Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-23-2007, 08:51 AM
roller roller is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 28
Default Mbox as recording device in Windows possible ?

Hi,
i plugged the Mbox to a windows pc, with an built-in (motherboard) audio-card driver installed. After installation the Mbox is available in Sounds and Multimedia under the Soundplayer tab only. The device is not available under the Soundrecording tab, the built in audio-device is. I have installed Pro Tools 6.4 and the drivers available with this CD. The Mbox has been recognized from windows normally and Pro Tools starts with Mbox plugged in. I did not test ASIO but, i think ASIO is not playing a role in this topic...
I never wanted to record through Mbox directly into Windows Sound Recorder or Netmeeting or Skype or any other "normal" or "no pro" recording software before, so I'm wondering if this is possible ? Or do I need an upgrade to PT 7.3 or a special wave driver to be able to record with windows tools directly ?
__________________
MBox|PTLE6.4cs9|ASIO 6.1.1|WinXPPro SP2+
ASUS P4C800-E Deluxe|P4-3GHz-FSB800(HTon)|2GB RAM|IDE160GB+IDE250GB+2xSATA500GB(no RAID)
Reply With Quote
  #2  
Old 10-23-2007, 10:58 AM
Slim Shady Slim Shady is offline
Member
 
Join Date: Feb 2000
Location: Los Angeles, CA
Posts: 7,527
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

Might be better to ask on the windows forum.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-23-2007, 11:41 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,791
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

[Moved to the WinXP forum]

As for the problem - the Wavedriver is playback only. You would need to use an ASIO application to be able to record through the Mbox.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #4  
Old 10-24-2007, 09:49 AM
roller roller is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 28
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

i didn't recognized posting in the wrong forum, I'm sorry. Thank you for moving it into the right one.

Thanks for your answers.

I just surfed the support area and have seen that version 5.x was playback AND record...why isn't it possible with wavedriver 7 ?
__________________
MBox|PTLE6.4cs9|ASIO 6.1.1|WinXPPro SP2+
ASUS P4C800-E Deluxe|P4-3GHz-FSB800(HTon)|2GB RAM|IDE160GB+IDE250GB+2xSATA500GB(no RAID)
Reply With Quote
  #5  
Old 10-24-2007, 09:52 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

Because back with the 5.x wavedriver, you couldn't have both the wavedriver and the ASIO driver installed at the same time.

Now you can, but the trade-off is you lose the recording abilities of the wavedriver.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #6  
Old 10-24-2007, 12:58 PM
roller roller is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 28
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

well, thanks for your fast response, this is a great community!
Does the WaveDriver 5.3.3 for Win XP interfere with PT LE 7.3 (if the box of WaveDriver 7 in PTLE setup was unticked and WaveDriver 5.3.3 is installed after PTLE ?
I would like to use the Mbox with Skype, Netmeeting and more of such tools using the "normal" audio devices in a windows setup, and I think I could need more advice on this.
__________________
MBox|PTLE6.4cs9|ASIO 6.1.1|WinXPPro SP2+
ASUS P4C800-E Deluxe|P4-3GHz-FSB800(HTon)|2GB RAM|IDE160GB+IDE250GB+2xSATA500GB(no RAID)
Reply With Quote
  #7  
Old 10-24-2007, 01:23 PM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

Quote:
Does the WaveDriver 5.3.3 for Win XP interfere with PT LE 7.3
Yes. You cannot install different versions of any of the PT softwares on the same machine without major headaches.

You cannot currently do what you are trying to do with the mbox.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #8  
Old 10-24-2007, 02:07 PM
roller roller is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 28
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

do you have any recommendations for an audio-interface capable of doing what I want to ?
Or for what feature do I have to watch out for to find an appropriate interface ?
Or how do I route the audio of the mentioned applications to a pro tools channel ?
__________________
MBox|PTLE6.4cs9|ASIO 6.1.1|WinXPPro SP2+
ASUS P4C800-E Deluxe|P4-3GHz-FSB800(HTon)|2GB RAM|IDE160GB+IDE250GB+2xSATA500GB(no RAID)
Reply With Quote
  #9  
Old 10-24-2007, 02:17 PM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

Quote:
do you have any recommendations for an audio-interface capable of doing what I want to ?
Any standard generic soundcard will do what you want to do.
Quote:
Or for what feature do I have to watch out for to find an appropriate interface ?
an input and an output are all you are really looking for there.
Quote:
Or how do I route the audio of the mentioned applications to a pro tools channel ?
You can run a cable from the standard soundcard into the inputs of the MBox and have Pro Tools route the audio through an aux track.

I don't really understand why you would want to use the mbox at all for those particular tasks, though. It really wasn't designed for it.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #10  
Old 10-24-2007, 02:40 PM
roller roller is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 28
Default Re: Mbox as recording device in Windows possible ?

Quote:
I don't really understand why you would want to use the mbox at all for those particular tasks, though. It really wasn't designed for it.
because of the balanced mic inputs and the possibility to use a better mic than those crappy pc mics...
__________________
MBox|PTLE6.4cs9|ASIO 6.1.1|WinXPPro SP2+
ASUS P4C800-E Deluxe|P4-3GHz-FSB800(HTon)|2GB RAM|IDE160GB+IDE250GB+2xSATA500GB(no RAID)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
To use Mbox 2 as playback device in Windows Vista RogTaylor 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 07-10-2010 06:22 AM
Driver for Windows XP Sound Recording Device? RPIvers 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 03-18-2008 11:38 AM
How do I get Mbox as a default sound recording device in Windows XP? cosyne 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 05-04-2007 09:46 AM
windows doesnt see mbox as multimedia device antztudio 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 04-25-2005 12:28 PM
002 as Windows default recording device xda 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 07-29-2004 02:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:06 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com