12:54 PM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Latency on input mode is fine. The issue is only with the latency (or lack thereof) with pre recorded material on the track being overdubbed.

This is obviously only an issue using Soundgrid mode.

With the plugins I'm using, there is zero latency in CPU mode minus DAW buffer, etc...
Reply With Quote
  #7  
Old 02-08-2017, 01:04 PM
propower propower is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Redmond, WA
Posts: 2,172
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Not sure I totally get it but haven't used SG since PT11 so this maybe a new PT12 issue with them... best of luck.
__________________
2017 27" iMac 3.8GHz i5, 1TB SSD, MC Mix+Control
Logic ProX, Studio One V3, PT12.8 Orion Studio 2017, Zen Tour, Dangerous Source
Musician: http://www.ivanlee.net/
Design Engineer: http://www.propowerinc.com/resume.html
For sale nMP Hex - 3.5GHz - 512GB - 32GB Blackmagic Multidock
Reply With Quote
  #8  
Old 02-09-2017, 06:32 PM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Here is the video showing the issue.

I've submitted it to Waves and it's being addressed.

https://youtu.be/zilxPgHg3tQ
Reply With Quote
  #9  
Old 02-10-2017, 01:02 PM
Josh Voyles's Avatar
Josh Voyles Josh Voyles is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Washington D.C.
Posts: 328
Default Re: Anyone using Soundgrid Studio still?

Seems to be resolved for now.

https://youtu.be/T6HsDfETTrE
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
More Soundgrid questions Josh Voyles AAX Plug-ins 4 11-26-2015 10:42 AM
FS: Waves Diamond SoundGrid/Waves SSL 4000 SoundGrid/Eventide Anthology II TDM/HEAT neilvg Buy & Sell 6 09-29-2014 03:05 AM
Waves SoundGrid system in Studio? AudioElementsLLC AAX Plug-ins 5 08-27-2014 09:43 AM
FS: Waves Studio Classics -(Soundgrid/TDM License: starting bid BELOW Native!!!) L.O.N. Buy & Sell 0 08-20-2013 10:41 AM
FS: Waves Studio Classics Collection Bundle - (Soundgrid/TDM License) L.O.N. Buy & Sell 1 08-12-2013 10:23 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com